Haberler

AK Parti'ye Bayram Ziyaretleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Referandumların Bir Seçim Süreci Olmadığına İşaret Ederek, 'Onun İçin Seçim Hukukuna Göre Değil, Kendi Hukukuna Göre Sevk ve İdare Edilmesi Gerekli Olan Adımlar Hazırlanması Gerekli Olan Bir Süreç Olarak Önümüzdedir' Dedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, referandumların bir seçim süreci olmadığına işaret ederek, 'Onun için seçim hukukuna göre değil, kendi hukukuna göre sevk ve idare edilmesi gerekli olan adımlar hazırlanması gerekli olan bir süreç olarak önümüzdedir' dedi. Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partilerdeki bayramlaşma ziyaretleri kapsamında, sırasıyla MHP, DSP, CHP, BBP, Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP) heyetleri AK Parti'ye misafir oldu. AK Parti Genel Merkezi'ndeki bayramlaşmada ev sahipliğini, Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Ankara Milletvekilleri Said Yazıcıoğlu ve Zeynep Dağlı üstlendi.

Ziyaretlerin konusunu, anayasa değişikliğine ilişkin referandum oluşturdu.

AK Parti'nin ilk konukları, Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır başkanlığındaki MHP heyeti oldu. Kapusuz, herkesin bayramını kutlayarak, ağız tadıyla güzel bayramlar geçirilmesi temennisinde bulundu. Çakır da ramazanın referandum sürecindeki kampanyalarla geçtiğini belirterek, 'Barış ve hoşgörü içerisinde, tüm tedbirleri alınmış, sağlıklı, sıhhatli bir referandum süreci gerçekleştirilebilsin. Bunda tabi ciddi endişelerimiz var. Bu endişeleri gidermek ve bu konuda gerekli tedbirleri alarak, referandumun sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesini sağlamak, siyasi iktidarın görevi. Bu nedenle onlara burada önemli sorumluluk düşüyor' dedi. Çakır, siyasi iktidarın bu sorumluluğu titizlikle yerine getirmesini ve sandıktan çıkan sonuca da demokratik bir ülkede olması gerektiği şekilde saygı gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, 'İnanıyoruz ki Türk milleti öngörülerini yüksek bir iradeyle sandığa yansıtacaktır' diye konuştu. Kapusuz da referandumdan çıkacak kararın hayırlı olmasını temenni ettiklerini dile getirerek, sonucu herkes için bağlayıcı, saygı duyulan ve baş tacı yapılması gereken bir karar olarak gördüklerini söyledi. Referandum sürecini yürüten yetkili merci olan Yüksek Seçim Kurulu'nun sürecin en iyi şekilde sonuçlanması için her türlü tedbiri alacağını kaydeden Kapusuz, 'Hiç kimsenin tereddüt etmesine gerek yok. Zaten milletimiz bu olgunluktadır, bu dikkattedir. İnşallah layık olan, memleket için hayırlı olan bir sonuç tecelli edecektir. Burada bir tereddütümüz yok' dedi.

- DSP HEYETİNİN ZİYARETİ-

AK Parti'yi daha sonra, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural başkanlığındaki DSP heyeti ziyaret etti. DSP olarak referandum sürecinde uzlaşabilmek için çok çaba gösterdiklerini anlatan Vural, hazırladıkları anayasa çalışmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil muhalefet partilerine de götürdüklerini ancak, bir uzlaşma sağlanamadığını kaydetti. Kapusuz da anayasanın uzlaşı sonucu çıkmasının herkesin gönülden arzu ettiği bir konu olduğunu belirtti. '2007 yılı öncesi ve sonrasında uzlaşma konusunda çok ciddi çabalar ve arayışlarımız oldu' diyen Kapusuz, DSP'nin önerilerinden bir kısmının pakette yer aldığını, ancak yüzde 100 konsensüs gibi beklentinin biraz zor bir konu olduğunu belirterek, 'Ancak azami birliktelik, uzlaşma hepimizin tercih konusu' dedi. Anayasa paketiyle ilgili kararı hakem olarak milletin vereceğine işaret eden Kapusuz, 'Bu karar, her ne olursa olsun, AK Parti olarak baş tacı kabul ediyoruz. Milletin kararına biz saygılıyız, herkesten de saygılı olmasını bekliyoruz' dedi.

