Haberler

Adana - Onur Ödülü Alan Dorsay: Dünyada Moda Türk Sineması Altın Koza'da Yaşam Boyu Onur Ödülü Alan Dorsay:

Adana'da 17'inci Altın Koza Film Festivali'nde 'yaşam Boyu Onur Ödülü' Alan Sinema Eleştirmeni Atilla Dorsay, "bütün Dünyada Moda Sinema Türk Sineması. Bunun Kıymetini Bilmeliyiz, Devlet Olarak, Seyirci ve Basın Olarak Destek Göstermeliyiz" Dedi.

ADANA'da 17'inci Altın Koza Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' alan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, "Bütün dünyada moda sinema Türk sineması. Bunun kıymetini bilmeliyiz, devlet olarak, seyirci ve basın olarak destek göstermeliyiz" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili MHP'li Zihni Aldırmaz'dan ödülünü alan Atilla Dorsay, duygusal anlar yaşadı. Festivallerin Türk sinemasının gelişimine büyük katkı sağladığını vurgulayan Dorsay, etkinliklerde filmlerin promosyonun yapıldığını, seyircinin merak duygusunun tahrik edildiğini, bunun da sinemaya kazandırdığını kaydetti. Ödülü bütün eleştirmenler adına aldığını belirten Dorsay, sinema geliştikçe sinemanın ayaklarından biri olan eleştirinin de gelişeceğini söyledi. Eleştirilmeyen sanatın ilerlemeyeceğini vurgulayan Dorsay, "Ödül almak dünyanın en güzel şeyiymiş. Unutmuşum, tadını yeniden hatırladım. Ödüllerim var hayli geçmiş yıllardan. Sonuçta sinemamız gelişiyor, eleştiri de gelişiyor. Böyle kaliteli bir festivalin çok önemli insanlar yetiştirmiş bir toprağın bize böyle ödüller vermesi beni bir kez daha onurlandırdı. Sinemanın üretim, sanatçı, seyirci, devlet ayakları var, bir diğer ayak da eleştiri kurumudur. Çünkü eleştirisi olmayan, akıllı uslu biçimde eleştirilmeyen, analiz edilmeyen, sağlıklı tepki alamayan sanat ilerleyemez. Güdük kalır, kötü şeyler üst üste çıkmaya başlar" diye konuştu.

SANATSAL İŞLER YAPAN YÖNETMENLER VAR

Son yıllardaki sinema filmlerini beğendiğini anlatan Dorsay, şunları söyledi:

"Harika şeyler yapılıyor. Popüler yanı olmayan, 3-5 milyonu sinemalara çekemeyen sinemanın çarkı dönemez. Bugün Recep İvedik'in çok kalite bir film olduğunu yapımcıları bile iddia etmiyor. Tamam önemli olan sinemaya getirdiği para. Bu çok önemli ama, bu yetmiyor sinema bir sanat yani sinema bir sanayi değil, ticaret değil. Sanat yönünden de beslenmesi lazım, onu da Nuri Bilge Ceylan, Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz, o yepyeni kuşak ve dışarıda olmalarına rağmen Türk olduklarını hep savunan, ispat eden Fatih Akın, Ferzan Özpetek gibi sanatçılarımız yapıyor. Bize sanatsal işler yapma onurunu yaşatıyorlar. Bütün dünyada moda sinema Türk sineması. Kore, İran sinemalarının moda olduğu dönemler vardı geçti. Şu anda herkesin gözünde olan bizim sinemamız, bunun kıymetini bilmeliyiz, devlet olarak, seyirci ve basın olarak destek göstermeliyiz."

YILMAZ GÜNEY BENİM ZAAFIM

Yılmaz Güney'den bahsederken gözleri dolan Dorsay, tören sonrası gazetecilere yaptığı değerlendirmede, "Ne zaman Yılmaz Güney'den bahsetsem gözlerim doluyor. Bunu söylemekten utanıyorum, bir erkeğin bu kadar duygusal olmaması gerekir diye düşünce var, kısmen de doğru. Ama Adana'da olup, onu anınca birden bire kendimi tutamadım. Bu benim yıllardır engelleyemediğim bir zaafım, böyle de gidecek. Adana'da Yılmaz Güney Müzesi açılması geç kalınmış bir durum. Ben de bile onun bir takım kişisel küçük eşyaları var, açılması durumunda hemen müzeye veririm. Böyle bir şey mutlaka yapılmalı. Türk sinemasının yetiştirdiği en büyük sinemacı, bunda hiç şüphe yok. Yılmaz Güney de kendi doğduğu kentte mutlaka bir müze sahibi olmalı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title