Haberler

Adana Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: "Menderes'i Asanlar Yıllar Sonra 'Pardon' Dedi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "1960'da Darbe Yapıldı, Halkın İradesiyle Gelen İktidarı Alaşağı Ettiler. Adnan Menderes'i Astılar. Suçları Neydi? 'anayasayı Değiştirmeye ve Dönüştürmeye Teşebbüs.' Yıllar Sonra da 'pardon Yanlışlık Yaptık' Dediler, Anıt Mezara Koydular" Dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "1960'da darbe yapıldı, halkın iradesiyle gelen iktidarı alaşağı ettiler. Adnan Menderes'i astılar. Suçları neydi? 'Anayasayı değiştirmeye ve dönüştürmeye teşebbüs.' Yıllar sonra da 'Pardon yanlışlık yaptık' dediler, anıt mezara koydular" dedi.

Adana Genç İşadamları Derneği'nin (AGİAD) davetlisi olarak, Hilton Oteli'nde düzenlenen 'Anayasa değişikliği ve referandum' konulu konferansa katılan Hüseyin Çelik, son dönemdeki siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin 50 yıla 2'si fiili, 3'ü post modern ve e-muhtıra olarak 5 darbe sığdırdığını söyleyen Çelik, ülke vatandaşlarının yıllarca 'iç ve dış düşman' kavramlarıyla birbirinin gırtlağına sarılmaktan harab düştüğünü kaydetti. Mevcut Anayasa'da, 'millet devlet içindir' mantığının hakim olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"1960'da bir darbe yapıldı, halkın iradesiyle gelen iktidarı alaşağı ettiler. Adnan Menderes'i astılar. Suçları neydi, 'Anayasayı değiştirmeye ve dönüştürmeye teşebbüs' Yıllar sonra da 'Pardon yanlışlık yaptık' dediler, asılanları anıt mezara koydular. Darbeden sora seçime gidilmişti. Adnan Menderes'i idam edenler, Atatürk'ün 1924'teki anayasasını ellerinin tersiyle ittiler, yok ettiler. Suçsa suçu siz işlediniz. 1961 Anayasası çıktı. Ama bütün zorlamaya, baskılara rağmen halk yüzde 38 oranında 'hayır' oyu kullanmıştı. Neyse ki bu referandumda ilk defa bir anayasa paketi bu kadar özgürce tartışılıyor. Bu demokrasimiz adına sevindirici."

HSYK'NIN ÜYE SAYISI 22'YE ÇIKACAK

Anayasa değişikliğinin en tartışmalı bölümünün, HSYK ile ilgili bölüm olduğunu ifade eden Çelik şunları söyledi:

"Şu anda HSYK'nın 7 üyesi var. Bakan ve müsteşar ile 5 üye. Bunların üçü Yargıtay, ikisi Danıştay tarafından seçiliyor. Sonra bunlar, dönüp Yargıtay ve Danıştay üyelerini seçiyor. Al gülüm ver gülüm, kapalı devre bir kast sistemi. Biz üye sayısını 22'ye çıkarıyoruz. Üyeleri kim seçiyor? Başbakan, TBMM, TBMM Başkanı, partiler mi seçiyor? Hayır. 16'sını yargı kurumları kendisi seçiyor. Yani 10'unu tüm Türkiye'deki mahkemelerde bulunan 13 bin hakim, savcı, yine 3'ünü Yargıtay, 2'sini Danıştay ve birini Adalet Akademisi seçiyor. Bakan ve Müsteşar da yine olacak, 4 tanesini ise cumhurbaşkanı seçecek. Üye sayısı 22 olan bir kurulun 16'sını kendileri seçerken, biz nasıl yargı kurumlarını ele geçiriyormuşuz? HSYK'nın mevcut sisteminde, Adalet Bakanlığı Müsteşarı toplantıya girmezse toplantının yapılmamış sayılıyor. Artık öyle olmayacak. Şu anda hakim ve savcıları denetleyen Adalet Müfettişleri, doğrudan bakana bağlı. Artık HSYK'ya bağlı olacaklar. Bunlar yargı bağımsızlığını ileri mi, geri mi götürüyor?"

Çelik, referandumda 'Evet' oyu çıkacağını tahmin ettiğini, 'Hayır' çıkması halinde ise Türkiye'nin demokrasi liginde üçüncü dünya ülkeleri düzeyinde oynamaya devam edeceğini ileri sürdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title