Haberler

Adana - Altın Koza'nın Onur Konuğu Yunan Yönetmen Theo Angelopoulos: 'Birlikte Geleceğe Bakalım'

Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin Onur Konuğu Yunan Yönetmen Theo Angelopoulos, Türkiye-yunanistan İlişkilerinin Daha Güçlü Olabileceğini Belirterek, "birlikte Geleceğe Bakalım. Bir Arada Sorunlarımızı Çözüme Götürebiliriz" Dedi.

ULUSLARARASI Altın Koza Film Festivali'nin onur konuğu Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin daha güçlü olabileceğini belirterek, "Birlikte geleceğe bakalım. Bir arada sorunlarımızı çözüme götürebiliriz" dedi.

Adana'da yoğun hayran kitlesiyle söyleşide buluşan, Theo Angelopoulos, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda Tercüman eşliğinde katılımcıların sorularını yanıtladı, sohbet etti. Angelopoulos, Yunanistan ile Türkiye arasında ilişkilerin güçlendirilebileceğini belirterek, "Yunanistan'da 1920 göçmenlik trajedisini yaşadık. 'Tiyatro Kumpanyası' filmini çevirdiğim zaman, büroma iki Türk genç gelip beni ziyaret ettiler. O zamanlar İsveç'te yaşayan iki genç, Türkiye'ye Atina'dan geçip, beni görmeye geldiklerini söylediler. Bu filmi İsveç'te görmüşler. Bir göçmenin hayatını konu alan filmle ilgili bana 'Filmde yaşanan sorun iki toplumun da yaşadığı ortak sorundur, lütfen böyle devam edin' dediler. Tarihte olanları insanlar unutmamalı, bize ders olarak almalı ve böylece geleceğe yürümeliyiz. Geleceğe birlikte bakmalıyız. Bir deniz bizi birleştiriyor. Aynı zamanda bizi birleştiren 400 yıl süren bir geçmiş var. Birlikte geleceğe bakalım. Bir arada sorunlarımızı çözüme götürebiliriz. İki toplum arasında farklılıklar ve ortak yanları konuşmak saatler sürer. İki topluma sorun yaşatan fay noktalarını, bizi ayıran noktaları ele ayıp geleceğe bakamayız, bu imkansız. Bizim dışımızda bizimle ilgili senaryolar yazan dış güçlerin de doğrultusunda bir program yapamaz, geleceğe bu doğrultuda bakamayız. Bizim ortak bir zeminde oturarak, geleceğe bakmamız lazım" diye konuştu.

SİNEMA AİLEYİ İRDELİYOR

60'lı yıllarda sinemanın tarihi konu aldığını, ardından ilerleyen yıllarda kişisel insan hikayeleri, tarih ve insan hikayelerini, son dönemde de aile yapılarını irdeleyerek, konu aldığını vurgulayan Angelopoulos, şöyle konuştu:

"Artık filmlerde aile kavramı sorgulanıyor. Bunun anlamı var. Toplumlar değiştikçe aile yapısı da değişiyor. Toplumda eskiye oranla çok daha fazla yalnızlık var. Bugünkü çocukların yalnızlıkları, eskiden büyüyen çocukların yalnızlığına oranla çok daha yoğun. Aile yapısının bölünmüşlüğü ele alındığında, şunu gözlemleyebiliriz insan eskisi gibi aile konusu ele alamıyor. Aynı zamanda siyasetten bir hayal kırıklığı söz konusu. Özellikle gençler için söz konusu bu siyasi kırıklık. Geçenlerde Atina'da gençlerin bir ayaklanması oldu, her şeyi kırıp, yıktılar. Bir polis 17 yaşındaki bir genci vurarak, öldürdü. Bu çocuklar neden ayaklandı? Herhangi bir siyasi özellikleri yoktu, belirli bir partiye de bağlı değillerdi. Ancak onların isyanı şuna bağlıydı. Bugün onlara önerilen dünyanın, belirli bir geleceği, perspektifi yoktu. Ona karşı bunu yaptılar. Çağdaş sinemanın ele aldığı konular bu kadar karamsar mı, acaba dünya üzerine örülmüş olan bir ağıt mı?."

FESTİVAL MUTLULUĞU

Festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Angelopoulos, "Türkiye'de ve Yunanistan'da yetenekli genç sinemacılar var. Fakat genç sinemacılar gelecekle ilgili endişelere sahip. Avrupa'nın ve dünyanın gelecekte nasıl olacağını bilemiyorlar ve bunun kaygısını yaşıyorlar. Ekonomik kriz masum bir kriz değil, onu değerlerden ayrı tutamayız, ikisi bir arada ilerliyor. Beni festivale davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Sinema dünyaya açılmak demektir. Halkları sanatla sanatın gücüyle birleştirmek demektir. İki ülkede kültür ve sanat etkinliklerinin sergilenmesi, Yunanistan ve Türkiye ilişkilerini artırdığı gibi, halklar arasındaki sevgi, kardeşlik ve dostluğu da güçlendiriyor" dedi.

Festival kapsamında 75'ini Yıl Sanat Galerisi'ndeki Angelopoulos'un, film setlerinde çektiği karelerden oluşan fotoğraf sergisi açıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title