Haberler

Afgan Ulusal Polisi Temel Eğitim Programı Açılış Töreni

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Türkiye, tarih boyunca her zaman dostu olan Afganistan'ın yeniden istikrarlı bir ülke olması ve yeniden yapılanması için destek olmayı sürdürmektedir ve sürdürecektir" dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Türkiye tarih boyunca her zaman dostu olan Afganistan'ın yeniden istikrarlı bir ülke olması ve yeniden yapılanması için yürütülen faaliyetlere desteğini bundan sonra da bugün olduğu gibi sürdürmektedir ve sürdürecektir" dedi.

Şahin, Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen "Afgan Ulusal Polisi Temel Eğitim Programı" açılış töreninde yaptığı konuşmada, Afganistan'ın bağımsızlık mücadelesini başlattığı 1919 yılının, aynı zamanda Türk milli mücadelesinin de başladığı yıl olduğuna işaret etti. O yıl başlayan mücadelenin güzergahında yer alan illerden birinin de Sivas olduğunu anlatan Şahin, şunları söyledi:

"Bu ortak mücadele iki ülkenin ve iki milletin önderlerini birbirine daha da yaklaştırmıştır. Afganistan 10 Haziran 1921'de Ankara'da bir elçilik açmış ve açılış töreninde bayrağı elçilik gönderine Büyük Önder Atatürk bizzat kendisi çekmiştir. Atatürk'ün Afganistan'a verdiği değeri büyükelçi atamalarında da çok yakından görmemiz mümkündür. Nitekim Medine eski muhafızı Korgeneral Ömer Fahrettin Paşa 12 Mart 1922 tarihinde Kabil'e ilk elçi olarak tayin edilmiştir. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri Yusuf Hikmet Bayur bey Kabil büyükelçisi olarak atanmış, ardından Memduh Şevket Esendal milletvekili olmasına rağmen Atatürk'ün bizzat seçtiği kıdemli bir diplomat olarak Kabil'de görev yapmış ve görev yaptığı 1933-41 yılları arasında pek çok Afgan öğrencinin Türkiye'de eğitim görmelerine öncülük etmiştir. Yine Atatürk'ün talimatıyla o dönemde İktisat Bakanlığı koordinasyonunda Afganistan'a dönemin şartları itibarıyla Türkiye'de de ihtiyaç duyulan öğretmen, doktor ve uzman eğitimciler gönderildiği de bilinen gerçeklerdendir. Afganistan'da tıp, hukuk, iktisat, siyasal bilgiler gibi pek çok alanda hem akademik hem de uygulamalı olarak Türk uzmanlar öncülük yapmışlardır. "

Afganistan'a tarihte verilen diğer desteklerden de örneklerle bahseden Şahin, "Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetini ilk tanıyan, hükümetini ilk tanıyan ülke Afganistan'dır ve Afganistan'ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke de Türkiye olmuştur" diye konuştu.

Türkiye ve Afganistan'ın, gücünü iki halk arasındaki sağlam dostluk ve dayanışma bağlarından alan ve yakın ilişkilere sahip iki özel ülke olduğunu belirten Bakan Şahin, şöyle devam etti:

"Ülkemiz 1920'lerden itibaren Afganistan'ın bağımsız, müreffeh ve istikrarlı bir ülke olmasını kararlılıkla sürekli desteklemiş, Afganistan'da mülki, askeri, eğitim, sağlık ve kültürel alanlardaki temel devlet kurumlarının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Türkiye tarih boyunca her zaman dostu olan Afganistan'ın yeniden istikrarlı bir ülke olması ve yeniden yapılanması için yürütülen faaliyetlere desteğini bundan sonra da, bugün olduğu gibi sürdürmektedir ve sürdürecektir.

Bu çerçevede ülkemiz diğer ülke ve uluslararası kuruluşlarla diyaloğa ve işbirliğine de büyük bir önem vermektedir. Türkiye, Afganistan'ın tam bağımsız ve egemen bir ülke olarak barış, huzur ve istikrar içinde olması için en çok gayret gösteren ülkelerden biridir. Türkiye, Afganistan'daki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürmekte, tüm aktörlerle temasını sürdürerek Afganistan'a istikrar ve barış getirilmesine katkıda bulunmaya devamlı çaba göstermekte ve bunu aktif olarak yerine getirmektedir.

