Haberler

Adana'da TARBİL Projesi Tanıtıldı

Güncelleme:

Adana'da Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen toplantıda, tarımın geçmişten bugüne dünyada ve Türkiye'de en önemi sektör olduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun hızla artması ve tarım alanlarının büyümesi karşısında sektörün öneminin daha da arttığını vurgulayan Çalışkan, şunları kaydetti:

"Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamanın tek yolu bilimi tarımda en üst düzeyde kullanıp, verimi artırmaktır. TARBİL projesinin amacı budur. Bu projenin, birim alanında alınan verimi artırmak için tarım ve teknolojiyi aynı çatıda kullanmayı hedefleyen çok önemli bir proje olduğu bilinmektedir. Proje kapsamında uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin bilgisayarlarda değerlendirilmesi ile ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Yine tarımda verimi artırma ve tarımsal girdi maliyetlerini düşürme amacıyla tüm dünyanın uyguladığı bizim de borsa olarak yürüttüğümüz Hasas Tarım Projesi, tarımda teknolojinin en üst düzeyde kullanımını gösteren çok güze bir örnektir."

Çalışkan, çiftçilerin üretimde teknolojiyi en üst düzeyde kullandığını belirterek, bunu, birim alanda pamuk, mısır ve benzeri ürünlerde es üst düzeyde verim alarak gösterdiklerini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ ise proje ile parsel bazında yüzde 30'a varan su tasarrufu, ortalama yüzde 25'e varan verim artışı, gübre ve kimyasal kullanımında yazde 25-30 tasarruf hedeflendiğini söyledi.

Ciner Tarım AŞ tarafından düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yetkililer de katıldı. - Adana

Kaynak: AA / Yerel

Muammer Çalışkan Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title