Haberler

Agsd Başkanı Karakuş'tan Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Eleştiri

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenmesinin devrim niteliğinde olduğunu, ancak çok hızla yasalaşan kanunun, ticari hayatla bağdaşmayan maddeler içerdiğini belirtti.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenmesinin devrim niteliğinde olduğunu, ancak çok hızla yasalaşan kanunun, ticari hayatla bağdaşmayan maddeler içerdiğini belirtti.

Karakuş yaptığı yazılı açıklamada, artık çağ dışı hale gelen Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenmesinin devrim niteliğinde olduğunu belirterek, "Ancak çok hızla yasalaşan kanunun, ticari hayatla bağdaşmayan maddeler içerdiğini" savundu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari hayata getirdiği en riskli maddelerden birinin 358. Madde olduğunu kaydeden Karakuş, şirketten borç para almanın yasaklandığı bu maddeye uymayanların 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacaklarını; söz konusu adli para cezasının tebliği tarihinden 30 gün içinde ödenmemesi halinde de bu cezanın hapis cezasına dönüşeceğini belirtti. Karakuş, bu maddenin tüccar ve sanayiciyi "ele güne muhtaç" edeceğini kaydetti.

Ortakların şirketten para çekmelerinin vergi kanunlarında yasaklandığını kaydeden Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu durumda faizin yüzde 20-si oranında -kurumlar vergisi-, yüzde 15-i oranında -stopaj- ve yüzde 18 oranında da -katma değer vergisi- vergi kaybı cezası ile birlikte şirketten isteniyor. Böylesine ağır mali yükü bulunan borç para çekme işlemine bir de hapis cezası eklemek, şirketi kapat git demektir.

Şirketler büyük, orta ve küçük olmak üzere üç kategoriye ayrılmış. Büyük şirketlerin denetçilerinin SPK'dan lisans almış bağımsız denetleme kuruluşu olacağı belirtilmiş. Türkiye'de şirketlerin yüzde 97'si orta ve küçük ölçeklidir. Bu şirketlere seçilecek denetçilerin Yeminli Mali Müşavir, bir kısmında ise Serbest Mali Müşavir unvanını taşıyan kişilerden olma zorunluluğu şirketlere denetçi bulamama, bulduklarında da ağır mali külfetler ödeme zorunluluğu getirecektir.

-"Bürokrasi artıyor"-

Karakuş, küçük esnaf, bakkal ve manav gibi mükelleflerin tuttukları

"İşletme Defteri" ile serbest meslek erbabının tuttuğu "Serbest Meslek Defteri"nin kaldırıldığını ancak bu gruba da birinci sınıf mükelleflerin tutmakla yükümlü oldukları "Yevmiye Defteri", "Defteri Kebir", "Envanter Defteri" tutma zorunluluğu getirildiğini kaydeden Karakuş, bu düzenlemenin mükellefin üzerindeki bürokratik işlem yükünü artıracağını ifade etti.

Defter ve belgelerin denetime ibraz edilmemesi halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağının yer aldığını da belirten AGSD Başkanı Karakuş, yasada defterlerin kaç gün içinde ibraz edileceği konusunda bir bilginin yer almadığının da altını çizdi. Karakuş, bir ihmal sonucunda hapis cezası alacak başarılı bir tüccarın, ticari itibarının tehlikeye düşebileceğini kaydetti.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title