Haberler

"Ahilik" Geleneği Makedonya'da Tanıtılacak

ESDER Genel Başkanı Çelikus: "Eylül ayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeyi ziyaret edeceği yönünde duyumlar aldık. Bu nedenle, etkinliği bu tarihlere denk getirmeye çalışacağız"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), Ahilik geleneğini tanıtmak ve hatırlatmak amacıyla geçen yıl Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da organize ettiği etkinlikeri bu yıl Makedonya'nın başkenti Üsküp'de düzenleyecek.

Makedonya'daki ilgili kurumlarla ön görüşmeler yapmak amacıyla Üsküp'te bulunan ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliklerin düzenlenmesi anlamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Halkbank'ın desteklerini aldıklarını, Makedonya Sanat ve Bilimler Akademisi, Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi gibi kurumlarla da görüşmelerinin devam ettiğini ve Makedonya'nın Çayır ve Üsküp belediyeleriyle de görüşerek destek isteyeceklerini söyledi.

"Esnaf" kelimesinin evrenselliğine dikkati çeken Çelikus, "Boşnakça'da, Makedonca'da, Arnavutça'da ve Türkçe'de esnaf kelimesi aynı. Dolayısıyla esnaf ve sanatkar ifadeleri Balkanlar'da ortak bir dil oluşturmuş" dedi.

İnsanlar arasındaki sosyal ilişkilerin, dostlukların, ahbaplıkların, barışın ve kardeşliğin var olabilmesi için esnaf ve sanatkarın kendi arasında geliştirdiği bir ticari dil olduğuna dikkati çeken Çelikus, "Hepimiz deriz ki 'Bir insanı tanımak için onunla alışveriş yapacaksın'. Alışverişte paylaşmak esastır. Eğer alan da veren de karlı çıkarsa, o alışveriş devamlı olur. Biri diğerini aldatırsa o alışveriş orada biter. Dolayısıyla, ticaretin, hem dostluğu geliştiren hem de engelleyen bir yapısı vardır. Eğer doğru, samimi bir ticaret yapılırsa dostluklar gelişir" şeklinde konuştu.

Çelikus, etkinlikler kapsamında farklı başlıklarda sunumlar yapılacağını ve iki gün sürecek sempozyum ile esnaf ve sanatkarların önemine değineceklerini söyledi.

ESDER Genel Başkanı Çelikus, eylül ayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeyi ziyaret edeceği yönünde duyumlar aldıklarını ve bu nedenle etkinliği bu tarihlere denk getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Çelikus ayrıca etkinliğe, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı da davet ettiklerini belirtti. - Üsküp

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Recep Tayyip Erdoğan Mahmut Çelikus Makedonya Eylül Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title