Haberler

Afgan Polisinin Eğitimi Başladı

Afgan Polis adaylarına eğitim vermek üzere hazırlanan Afganistan Ulusal Polisi Eğitim Projesi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile projeye destek veren ülkelerin yetkililerin katıldığı tören ile başladı.

Afganistan polisinin Türkiye'de eğitilmesi kapsamında Afgan Polis adaylarına eğitim vermek üzere hazırlanan Afganistan Ulusal Polisi Eğitim Projesi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile projeye destek veren ülkelerin yetkililerin katıldığı tören ile başladı. Aynı zamanda Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nun açılışının da yapıldığı program çerçevesinde ilk etapta 492 polis adayının 6 ay süreyle temel polislik eğitimi alacağı öğrenildi. Eğitim kapsamında 9 Afgan eğitici, 30 tercüman ile yakın dövüş eğitimi verecek 6 Japon judo eğiticisi yer alıyor. Okulun açılışı ve eğitim çalışmasının başlaması nedeni ile bahçesinde düzenlenen törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Abdul Nasır Sıddıg, Sivas Valisi Ali Kolat, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Japonya Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Afganistan Büyükelçisi Salahuddin Rabbani ile çok s ayıda protokol mensubu katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda daha sonra Afganistan milli marşı okundu. Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Adnan Karadeniz'in açılış konuşmasıyla başlayan programda sırasıyla Japonya Ulusal Polisi Uluslararası İlişkiler genel Müdürü Sununchi Kuryu, NATO Afganistan Eğitim Misyonu Komutanı Korgeneral William Caldwell, Japonya Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Abdul Nasır Sıddıq, Sivas Valisi Ali Kolat de törende birer konuşma yaptı. ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone konuşmasında Türkiye'nin, hem askeri, hem polis, tüm güvenlik kuvvetlerinin kabiliyet ve profesyonelliğini Afgan polisine aktaracağını belirterek, "Türkiye, Afganistan'ın güvenliği için verdiği taahhütlerin yanı sıra, ülkenin sosyal refahına da büyük katkılarda bulunmuştur. Afganistan'da hastaların tedavisi için hastaneler kuran, binlerce çocuğun eline kitap almasını sağlayan sayısız okul inşa eden Türkiye, Afganistan'ın başarısını ne kadar önemsediğini bir kere daha bizlere göstermiştir. Bu eğitim merkezi Afgan Milli Polisi'nin daha çok kuvvet kazanmasına yardımcı olacak ve ABD, Japonya, Türkiye ve diğer NATO Müttefikleri ve ortakları arasındaki derin bağlılığının güzel bir örneğini teşkil edecektir. " dedi.

"TERÖRLE MÜCADELEYE ULUSLARARASI BOYUTTA ÖNEM VERİYORUZ"

Törende konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörizmin tüm dünyanın ortak tehdidi olduğunu ve insan hayatını hiçe sayan en tehlikeli suç türü olduğunu belirterek, artık bireysel olarak sınırı aşan bu suçlara karşı bireysel mücadeleyle önlem alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Bakan Şahin şöyle devam etti:

"Bundan hareketle ülke olarak terörle ve organize suçlarla mücadele konusuna yalnızca ulusal değil uluslararası boyutta önem vermekteyiz. Bu mücadelede uluslararası çabalara ek olarak ikili işbirliği faaliyetlerinin önemini biliyoruz. Bu konuda işbirliği anlaşmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Türkiye olarak 80'i aşkın ülkeyle çok sayıda anlaşma imzaladık. Ülkemiz tarafından yapılan bu anlaşma ve protokoller çerçevesinde son 5 yıllık dönemde 40 aşkın ülkeden 8500 personele eğitim verdik. Bunlardan biri de derin tarihi bağlarımız olan kardeş ve dost ülke Afganistan'dır. Bağımsızlık mücadelesi bizim de bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz yıllarımıza denk gelmektedir. Bu ortak mücadele iki ülkeyi ve önderlerini birbirlerine yaklaştırmıştır. Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerimiz her alanda giderek gelişmekte ve ülkemiz uluslararası güvenlik ve destek gücüne Kabil'in güvenliği konusunda katkıda bulunmaktadır. "

Afgan polisinin Türkiye'de eğitilmesinin ülke adına önemli ve kalıcı projelerden biri olduğunu belirten Bakan Şahin, Afganistan İçişleri Bakanının ülkemizi ziyareti sırasında polisin eğitimi konusunda ricada bulunduğunu ve bu talebin karşılanması amacıyla 6 aylık sürelerle eğitim verilmesi konusunda mutabakat sağlandığını dile getirdi. Mutabakatın başlangıç tarihinin Ekim 2011 olmasına rağmen bu eğitim için ayrılan Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nda daha erken çalışmalara başlandığını belirterek şöyle dedi:

"Sivas Polis Meslek Yüksekokulu bu amaca tahsis edilerek her dönem ortalama 500 Afgan polisinin eğitilmesi taahhüt edilmiştir. Ülkemiz projeye toplam 2. 5 milyon dolar katkı sağlayacaktır. Kalanının yarısını yakını Japonya ve kalın kısmını NATO Afganistan Eğitim Misyonu karşılayacaktır. Bu proje sayesinde dost Afganistan'ın kalkınması, iç istikrar ve müreffeh bir ülke olması konusunda önemli bir mesafe daha alınmış olacaktır. Ülkemiz halen Afganistan güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırması faaliyetlerini küçük gruplar halinde sürdürmektedir. Eğitimlerini bundan sonra ülkemizde ve bu okulda tamamlayan memur adayları polis teşkilatında orta ve üst kademe yöneticisi olarak görev yapacaktır. Bu eğitim 2 ülke arasındaki dostluğu daha da pekiştirecek. Mutabakat muhtırası ile güvenlik işbirliği faaliyetleri daha da güçlenecektir. "Afganistan'dan gelen polis adaylarının yaptığı tören geçişi sonrası Bakan İdris Naim Şahin ve beraberindekiler okul binasını gezerek eğitimler hakkında bilgiler aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title