Haberler

Adana - Emine Ayna "Tecavüzcülere Hayvan Demek Hayvanlara Hakaret Olur'

Barış ve Demokrasi Partisi (bdp) Mardin Milletvekili Emine Ayna, İzlediği Bir Belgeselden Örnek Vererek, "erkek Koyun Önce Soruyor, Dişi 'hayır' Diyor, Oradan Çıkıyor. Bu İrade Tanımadır. Hayvan ya Bu, Koyun. Ama Siirt'te Onlarca Kişi Küçücük Kıza Defalarca Tecavüz Etmiş, Mahkemesi Hala Sürüyor. Bu İnsanlara Hayvan Demek Bile Olmuyor, Hayvana Hakaret Olur" Dedi.

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Emine Ayna, izlediği bir belgeselden örnek vererek, "Erkek koyun önce soruyor, dişi 'hayır' diyor, oradan çıkıyor. Bu irade tanımadır. Hayvan ya bu, koyun. Ama Siirt'te onlarca kişi küçücük kıza defalarca tecavüz etmiş, mahkemesi hala sürüyor. Bu insanlara hayvan demek bile olmuyor, hayvana hakaret olur" dedi.

Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülçin İşbert ile birlikte Adana'da, Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin düzenlediği 'Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım' konulu panele konuşmacı olarak katılan Milletvekili Emine Ayna, Türkiye'de bir 'tecavüz kültürü' olduğunu savundu. Tecavüzün sadece kadını ilgilendiren bir şey olmadığını kaydeden Ayna, "Tecavüz sadece bir erkeğin, bir kadına uyguladığı fiziksel şiddet değildir. 12 Eylül'de gözaltına alınan, cezaevine konulan erkeklerin yüzde 99'u tecavüze uğradı. Fiziksel tecavüze uğradılar. Biz bunu bu anlamda bir namus meselesi olarak görmüyoruz. Bizim namusumuz özgürlüğümüzdür. Tecavüzün bir irade kırma amacı olduğunu biliyoruz. Yapılmak istenen iradesini kırmaktır, hiçleştirmektir, yok saymaktır. Bu sorun, hepimizin sorunu. Özgürlük mücadelesini yükseltelim ve bu tecavüz kültürünü aşalım. Bu tecavüz kültürü aşamazsak, demokratik özgür toplumu yaratamayız" dedi.

Ülkede tecavüzün kültürleştiğini ileri süren Ayna, devletin, ülkede yaşanan tecavüzleri durdurması için halkın iradesini tanıması gerektiğini kaydetti. Sorunun özgürlük mücadelesiyle çözüleceğini bildiren Ayna, izlediği bir belgeselden örnek vererek, şunları söyledi:

"Mardin'de N.Ç.'ye, Siirt'te yatılı ilköğretim bölge okulunda okuyan çocukların nasıl fuhşa zorlandığını, hem Siirt'in ileri gelenlerinin, okulun yöneticilerinin, askerin, polisin, AKP'li yöneticilerin akrabalarının nasıl tecavüz ettiğini gördük, hala mahkemesi sürüyor. Erkek hayvan bile dişisinin iradesini tanıyor. Hayvan ya bu, koyun. Erkek koyun önce soruyor, dişi 'hayır' diyor, oradan çıkıyor. Bu irade tanımadır. Bu insanlara hayvan demek bile olmuyor, hayvana hakaret olur. Dağ başında yabani, iradeyi nasıl tanıyor ama insanlar tanımıyor."

'HANGİ CİHAZIN ARKASINDA NE VAR DİYE TEDİRGİNİM'

Ayna, telefon dinlemeleri, izleme gibi unsurların 'devlet tecavüzü' olduğunu söyledi. Kimsenin artık telefonda rahat kavuşamadığını anlatan Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evimde rahat oturamıyorum. Hangi cihazın arkasında izleme cihazı, neyin arkasında dinleme cihazı var diye tedirgin oluyorum. Hanginiz telefonumuzla eşinizle, çocuğunuzla, babanızla, annenizle rahat konuşuyorsunuz? Mesele siyaset konuşmak değil. Annem bazen beni arıyor, çok ailevi bir şey söylüyor. Anneme, 'Bunları telefonla konuşmayalım' diyorum. Suç unsuru taşır mı taşımaz mı değil sorun. Birilerinin benim özel hayatımla ilgili olanları bilmesini istemiyorum. ve biliyorum ki dinleniyorum bir yerlerde. Benim konuştuklarım da bir şekilde Başbakan Erdoğan'a gidiyor. Bu benim yaşamıma, geceme, gündüzüme tecavüz etmektir. Bu, 'Ben varım, sen yoksun', 'Ben izin verirsem nefes alırsın, ben izin vermezsem nefes bile alamazsın' demektir. Tecavüz kültürü budur."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title