Haberler

Akam'ın Seçim Araştırması: AKP'nin Oy Oranı Yüzde 40'ın Altında

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin Anketine Göre AK Parti'nin Oy Oranı Yüzde 40'ın Altına Düştü.

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) seçim anketine göre AKP'nin oy oranı yüzde 40'ın altına düştü Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) seçim anketine göre AKP'nin oy oranı yüzde 40'ın altına düştü. Araştırmaya göre AKP yüzde 39.6, CHP yüzde 31.5, MHP yüzde 12.7, BDP yüzde 5.7, SP yüzde 4, DP yüzde 2.1, diğer partiler yüzde 4.4 oranında oy alıyor.

AKAM, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Bolu, Kocaeli, Edirne, Aydın, Antalya, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Mersin, Eskişehir, Kayseri, Konya, Tokat, Samsun, Trabzon, Malatya, Erzurum, Van, Sivas, Zonguldak, Isparta ve Mersin'de toplam 2 bin 154 kişinin katılımıyla bir seçim araştırması yaptı. Araştırmanın hata payının yüzde 2.2 olduğu belirtildi. Araştırmaya göre kararsızların dağıtılmamış haliyle AKP yüzde 32.8, CHP yüzde 26.1, MHP yüzde 10.5, BDP yüzde 4.7, SP yüzde 3.3, DP yüzde 1.7, oranında oy alıyor. Araştırmada diğer partilerin oy oranı yüzde 3.6, kararsızların oy oranı ise yüzde 17.3 çıktı.

Araştırmada, kararsızlar dağıtılmış haliyle oy oranları şöyle:

AKP yüzde 39.6,

CHP yüzde 31.5

MHP yüzde 12.7

BDP yüzde 5.7

SP yüzde 4

DP yüzde 2.1

diğer partiler yüzde 4.4.

-SP ÇATISINDA İTTİFAK HALİNDE 4 PARTİ BARAJI AŞIYOR-

Araştırmada, Saadet Partisi ile Demokrat Parti ve Türkiye Partisi'nin SP çatısı altında ittifak yapması halinde bu partiye oy verip vermeyecekleri de soruldu. SP çatısında ittifak yapılması durumunda ise AKP yüzde 38.7, CHP yüzde 31.4, MHP yüzde 11.1, Saadet Partisi de yüzde 11.4, BDP yüzde 4.8, diğer partiler yüzde 2.6 oranında oy alıyor.

-"ERGENEKON 'MUHALEFETİ CEZALANDIRMA OPERASYONU' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 47.2"-

Araştırmaya katılanlara en beğendikleri politikacı da soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 38.9'u Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33.6'sı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 8.6'sı Devlet Bahçeli, yüzde 3.1'i Selahattin Demirtaş, yüzde 2.9'u Numan Kurtulmuş, yüzde 1.8'i Abüllatif Şener, yüzde 1'i Yalçın Topçu, yüzde 0.9'u da Namık Kemal Zeybek yanıtı verdi. "Sizce ülkemizde askeri darbe tehdidi var mıdır?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 90.2'si "Hayır" yanıtını verirken "Sizce ülkemizde irtica tehdidi var mıdır?" sorusuna da katılımcıların yüzde 86.6'sı "Hayır" dedi.

Referandumdan sonra devletle ilişkilerinde olumlu değişiklik hissedenlerin oranı yüzde 14.1'de kalırken "Referandumdan sonra iktidarın daha baskıcı hale geldiği iddialarına katılıyor musunuz?" sorusuna yüzde 45.7 oranında "Evet", yüzde 54.3 oranında da "Hayır" yanıtı verildi. Ergenekon davasının, siyasi rakipler ve muhalefeti cezalandırma operasyonu olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 47.2 çıktı.

"Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 53.2'si "İşsizlik", yüzde 14.2'si "Ekonomik sıkıntılar", yüzde 13.2'si yolsuzluklar, yüzde 7.6'sı "Terör", yüzde 3.2'si "Eğitim", yüzde 3.1'i de "Kürt sorunu" yanıtını verdi. "Sizce Türkiye'nin sorunlarını hangi parti çözer?" sorusuna ise yüzde 27.5 oranında AKP, yüzde 22.4 oranında CHP, yüzde 6.8 oranında MHP, yüzde 11.5 oranında diğer, yüzde 31.8 oranında da "Hiçbiri" yanıtı çıktı.

-"CHP SEÇMENİNİN YÜZDE 23.2'Sİ ERGENEKON SANIKLARININ ADAYLIĞINA KARŞI"-

Araştırmada "Bazı Ergenekon sanıklarının CHP'den aday olması durumunda CHP'ye yaklaşımınız ne olur?" sorusuna da yanıt arandı. Ergenekon sanıklarının aday olması durumunda CHP seçmenlerinin yüzde 23.2'si, kararsızların ise yüzde 91.8'i CHP'ye oy vermeyeceğini belirtti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title