Haberler

Adana Arşiv Öğretmene Ceza Aihm'e Taşınıyor

Eğitim-sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ve 2 Yönetim Kurulu Üyesi, Belirlenen Yerlerin Dışında Basın Açıklaması ve Yürüyüş Yaptıkları İddiası ile Polisin Verdiği Para Cezalarından 6'sının Mahkemece Onaylanması Üzerine, Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (aihm) Götürme Kararı Aldı.

EĞİTİM-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ve 2 yönetim kurulu üyesi, belirlenen yerlerin dışında basın açıklaması ve yürüyüş yaptıkları iddiası ile polisin verdiği para cezalarından 6'sının mahkemece onaylanması üzerine, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürme kararı aldı.

15 Kasım 2009 ile 26 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılan basın açıklaması ve yürüyüşlerin ardından, polis tarafından, Güven Boğa'ya 9, yönetim kurulu üyeleri Abdullah Yalçın'a 8, Mehmet Akarsubaşı'na 7, Birol Satar'a da 1 defa İdari Para Cezası kesildi. Her biri 140 TL tutarındaki cezalara itiraz eden öğretmenlerden Boğa'nın 3, Yalçın'ın 2, Akarsubaşı'nın 1 cezası mahkemece onandı. Farklı tarihlerde farklı mahkemelere yapılan itirazlardan bazıları da yerinde bulunup, cezalar iptal edildi. Öğretmenler Boğa, Yalçın ve Akarsubaşı, kendilerine verilen cezalardan mahkemece onaylanıp, iptal edilmeyenlerle ilgili konuyu AİHM'e taşıma kararı aldı.

Kesilen para cezalarının kabul edilemez olduğunu savunan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, bu cezalardan bir bölümünün yerel mahkemeler tarafından reddedildiğini söyledi. Mahkemelerin ödenmesine karar verdiği para cezalarıyla ilgili AİHM'de dava açacaklarını belirten Boğa, "Temel hak ve özgürlükler kapsamında, kanunların izin verdiği çerçevede yaptığımız basın açıklaması ve yürüyüşler sonrası para cezası yazılmaya devam ediliyor. Bunun kabul edilemez olduğunu, Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın devam etmediğini belirttik. Ancak ısrarla cezalar bize dayatılmaya çalışılıyor. Cezalara itirazda bulunduk. Yazılan cezalardan 6'sını, mahkeme tarafından verilen kararla ödememiz istendi. Biz de bu konuyu AİHM'e götürme kararı aldık, başvurumuzu yaptık. Çünkü bu davada biz sonuna kadar haklıyız. Bu konudaki haklılığımızı AİHM'e götürmek zorunda kalmamız bizi üzüyor. Türkiye'nin bu konuda siyasi ve maddi olarak zor durumda kalması da bizi üzecek" dedi.

VALİLİK; CEZALARI YAYGINLAŞTIRMAK GEREKİR

İdari para cezalarıyla ilgili "Adana'da örtülü sıkıyönetim" adı altında rapor da hazırlayan Eğitim-Sen, bunu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Adana milletvekillerine gönderdi. Raporla ilgili Emniyet Müdürlüğü'nden sorumlu Vali Yardımcısı Fikret Deniz imzasıyla Eğitim-Sen'e gönderilen yazıda, bu uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiği belirtilip, "...Ülkemizin değişik illerinde ve bölgelerinde bu hassasiyetleri tahrik edecek çok olay meydana gelirken testi kırılmadan, deprem meydana gelmeden insanların temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmadan keyfi ve pervasız davranışların önünü kesebilmek için idari tedbir almanın bir tek amacı, özgürlük ve güvenin dengesini sağlamaktır.... Buna (Adana'da yapılan bir uygulama) demek yerine 'bu uygulamayı yasallaştırıp tüm ülke genelinde yaygınlaştırmak gerekir' diyerek sahiplenmek gerekir diye düşünmekteyiz" denildi.

KARİKATÜRLERE KONU OLDU

Öğretmenlere kesilen para cezaları, yapılan haberlerin ardından karikatürlere de konu oldu. 'Uykusuz' adlı mizah dergisi Güven Boğa'ya kesilen cezaları bir karikatürle eleştirdi. Bu karikatürde, memurların maaşlarını düzenlemekle görevli olan bir kişi Güven Boğa'ya yönelik, "Hocam 305 liralık daha eylem yap da bu ay alacak verecek kalmasın' diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title