Haberler

AK Parti'de Erdoğan'ın Koltuğuna Aday 5 Muhtemel İsim

Güncelleme:

Kulislerde Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde başbakanlık için Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Numan Kurtulmuş isimleri tartışılıyor.

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde kendisiyle uyum sorunu yaşamayacağı bir ismi tercih edebileceği iddia ediliyor. Kulislerde Başbakanlık için Abdullah Gül ile birlikte Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Numan Kurtulmuş'un adı geçiyor.

"PROTOKOL DEĞİL KOŞTURAN CUMHURBAŞKANI"

BBC Türkçe Servisi'nin "Erdoğan Gül'ün Başbakanlığını ister mi?" başlıklı haberinde cumhurbaşkanlığı süreci ele alındı. Erdoğan'ın "protokol değil koşturan Cumhurbaşkanı" tanımı, Çankaya Köşkü'nü yürütmenin tam başı olarak kullanacağı sinyalini veriyor. Anayasanın, Cumhurbaşkanın görev ve yetkilerini düzenleyen 104. maddesi, Cumhurbaşkanı'nın gerektiğinde Bakanlar Kurulu'nu toplayıp başkanlık etmesine ve kanun hükmünde kararnameler yayımlamasına olanak veriyor.

FİİLİ YARI-BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAK

Yani anayasal bir düzenleme yapılamayıp, idari sistemde bir değişiklik olmasa bile Erdoğan, Türkiye'yi fiili bir yarı-başkanlık sistemi içinde yönetebilecek. Bu, zaman zaman Başbakanla gerginlikleri beraberinde getirebilecek bir durum olarak görülüyor.

ERDOĞAN'IN TERCİHİ ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında sadece son bir yılda yaşanan görüş ayrılıkları bile, Erdoğan'ın neden Gül gibi deneyimli ve güçlü bir Başbakan yerine kendisine daha çok uyum sağlayacak birini tercih etmek isteyebileceğini gösteriyor. Mevcut adaylar arasında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yarımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gibi isimler yer alıyor.

GÜL VE ERDOĞAN'IN FARKLILIKLARI

Gezi olayları sırasında Erdoğan'ın aksine "Sandık her şey değildir" diyebilen Gül, hükümetin sokaklara taşan gençleri daha çok anlamaya çalışması telkininde bulunabilmişti. Twitter ve YouTube yasaklarına anında tepki veren, İnternet Yasası ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası'nın düzeltilmesi için baskı yapan Gül, temel insan hakları ve demokratik normlar konusunda Erdoğan'dan daha farklı bir tutum izleyebilmişti.

UYUM SORUNU YAŞANABİLİR

Dış politika konusunda son dönemlerde giderek daha çok uyarı ve tavsiyelerde bulunan Gül'ün özellikle Suriye politikasına muhalefet ettiği de biliniyor. Her ne kadar tüm AKP yöneticileri, sorulduğu zaman, partinin kurucularından Abdullah Gül'ün hem partinin hem de hükümetin başına geçmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetseler de, kulislerde yapılan değerlendirmeler, parti içerisinde henüz bu yönde bir iradenin oluşmadığı yönünde.

Bu dezavantaja karşın Abdullah Gül'ün en önemli avantajı, Erdoğan sonrasında AKP'de yaşanabilecek herhangi bir sarsıntıyı engelleyebilecek, partiyi yüzde 40'lar barajlarında tutabilecek tek isim olarak görülüyor olması.

HAZİRANA KADAR BEKLENECEK

Erdoğan'ın hem kendisi hem de kendisinin sonrasına ilişkin durumla ilgili kararını haziran ayına kadar yapılacak yoğun kamuoyu araştırmaları ve temayül yoklamaları sonucuna göre şekillendireceği kaydediliyor. Gül'ün Başbakan olarak seçilmesi durumunda hükümet programını kendi ilke ve görüşleri çerçevesinde oluşturmak isteyeceği, bunun da Erdoğan'la sıkıntı yaratabileceği öngörülüyor.

 

 

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Binali Yıldırım Abdullah Gül Beşir Atalay Bülent Arınç Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi? ALTNY kaç lot verir? Altınay Savunma Teknolojileri halka arz kaç lot düşer? RÜYADA ESKİ SEVGİLİYİ GÖRMEK ne anlama gelir? Rüyada eski sevgiliyi görmek ne demek? ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? ALES sonuçları nasıl sorgulanır? ÖSYM sorgulama ekranı! Göz çapaklanması neden olur, nasıl temizlenir? Göz Çapaklanması neyin belirtisi? Öğretmenler grev mi yapacak? Öğretmenler ne grevi yapıyor, neden? Bugün (9 Mayıs) hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur yağacak mı? Meteoroloji il il hava durumu tahminleri! Real Madrid- Borussia Dortmund maçı ne zaman? Şampiyonlar ligi finali nerede oynanacak?
500

Yorumlar (230)

caniklimustafa-kalkan56@hotmail.com:

vatan aşıkları boşuna kendinizi yormayın akp seçmeni internet kullamıyor kullananlarda haber sitelerine uğramıyor bile.burada akp adına yorum yapan az sayıda bdp.li değişik isim adında devamlı yorum yazıyor.admin tanıdığınız varsa sorun söylesinler.hiç düşünmedinizmi? akp adına yorum yapanların ağzından devamlı kan ve iftira fışkırıyor. hep aynı kişilerde ondan.yüzde elli yediye bu yorumum biline.

86
6
yanıtYanıtla
halkcityistanbul17@gmail.com:

ne söylüyorsun ki...zaten bizde onları makaraya sarıyoruz burada biz de biliyoruz 57 biziz rahatız yani...

yanıt0
yanıt0
Yakur Kayayakur@hotmail.com:

Tayyip Erdoğanın Cumhurbaşkanıyla Boşalacak Koltuğuna MELİH GÖKÇEK, Yada BÜLENT ARINÇ aday gösterilirse çok isabetli olur!

68
5
yanıtYanıtla
diktatörgabi@hotmail.de:

diktatörlükten padisahliga gecis yapacakmis.....vezirim kim olsun diyor

32
18
yanıtYanıtla
vatnadaşhaber08@hotmail.com:

ismet inönün evlat ve torunları (dogan daşdelen ogul daşdelen) benzerlerin yedi göbek sülasesi parti içinde görevdelerini padişahlığı nı seçmeden atayayarak sizler yaşatıyorsunuz

yanıt0
yanıt0
xxxseyhunersu@mynet.com:

elinden gelse Recep'i başbakan, Tayyip'i cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da gene kurmay başkanı yapacak...

34
5
yanıtYanıtla
ak partiakparti@hotmail.com:

süper fikir o zaman süper güç olruz işte

yanıt0
yanıt0
CCCali@hotmail.com:

YAKIŞIRDA...BAŞKASI BECEREMİYOR ZATEN O İŞLERİ

yanıt0
yanıt0
erolerolbuyukburc_23@hotmail.com:

süper........ 3 harfllilerede koyunlar tapar zaten..

yanıt0
yanıt0
NE DESEK BOŞayseyldrm_29@hotmail.com:

bütün yorumlar boş amerika ne derse o olacak

13
24
yanıtYanıtla
Tüm 230 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title