Haberler

Akp Genel Başkan Yardımıcısı Erdem'Den "Türkçe" Çağrısı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem:

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem:

"Biz maalesef şuanda ana dilimizin yerine İngilizce'yi koymak gibi bir talihsizlikle de karşı karşıyayız. Daha anaokullarında başladık çocuklarımız İngilizce öğrensin, birçok okullarımızda eğitim dilinin İngilizce olması külliyen yanlış"

Dilini kaybeden devletler kaybolup gidiyor. Dilini kaybetmeyenler ne yapıp edip devletini yeniden kuruyor. Buna en güzel örnek İsrail. İsrail'in 3 bin yıl devleti olmadı ama dilini ve dinini koruduğu için bugün devletini de kurdu. Batı ile her alanda entegre olan İsrail'in alfabesi Latin değil. Biz çok kolaycıyız.

Dil ve Edebiyat Derneği tarafından Bağcılar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu konferansta konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, İnsanı insan yapan ve diğer varlıklardan ayıran tek özelliğin dil olduğunu belirterek, dil olmadan, düşünce, iletişim ve kültürün de olamayacağını kaydetti. İnsana kimlik kazandıran en önemli lütufun dil olduğunu söyleyen Erdem, "İnsanın en belirgin kimliği dilidir. Günümüzde yalnız Türkçe değil, bütün diller ciddi bir saldırıyla, taarruzla karşı karşıyadır. Bu taarruzu da kolaylaştıranlar maalesef o dilin mensuplarının o dile sahip çıkmamasından çıkıyor. Kimse bize İngilizceyi dayatmıyor. Asrın başında kimse bize Fransızca'yı dayatmadı. Buradaki en önemli görev kesinlikle öğretmenlerimizindir" dedi. Erdem, Türkçenin birçok sıkıntısı olduğunu, ancak en büyük sıkıntısının ise konuşanların bu dili tanımamasından kaynaklandığını söyleyerek, "Türkçe'nin değerini bilmiyoruz." dedi.

GAZETECİLER DE DİLİ DOĞRU KULLANMALI

Günümüz dünyasında iletişim dilinin İngilizce olmasına karşın bu dilin ana dil olmadığını vurgulayan Erdem, "Biz maalesef şuanda ana dilimizin yerine İngilizce'yi koymak gibi bir talihsizlikle de karşı karşıyayız. Daha anaokullarında başladık çocuklarımız İngilizce öğrensin, birçok okullarımızda eğitim dilinin İngilizce olması külliyen yanlış. İlla eğitim dili İngilizce olan bir okula çocuğunu gönderirse çok önemli birşey yaptığı kanaatini taşıyor. Amerika'nın dünyadaki bu gücü olmasaydı, bugün İngilizce olmazdı. Asrın başında atalarımız 'Çocuklarınız Fransızca öğrensinler, çünkü istikbal Fransızca' diyorlardı. Çünkü o zaman Amerika yoktu. Yarın Amerika'nın yerini başka ülke alırsa, hiç şüpheniz olmasın, o milletin dili, İngilizce'nin yerini alacaktır. Akıllı milletler istikbale yatırım yapmak zorunda. Neden Türkçe geleceğin en çok kullanılan dili olmasın. Dilini kaybeden devletler kaybolup gidiyor. Dilini kaybetmeyenler ne yapıp edip devletini yeniden kuruyor. Buna en güzel örnek İsrail. İsrail'in 3 bin yıl devleti olmadı ama dilini ve dinini koruduğu için bugün devletini de kurdu. Batı ile her alanda entegre olan İsrail'in alfabesi Latin değil. Biz çok kolaycıyız. Biz kendi alfabemize bile sahip çıkmıyoruz. Kelimeleri İngilizce telaffuz etmeye başladık. Bu şekilde hepimiz kuşatma altındayız. Dil vatandan önce gelir. Vatan dili koruyamaz ama dil vatanı koruyor" diye konuştu.

Erdem, gazetecilerin dili "doğru kullanmaları" durumunda toplumdaki kavgaların çoğunun biteceğini de söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında? Eyvah Eyvah nerede çekildi? Eyvah Eyvah oyuncuları, konusu ve fragmanı! Eyvah Eyvah ne zaman çekildi? #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Eyvah Eyvah filmi oyuncuları kim? Eyvah Eyvah filmi konusu ve Eyvah Eyvah özeti! #128250 ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kripto yasası Meclis'ten geçti mi? Kripto varlıklara ilişkin düzenleme ne oldu? Serdar Sertçelik kimdir, Serdar Sertçelik yakalandı mı? #129300 31 Mayıs okullar tatil mi? 31 Mayıs Cuma günü okul var mı, resmi tatil mi? Yarın okul var mı? Ayak başparmak çıkıntısı Bunyon-Halluks Valgus nedir? Bunyon nasıl düzelir? Arnavutköy Belediyesi hangi parti? Arnavutköy Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? 2024 Arnavutköy yerel seçim sonuçları! Ahmet Uğurlu hasta mıydı? Ahmet Uğurlu hastalığı neydi? Maaşlar bayramdan önce yatar mı? Memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? 31 Mayıs Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 31 Mayıs burç yorumları nedir?
Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title