Haberler

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatına Ambargo Tehdidi

Güncelleme:

Makine Mühendisleri Odası'nın hazırladığı rapora göre, Rusya'ya Batı ambargosu nedeniyle Akkuyu santralında kullanılması gereken Batı menşeili sistemlerde sorun yaşanacak.

Akkuyu ile başlayan nükleer santral çalışmalarına Makina Mühendisleri Odası'ndan önemli eleştiriler geldi. Oda tarafından hazırlanan raporda, "Akkuyu'ya Rus VVER1200, Sinop'a Japon AT - MEA, belirsiz başka bir sahaya Çin AP1000, bir başka sahaya da CAP1600 tasarımlarının adı geçmektedir. Nükleer enerjide bir standardizasyon ile ilgili tedbirlerin alınmaması, yerlileçtirmeyi olumsuz etkilemeyecek midir" denildi. Raporda, Rusya'ya uygulanan batı ambargosunun, Akkuyu Nükleer Santrali'nde kullanılması gereken batı kaynaklı sistemlerde sorun yaratacağı öne sürüldü.

FİNANSMANDA SORU İŞARETLERİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve Enerji Çalışma Grubu Üyesi bünyesinde hazırlanan raporda, Akkuyu Nükleer Santrali için herhangi bir ön finansman çalışması gerçekleştirilmediği belirtilerek, şöyle devam edildi:
"Tek bilinen şey, Akkuyu projesinde bütün finansmanın Rusya tarafından sağlanacak olmasıdır. Rus tarafının Akkuyu'nun finansmanının bir kısmını Batı kaynaklarından arayacağı söylenmiştir. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından, ABD ve AB'nin Rusya'ya uygulamakta olduğu ambargo, Akkuyu projesinin finansman imkanlarını nasıl etkileyecektir? Diğer yandan, bazı Rusya imalatı reaktörlerde kullanılmakta olan batı sistemleri, örnegin VVER1200 santrallerinde Siemens'in bazı sistemlerinin kullanılması gibi, Akkuyu santralinde de kullanılacak mıdır ve son ambargolar ışığında Batı kaynaklı bu sistemlerin temin edilmesinde sıkıntılar ortaya çıkacak mıdır?"

'ABD'DE YASAK, BİZDE SERBEST'

Raporda, nükleer santralin bir başka ülkenin denetimine verilmesinin de güvenlik riski yarattığı savunularak, şunlara dikkat çekildi:

"ABD gibi bazı ülkeler, kendi ülkelerinde yabancılara nükleer santral lisansı verilmesini yasaklamıştır. Tehlikeli maddelerin ülke sınırları içinde yabancı bir ülkenin denetiminde olması, tesisin bulunduğu konumda bir ulusal güvenlik açığının doğmasına neden olmaktadır. Tahıl ambarı olan Konya ovasının hemen güneyinde, turizm merkezi Akdeniz'in tam ortasında, yüksek seviyeli radyoaktif atıkların, bir başka devletin sahip olduğu bir şirketin kontrolüne bırakılması, uzun vadeli bir ulusal güvenlik açığı doğmasına neden olacaktır."

ÇİN MALI SANTRAL

Raporda, Türkiye'ye yapılacak her santral için farklı bir teknolojinin gündemde olduğu belirtilerek, "Akkuyu'ya Rus VVER1200, Sinop'a Japon AT - MEA, belirsiz başka bir sahaya Çin AP1000, bir başka sahaya da CAP1600 tasarımlarının adı geçmektedir. Dolayısıyla nükleer enerjide bir standardizasyon ile ilgili tedbirlerin alınmaması, yerlileştirmeyi olumsuz etkilemeyecek midir? Bir adım sonrasında, ülkemizin tedarikçilerin yeni tasarımlarını denedikleri bir nükleer teknoloji çöplüğü haline gelmesi söz konusu olmayacak mıdır?" ifadesine yer verildi.

'TEKNOLOJİYİ SAKLADILAR'

Nükleer santralin inşa modelinin teknoloji transferini olanaksız hale getirdiği öne sürülen raporda, "Rus tarafı yakıt teknolojisini çok iyi saklamıştır. Ukrayna'ya 19 adet Rus yapımı nükleer reaktör kurmuş olmasına karçın, yakıt teknolojisini sağlamamıştır. Ukrayna, bağımlılığı kırmak için Westinghouse ile ortak yakıt imalat çalışmaları yapmak zorunda kalmıştır" denildi. Raporda, "Rus tarafı, VVER tipi santrallerde tek imalatçı olması nedeniyle, altyapı ile ilgili hususlarda Türk tarafının önüne sürekli yeni sözleşme getirebilecektir" denildi.

