Haberler

Ahlat Esnafına Seminer

Bitlis’in Ahlat İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın organizesiyle ilçedeki esnaflara Bitlis İş-Kurumu ve KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından İş Başı Eğitimi İle KOSGEB Destek Programı kapsamında hibe ve kredi kaynakları konularında seminer verildi.

Bitlis'in Ahlat İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın organizesiyle ilçedeki esnaflara Bitlis İş-Kurumu ve KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından İş Başı Eğitimi ile KOSGEB Destek Programı kapsamında hibe ve kredi kaynakları konularında seminer verildi.

Ahlat Merkez YBO konferans salonunda verilen seminere Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Bitlis İş-Kur Müdürü Alaattin Aslan, KOSGEB İl Müdürü Fatih Kaya, Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESO) Başkanı Mesut Şeker ve ilçedeki esnaflar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Ahlat ESO Başkanı Mesut Şeker, ilçedeki esnafların İş-Kur tarafından sağlanan İş Başı Eğitimi Programı ve KOSGEB tarafından sunulan hibe ve kredi kaynakları konularında bilgilenmeleri açısından semineri düzenlediklerini belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

Bitlis İş-Kur Müdürü Alaattin Aslan ise, İş-Kur olarak esnaflara yönelik uygulanan İş Başı Eğitimi ve işsizlik fonu konularında bilgi verdi. Aslan, "Bitlis'te işsizlik yok, mesleksizlik var. Bir yandan işsiz Türkiye İş Kurumu'na kayıt yaptırıp iş istiyor, öbür taraftan işveren gelip benden kalifiye elaman talep ediyor. Her ikisinin de talebini biz karşılayamıyoruz. Biz esnafların kalifiye elaman sıkıntısını gidermek için bu tür toplantılar yapıyoruz. İş-Kur olarak en önemli hizmetlerimizden biri işsizler için İş Başı Eğitimi'dir. Esnaflarımızdan iş yerinde 2 tane sigortalı çalışanı varsa üçüncü bir elemana ihtiyacınız varsa sizden istediğimiz evraklarla birlikte yanınızda çalıştırmak istediğiniz üçüncü eleman birinci ve ikinci derece yakınınız olmamak kaydıyla bunun en fazla 6 ay, en az 5 ay istihdamını biz sağlıyoruz. Yani istihdam etmek istediğiniz eleman sizin yanınızda hem meslek öğreniyor hem de bunun ücretini günlük 25 TL olmak üzere biz ödüyoruz. İkinci bilmeniz gerek konu ise şudur. Esnaf ve işletmeler yanlarındaki işçileri işten çıkardıklarında işsizlik sigorta fonu var. Son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışan bir işçi kardeşimiz eğer işten çıkarsa sizler çıkış nedenini istifa göstermezseniz bize gelirse biz o işçiye 6 ay işsizlik sigortası yapıyoruz. Bitlis ilinde de en fazla işçilerimiz bu konuda mağdur oluyor. İşveren işçileri işten çıkardığı zaman onları istifa veya başka gerekçeden ayrıldığını gösteriyor. Bunun için işten çıkarılan arkadaşlarımız işsizlik fonundan yararlanamıyor. Bu konuya da dikkat ederseniz çok iyi olur" dedi.

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise, ekonominin piyasa şartları arz ile talebin kesiştiği noktada oluştuğunu ifade ederek, "Bu her piyasada böyledir. Bu iş gücü piyasasında da böyledir. İş gücü arzıyla talebinin kesiştiği noktada işgücü piyasası oluşuyor. İşgücü piyasası derken şunu kastediyoruz; bizim insan gücü potansiyeli ile bu potansiyelin ihtiyaç duyan işverenlerin ihtiyaçlarının birbirini karşılaması lazım. Dünya çok hızlı akmaya başladı. Yaklaşık insanlık nüfusu 1 milyar olana kadar birkaç bin yıl geçirdi. Fakat son 10 yılda insanlık nüfusu da 1 milyar kadar arttı. Bu nüfus artışı Türkiye'de de öyle. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman nüfusu 13 milyon kadardı belki biraz daha azdı. Fakat şu an 77 milyona kadar ulaştı. İşgücü piyasasının hem nitelik hem de nicelik yönünden birbirini karşılaması lazım. İnsanımızın çok olması lazım ama bu insanımızın kalitesinin de artması lazım. Önemli sanayi işletmecilerine sorulduğu zaman yeterince yetenekli, tecrübeli insanları bulamadıklarından şikayet ediyorlar. Demek ki bir yandan nüfusumuz artıyor ama biz bununla gurur duyuyoruz, bunu bir güç olarak da görüyoruz. Genç nüfusumuzun olması bir güçtür ama bu aynı zamanda bir bombadır. Yani biz genç nüfusumuzu yeterince eğitemezsek, onları topluma kazandıramazsak, işgücüne kazandıramazsak bunlar bize emniyet, asayiş olayı veya halkın huzurunu sükununu bozacak olaylar olarak geri döner. En tehlikeli adam, boş adamdır. O yüzden kendi gençliğimizi yetiştirmek üzere çeşitli programlar ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Bunda da en önemli görevlerden biri de İş-Kur'a düşüyor. İş-Kur'da bu konularda kendi iştigal alanında gerekli faaliyetleri yapıyor. KOSGEB'te küçük ve orta ölçekli işletmelere destek veren kurumlardır. Dünya üzerinde gerek ulusal ve gerekse uluslararası birçok fon var. İşi bilenler kılıcı kuşananlar bunlardan istifade ediyorlar. KOSGEB'te bunlardan bir tanesi. Bazıları doğdukları yer, doğdukları aile, sosyal ortam itibariyle daha avantajlı doğuyorlar. Bazıları ise en ufacık bir sermayeden daha uzak kendi işlerini, kendi yeteneklerini ortaya çıkarabilecek ortamlardan daha uzak mecralarda doğuyorlar. İşte bu tür dengesizlikleri ortadan kaldıracak devletimizin mekanizmaları var. Bunlardan bir tanesi de KOSGEB'tir" diye konuştu.

KOSGEB İl Müdürü Fatih Kaya tarafından KOBİ destek programları ve İş-Kur İl Müdürlüğü personelleri tarafından İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kursları konularında sunum yapıldı.

Düzenlenen seminer, esnafların sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bitlis Ahlat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor Fenerbahçe maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Konyaspor FB maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bugün Hıdrellez mi? 5-6 Mayıs Hıdırellez bugün mü yarın mı? Hıdırellez ne demek, dinimizde var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 6 Mayıs bugünkü kabine toplantısında ÖĞRETMEN ATAMASI ile ilgili gelişme var mı? Hıdırellez Kuran'da geçiyor mu? Hıdırellez dinde var mı? Hıdırellez batıl inanç mı? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Konyaspor Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Konya FB ilk 11'inde kimler var? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Hıdırellez gül ağacına dilek nasıl yapılır, saat kaçta gömülür, gül ağacı şart mı? Hıdırellez nedir? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dileği ne zaman yapılır? En güzel Hıdırellez mesajları! Resimli, anlamlı Hıdırellez mesajları 2024! Konyaspor Fenerbahçe maçı CANLI izle! 6 Mayıs Konyaspor FB maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 6-7 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kızıl Goncalar Ayza kim? Kızıl Goncalar Ayza karakteri gerçekte kim, Melisa Doğu kimdir? Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title