Afganistan'daki yardım çabalarımızın odağını, ülkenin yeniden imarı, Afgan ordusuyla polisinin kapasitelerinin artırılması ve başta kız çocuklarına yönelik olmak üzere eğitim alanları oluşturmaktadır. Vardak vilayetindeki il imar ekibimize ilaveten Afganistan'ın kuzeyinde Şibirgan'da sivil koordinatör öncülüğünde faaliyet gösterecek ikinci bir il imar ekibi kurulmaktadır. Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerimiz her alanda giderek gelişmekte ve bu bağlamda ülkemiz Afganistan'da kurulan uluslararası güvenlik ve destek gücüne, yani İSAF'a Kabil çevresinin güvenliğinin sağlanması konusunda katkıda bulunmakta ve Vardak vilayetindeki yeniden yapılanma projelerini de yürütmektedir. "

-AFGAN POLİSİNİN TÜRKİYE'DE EĞİTİLMESİ-

Afgan polisinin Türkiye'de eğitilmesi projesinin, Afganistan ile yürütülen önemli ve kalıcı projelerden birisi olacağını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afganistan İçişleri Bakanı Sayın Muhammed Hanif Atmar'ın 5 Şubat 2010 tarihinde ülkemize ziyaretinde, Afgan polisinin eğitiminde Türkiye'nin rol üstlenmesi konusunda ricaları olmuş, Afganistan İçişleri Bakanlığının bu talebi Bakanlığımızca olumlu değerlendirilmiş, Ekim 2011 tarihi itibarıyla 6 aylık dönemler halinde ülkemizde temel polislik eğitimi konusunda eğitim verilmesi hususunda mutabık kalınmıştır. Mutabakat tarihi Ekim 2011 olmakla birlikte bulunduğumuz gün ve mekan itibarıyla görülmektedir ki, bu eğitim çalışması daha erken hayata geçirilmiş bulunmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız Sivas Polis Meslek Yüksekokulu bu amaca tahsis edilerek, 6 aylık dönemler halinde her dönem ortalama 500 Afgan ulusal polisi adayının eğitilmesi taahhüt edilmiştir. Ülkemiz eğitim tesisi ve eğiticilerini kullandırmak suretiyle projeye toplam 2. 5 milyon dolar mertebesinde katkı sağlayacaktır. Projenin kalan bütçesinin yarıya yakın kısmı Japonya tarafından, yarıdan birazcık fazlası da NATO Afganistan Eğitim Misyonu tarafından karşılanacaktır.

Afgan polisinin Türkiye'de eğitimi projesinin hayata geçirilmesi sayesinde dost ve kardeş ülke Afganistan'ın kalkınması, iç siyasi istikrarının sağlanması, müreffeh bir ülke olması yolunda çok önemli bir mesafe daha alınmış olacaktır. Ülkemiz halihazırda Afganistan'ın güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılması için yürüttüğü eğitim faaliyetlerini il imar ekipleri vasıtasıyla sürdürmektedir ancak bu eğitim faaliyetleri 20-30 kişilik küçük gruplar halinde ve üçer aylık dönemler şeklinde yapılmaktadır. Eğitimlerini bundan sonra ülkemizde ve bu okulda tamamlayan memur adayları, Afganistan polis teşkilatında orta kademe ve belki de üst kademe yöneticisi olarak görev yapacaklardır. Ülkemizde gerçekleştirilecek bu eğitim eminiz ki iki ülke arasındaki dostluğu daha da pekiştirecek, imzalanmış olan mutabakat muhtırası ile Türkiye ile Afganistan arasında yürütülmekte olan güvenlik işbirliği faaliyetleri daha da güçlenecektir. "

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Şahin, "Şahsım, hükümetim ve hükümetimizin Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan adına öğrencilerimize başarılar diliyorum. Yaşasın insanlığın barışı, huzuru ve kardeşliği. Yaşasın Türk-Afgan dostluğu, yaşasın Türk milletinin birliği, kardeşliği, dayanışması, özgürlüğü ve güvenliği" dedi.

- SİVAS

Kaynak: AA / Güncel

Politika Dünya Güncel Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Bakmadan Geçme

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor? Ankara'da yağmur saat kaça kadar sürecek? Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı!
Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title