- CHP HEYETİ İLE 'HAYIR' ESPRİSİ YAŞANDI-

AK Parti'nin daha sonraki konukları, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl başkanlığındaki CHP heyeti oldu. CHP'li Bingöl'ün bayram tebriğinin ardından konuşan Kapusuz, 'Dikkat ederseniz Cumhuriyet Halk Partisi, referandum kampanyası süresince bir güzel adeti kendisine öncelikli olarak tercih sebebi saydı. Ben hayırlı kelimesini isteyerek, canı gönülden sıkça tekrar etmelerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Bunu kampanya sonrasında da devam ettirmelerini temenni ediyorum. İnanıyorum ki bu hayırlı olacaktır' diye konuştu. Bingöl de bu sözleri duymanın güzel olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

'Biz tabi her şeyin özgür bir şekilde yaşanmasını dileyen bir partiyiz. Onun için biz, hiçbir şeye yasak koymuyoruz. Hayır kelimesini de her zaman kullanmışızdır, kullanmaya devam edeceğiz. Tabi daha da önemlisi AKP'li milletvekili arkadaşlarımız genel kurul çalışmalarında kürsüye çıktıklarında konuşmalarının bitiminde hayırlara vesile olması dileğinde bulunurlardı. Şimdi çok yakından takip edeceğim, yeni çalışma döneminde arkadaşlarım aynı cümleyi kullanacaklar mı merak ediyorum? Biz daha önce de de kullandık, kullanmaya da devam edeceğiz. Hiçbir şekilde hiçbir kelimeye, cümleye hayatın hiçbir alanında yapmadığımız gibi yasaklama getirmiyoruz. Onun için rahatlıkla kullanacağız.' Kapusuz da hayır sözcüğünü bir yasaklama olarak görmediklerini belirterek, 'Yalnız bu arkadaşlarımızın arşivleri çok zengindir. Geriye dönüp bakıldığında, CHP'nin bayramlarda kullandığı kelimelerle bu bayramda kullandığı kelimelerin neler değiştirdiğini görecekler' diye konuştu. Bayramların birliklerin, beraberliklerin öne çıktığı günler olduğunu vurgulayan Kapusuz, bayramları birlikte kutlamayı tercih ettiklerini kaydederek, 'Kendi aramızdaki şu an yaptığımız esprilerin bayramın güzelliği olarak anlaşılmasını temenni ediyorum. Yoksa arkadaşlarımız misafirlerimiz olarak aramızdadır. Onlar da biz de her konuda düşüncelerimizi rahatlıkla ifade ederiz. Ne CHP bir kelimeyi yasaklamıştır, ne de AK Parti' dedi. Kapusuz, 'AK Parti'nin hayır kelimesine yasak getirdiği yönünde özellikle bazı internet ortamında değerlendirmeler yapıldığına' işaret ederek, bunun asla söz konusu olmadığını belirtti.

- 'REFERANDUMA YENİ HUKUKİ DÜZENLEME GEREKLİ'-

Kapusuz, yeni yasama döneminde halk oylamalarına ilişkin yeni bir hukuki düzenleme ihtiyacının ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

'Çünkü referandumlar, bir seçim değil. Onun için seçim hukukuna göre değil, kendi hukukuna göre sevk ve idare edilmesi gerekli olan ve bu adımların hazırlanması gerekli olan bir süreç olarak önümüzdedir. İnşallah yeni dönemde şu andaki mevcut yasaya da uygun olan 'kabul' ya da 'ret' olarak algılanması ve anlaşılması doğru olanıdır. Ancak bir teamül olarak 'evet' ya da 'hayır' kullanılıyor. Yasaya da pek uygun değil. Onu da birlikte yeni düzenlemeyle yeni dönemde birlikte yaparız. Bundan sonra da bu tartışmalara noktayı koyarız rahat olun.'

Bingöl ise Kapusuz'un temennilerine katıldığını belirterek, 'Eğer evet ya da hayırın dışında kabul ve ret diye oylama söz konusu olsaydı herhalde 'ret' kelimesine karşı da farklı bir yaklaşım olabilecekti' karşılığını verdi.