SADECE JAPONLAR YAPAR

Deprem riskine işaret edilen raporda şunlar kaydedildi:

"Standart VVER1200 tasarımının 0.25 g değerine göre hazırlanmış olduğu bilinmektedir. Deprem uzmanları tarafından Akkuyu için tasarım g-değerinin 0.4 g olabileceğini açıkladı. 0,3 g'nin üzerinde yer ivmesi tasarımıyla, santral yapma tecrübesine dünyada sadece Japonlar sahip. Bu durumda, VVER1200 için tasarımın 0.4 g değerine göre yeniden yapılması, güvenlikle ilgili sistem ve bileşenlerin, bu düzeydeki yer ivmesi deprem şartlarına dayanımı sağlayacak özelliklerin planlanması, tasarlanması ve uygulanması zorunlu değil midir? Deneyimi bulunmayan RF tarafının, 0.4 g civarı ivme için tasarımı sağlıklı bir şekilde nasıl gerçekleçtireceği, Türkiye'nin tasarımları nasıl denetleyeceği belirli midir?" (Kayna:Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Sinop Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (14)

Karadenizli:

Kendi cahilliğinizi millete ''koyun'' diyerek, ''yeşil kağıt'' vs. diyerek gizleyemezsiniz. Buraya yazanlar belki resmi sitesine bile bakmamıştır ''akkuyu''nun''. Projeyi gerçekleştirecek Rus firması nükleer enerji konusunda dünyanın en büyük ve tecrübeli firmalarından birisi. Projeye başlanması için birçok bakanlıktan onay alınması gerekiyor. Ayrıca Uluslararası Nükleer Enerji kuruluşları var standartları belirleyen, konuyla alakalı danışılan, gerektiğinde yaptırım gücü olan. Bunlara rağmen. . . .

25
0
yanıtYanıtla
doğan:

teknolojısıni saklayacak , denetimini başkaları yapacak. biz bu kadar sorumsuz nasıl olabiliyoruz anlamıyorum. akli melekemiz yok mu?

18
2
yanıtYanıtla
mimarlar muhendisler odasi kapansin:

Makine muhendisleri odasinin nukleer bilgisi rusyadan veya japonyadan dahami fazladir komik olmayin Türkiye nin projelerine tas koymayin surekli bikere olsun destek olun

4
12
yanıtYanıtla
DAHA SAYAYIM MI!:

fikirlerinizi işkembeden atmayın! bulgaristan 2, ermenistanBelçikada 7, kanadada 18, finlandiyada 4, fransada 59, ALMANYADA 17. . . . . . . . . . Burnumuzun dibindeki tüm ülkelerde var, Gelişmiş ülkelerde var. Bize gelince sigara sağlığa zaralı!

10
0
yanıtYanıtla
ilker:

Turgeve nasil olsa komisyonu odemistir Ruslar. . Onun icin haberde sorulan sorularin kimse icin bir onemi yok, Onemli olan komisyonun tam ve eksiksiz olarak kemcik agizli cakma sehzadenin sirketi turgeve odenmesidir. Devlet guvenligi ve cikari bu asamada onem arz etmez, Benjamin resimli yesil kagitlar en ust seviyede hasretle kucaklanir, sevilir. . .

7
2
yanıtYanıtla
OSMAN:

İRAN MÜZAKERELERİ ORTADA İRAN GÜÇLÜ BİR DEVLET. YA BİZ İÇİMİZDEKİ DÜŞMANLAR VARKEN YAPTIRMAZLAR. BİRLİK BERABERLİĞİ OLMAYAN BİR SİYASETÇİ MUHALİF GRUPLAR VARKEN MİLLETİMİZ AMERİKANIN İNGİLİZLERİN AVRUPANIN KÖLESİ OLMAYA DEVAM EDERLER. BELKİ CHP AYM. GÖRÜR MHP BİZ YAPTIRTMAYIZ ESKİ DÜZEN GELSİN. . . HDP BELLİ PKK DİYECEK BİR ŞEY YOK. BİR TÜRK HALKIYIZ VE MÜSLÜMANIZ. . . !

3
4
yanıtYanıtla
BÜLENT DUMAN:

NÜKLEER SANTRAL YAPILMASIN. DOĞAL KAYNAKLAR VE UFAK YATIRIMLAR DAHA VERİMLİ OLUR.

1
5
yanıtYanıtla
KARA ÇOCUK:

YA SİZ HERŞEYE TEPKİ VERİYORSUNUZDA NİYE BİLAL ZARRAP VE O DİGER HIRSIZ BAKAN ARKADAŞLARINIZA TEPKİ VERMEYİPTE PEŞKEŞ ÇEKİYORSUNUZ SEN ADAMSAN BÖYLE YOLSUZLUKLARIN ÜSTÜNEGİT

2
4
yanıtYanıtla
çözüm:

neden muhalif olgusu dışlanıyor bu ülkede, sadece iktidar mı doğru karar verir? diğerleri diye ayıra ayıra gerçek bilgiye muhtaç olduk.

5
1
yanıtYanıtla
GERÇEK KARADENİZLİ:

Kürt rumuzlu vatandaş, inşallah senin Allah belanı verir, Türkiye nükleer santral ile mi büyüyecek bir ülkenin büyümesi eğitimle sanayiyle büyür.

1
5
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title