Haberler

Afgan Mühendisler Türkiye'de Eğitiliyor

Sayed Khodaberdi Sadat - Afganistan'ın Belh vilayetinden Türkiye'ye gelen mühendisler, Konya'da tarım ve hayvancılık alanında uzmanlık eğitimi alıyor.

Sayed Khodaberdi Sadat - Afganistan'ın Belh vilayetinden Türkiye'ye gelen mühendisler, Konya'da tarım ve hayvancılık alanında uzmanlık eğitimi alıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı (SADAV) ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında gelen 10 kişilik ekip, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde uzmanlık eğitimi görüyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, "Proje kapsamında Konya'da bulunan Afgan mühendislere, hayvancılık, tarım, buğday yetiştiriciliği, buğday ıslahı dallarında eğitim veriyoruz" dedi.

Afgan mühendislerin iki aşamalı proje kapsamında Türkiye'de olduklarını dile getiren Özdemir, 10 kişilik ekibin, 4 aylık eğitimi tamamlamasının ardından ülkelerine döndükten sonra diğer 10 kişilik ekibin geleceğini belirtti.

Özdemir, bu kapsamda enstitüde buğday, ayçiçeği, mısır ıslahı, bitki sağlığı ve hastalıkları, bitki zararları, bitki kalitesi ve hayvancılık konularında mühendislere uygulamalı ve teorik eğitimin verileceğini vurguladı.

-Balıkçılık ve tavukçuluk eğitimi de verilecek-

Afgan mühendisleri en kapsamlı bilgi ve deneyim ile ülkelerine göndermeyi hedeflediklerine dikkati çeken Özdemir, "Afgan arkadaşlarımızın ayrıca balıkçılık ve tavukçuluk konusunda da özel sektörde eğitim almasını sağlayacağız" diye konuştu.

Enstitüde görevli gıda mühendisi Berat Demir de Afgan mühendislere buğday ile ilgili fiziksel analizleri anlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle ekmeklik buğdaylarda glutenin mukavemeti, uzayabilirliği, direnci gibi konuları öğrettik. Teknolojik boyutta da bizim için önemli olan ekmek kalitesi, görünüşü, hacmi, ağırlığı. Bütün bunları gösteren ekmek denemesi yaptık."

-Kuraklıkta da ziraat yapmasını öğreniyorlar-

Afganistan'dan gelen ziraat mühendisi Muhammed Hüseyin Azimi ise kendilerine verilen eğitimin çok faydalı olduğunu dile getirdi.

Enstitüde bulunan seralarda özellikle kuraklıkta da ziraat yapılabileceği konularında eğitim aldıklarının altını çizen Azimi, şunları kaydetti:

"Afganistan'da böyle bir imkanımız yok. Ne olursa olsun yine de biz burada bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Böyle bir imkan ülkemizde şimdi olmasa da gelecekte olmasını bekliyoruz. Afganistan'ın bazı bölgelerinde yağış az olur. Biz de burada öğrendiklerimizi o bölgelerde uygulayacağız. Bir haftadır tarım ve hayvancılık konularında eğitim gördük. Bize bu fırsatı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Türk halkı bizim kardeşimizdir. Bu kardeşliği devam ettirmek ise biz gençlerin vazifesidir."

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Afganistan Türkiye Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title