- 'TÜRKİYE'NİN DARBELERLE ANILAN BİR ÜLKE OLMASINDAN ÇIKMASINI İSTİYORUZ'-

AK Parti'yi daha sonra Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu başkanlığındaki Büyük Birlik Partisi (BBP) heyeti ziyaret etti. Gündoğdu, BBP'nin kurulduğu günden beri darbe anayasasının tamamının değiştirilmesini gündeme getirdiğini vurgulayarak, BBP'nin referanduma 'eksik ama evet' kampanyası ile destek verdiğini hatırlattı. 'Bu süreç milletin lehine olan bir süreç' değerlendirmesini yapan Gündoğdu, parti menfaati açısından değil, millet menfaati açısından hareket ettiklerini söyledi. Gündoğdu, 'Artık Türkiye'nin darbelerle ve 28 Şubat süreçleriyle anılan bir ülke olmasından çıkmasını temenni ediyoruz. Milletin bu doğrultuda hareket edeceğine de kanaatimiz tamdır' diye konuştu.

Kapusuz da BBP'nin referandum sürecinde 'evet' için partileriyle beraber denilebilecek bir gayret gösterdiğini belirterek, bu sebeple parti yetkililerine teşekkür etti.

- 'REFERANDUMA MODERN DEMOKRASİLERDE SIK MÜRACAAT EDİLMİYOR'-

AK Parti'nin daha sonraki konukları Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ünal başkanlığındaki Demokrat Parti (DP) heyeti oldu. Kapusuz, bayram ziyaretlerinde bazı esprilerin gündeme geldiğini ifade ederek, 'hayır' konusunda CHP heyeti ile espri yaptıklarını anlattı ve 'Demokrat Parti için aynı şeyi yapmıyorum. Çünkü Demokrat Parti'nin genelinde hayır, şer çok iyi anlaşılır' diye konuştu. Ünal da referandumların modern demokrasilerde sıklıkla müracaat edilen bir durum olmadığını dile getirerek, referandumların kutuplaşmaları beraberinde getireceğini söyledi. Ünal, buna rağmen halkın vereceği kararın hayırlı olması temennisinde bulundu.

- 'KÖRÜ KÖRÜNE MUHALEFETİ KABUL ETMEDİK'-

AK Parti'yi son olarak Genel Sekreter Kazım Arslan başkanlığındaki Saadet Partisi (SP) heyeti ziyaret etti. Arslan, referandum sürecinde parti olarak 'evet' diyeceklerini en başından açıkladıklarını belirterek, 'Evet yetersizdir ama her şeye rağmen olumlu bir adımdır. Bu nedenle destek olduk. Zaten siyasetimizde zaman zaman körü körüne karşı çıkma üzerine bir muhalefet anlayışını hiç bir zaman kabul etmedik. Böyle bir anlayış içinde olmadık. Yapıcı muhalefetin nasıl olabileceğini de Türkiye'de göstermek istedik. Temenni ediyoruz ki yapıcı muhalefet anlayışının Türkiye'nin siyasetine katkısı olacağını düşünüyoruz' dedi. Kapusuz da referandum sürecine katkılarından dolayı parti yetkililerine teşekkür etti.

- BDP BAYRAMLAŞMA PROGRAMINI İPTAL ETTİ-

Bu arada, Salih Kapusuz, BDP'nin tüm siyasi partilere gönderdiği yazıda son operasyonlarda meydana gelen olayları bahane ederek, bu süreçte bayramlaşmayı doğru bulmadıkları yönünde bir yazılı açıklama gönderdiğini aktardı. Parti yetkililerinin kendilerini telefonla da aradığını bildiren Kapusuz, daha sonra açıklamada yer alan şu ifadeleri basın mensuplarına okudu:

'Barışa ve çözüme dair umutların giderek yükseldiği bir ortamda, hükümetin ve devletin askeri operasyonlarına hız vermesi sonucu, bölgeden peş peşe ölüm haberlerinin gelmeye başlaması halkımızın barış ve kardeşlik duyguları içinde kutlamak istediği Ramazan bayramına gölge düşmüştür. Annelerin gözyaşının döküldüğü bir ortamda bayram kutlamalarının imkansız hale gelmesi nedeniyle partimizdeki bayramlaşma programları iptal edilmiştir.'

(SME-ECN) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title