Haberler

LPG'de Büyük Vurguna İzin Çıktı

Güncelleme:

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için Özel Tüketim Vergisi alınmayacak.

Esra Dursun/Haberler.COM

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için (LPG) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmayacak. Kozmetik sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen ÖTV'siz LPG'nin otogaz olarak pompada satıldığı yönünde ihbarlarla geçtiğimiz yıl birçok şirkete ceza kesildi. ÖTV'siz ithalatın sürmesityle, LPG'nin '10 numara yağı' olarak bilinen aerosol ithalatını patlatması bekleniyor.

ÇOK SAYIDA İSTASYONDA SATILIYOR

Aerosol üretim ve ithalat talebinde de patlama yaşanırken, aerosolun 'kokusuz LPG' adı altında çok sayıda istasyonda satıldığı da saptandı. EPDK'nın konuyu Maliye Bakanlığı'na ilettiği de belirtildi.

İZMİR'DEN İZMİT'E UZANIYOR


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri gelen ihbarı değerlendirip, piyasaya kaçak yollarla sürülmek istenen 1 milyon 818 bin kilogram LPG ele geçirmişti. Yapılan araştırmada Gümrük Muhafaza Ekipleri, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kimya ve kozmetik sanayiinde faaliyet gösteren bir firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak kullanılmak üzere İzmit'te yerleşik bir firmadan söz konusu miktarda LPG satın aldığını tespit etmişti.


KOZMETİKTE SATIŞ YOK!

Aerosol üretiminde kullanılacak LPG'de ÖTV'nin sıfırlanmasının ardından bu sektördeki ÖTV'siz LPG satışlarında % 200'lere varan patlama yaşandığı ancak kimya ve kozmetik sanayinde ÖTV'siz LPG kullanılarak üretilen ürünlerin satışlarında bu boyutlara ulaşan bir artışın olmadığı, sözde kimya ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alınan ÖTV'siz LPG'nin büyük bir bölümünün akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satıldığı, diğer bir deyişle "Aerosol'ün LPG'nin 10 numarası" olduğu ortaya çıkarılmıştı.

TEBLİĞ NE DİYOR?

Maliye Bakanlığının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 36 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'ne göre, imalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan LPG için ÖTV alınmayacak. Öte yandan daha önceki Bakanlar Kurulu kararnamesinde düzenlenen indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırmasının aerosol üreticilerine iade edilecek. Tebliğde, aerosol "Aerosol Kaplar Yönetmeliğinde tanımlı kaplar içerisinde yer alan ve itici gaz marifetiyle basınç altında tutulan sıvılaştırılmış püskürtmeli gazlı ürünler" olarak tanımlandı.

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için (LPG) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaması yönündeki karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş LPG, yalnızca "LPG Satın Alma İzin Belgesi"ni haiz üreticiler tarafından satın alınabilecek veya ithal edilebilecek. Aerosol üreticileri, imalatta kullandıkları LPG için ödenen ÖTV tutarının iadesini talep edebilecek.

USÜL DIŞINDA KULLANILANLARA CEZA KESİLECEK

Bu uygulama kapsamındaki ÖTV iadesini, sadece aerosol üreticileri talep edebilecek. Kararname kapsamında satın alınan LPG'nin satın alma tarihini, ithal edilen LPG'nin ithal tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde aerosol üreticilerince imalatta kullanılması gerekiyor. Kararname kapsamında teslim edilen LPG, bu tebliğde tanımlanan aerosol üretimi dışında kullanılamayacak, satılamayacak veya devredilemeyacak. Bu tebliğde açıklanan usul ve esaslara uymayan üreticiler veya dağıtıcılar hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Maliye Bakanlığı İzmir Ekonomi Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500

Yorumlar (2)

GALATASARAYLI:

IMAM HIRSIZ OLURSA VAIZ OLMAZMI SASILACAK NE VAR.

5
0
yanıtYanıtla
ahmet beşinci:

iyi de hırsızlık yapanlar var diye aerosol üreticileri niye zarar etsin? adam benzin istasyonu sahibi değil ki? ötv nin açılımı özel tüketim vergisi. . . ama adam üretim yapıyor. sıkı denetim eşliğinde gayet mantıklı. . .

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title