Haberler

Açık Hava Heykel Atölyesi "Yesemek", Ziyaretçilerini Bekliyor

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yaklaşık 100 dönümlük alanda taslaklar halinde bulunan heykellerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı İl Kültür ve Turizm Müdürü Özuslu: "Kazılarla ortaya çıkarılacak yeni heykellerle yeni bir sergi ve çevre düzenlemesi yaparak Yesemek'i turizmin hizmetine.

ORHAN ÇİÇEK - İslahiye ilçesinde bulunan ve dünyanın tek açık hava heykel atölyesi olarak bilinen "Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi", ziyaretçilerini bekliyor.

Yesemek köyü Karatepe mevkisinde yaklaşık 100 dönümlük alanda taslaklar halinde 300'den fazla bazalttan yapılmış heykel ve kabartma bulunuyor. 1890'da Alman Doğu Araştırmaları Kurumu adına Felix Von Luschan tarafından keşfedilen bölgede, 1957-1961 arasında Prof. Dr. Bahadır Alkim, 1989-1991 arasında ise İlhan Temizsoy kazı yaptı. Kazılarda 300'ün üzerinde sfensk, aslan, çeşitli kabartma ve mimari parçalar bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi'nin dünyada benzerinin olmadığını söyledi.

Bölgedeki Tilmen ve Zincirli höyüğü ile Yesemek'in önemli arkeolojik alanlar olduğunu ifade eden Özuslu, Yesemek'in UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesine girdiğini hatırlattı.

Yesemek'in asıl listeye alınması için çalışma başlattıklarını kaydeden Özuslu, hazırladıkları evrakları bakanlığa sunacaklarını belirtti.

Yesemek'te halen kazı yapılmamış büyük bir alan olduğunu dile getiren Özuslu, "Bugüne kadar yapılan kazılarda ortaya çıkarılan heykellerin ve sfenkslerin belli bir düzende dizayn edilmesi gerekiyor. Çünkü dağınık bir yapı var. Kazılarla ortaya çıkarılacak yeni heykellerle yeni bir sergi ve çevre düzenlemesi yaparak Yesemek'i turizmin hizmetine sunmak istiyoruz" diye konuştu.

Özuslu, kentin, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle en az 3 günde gezilecek bir yer olduğunu ifade etti.

Zeugma ve Rumkale gibi Yesemek'e de turlar düzenlenebileceğini aktaran Özuslu, şöyle devam etti:

"Yesemek, dünya harikası olacak bir yer çünkü dünyada eşi benzeri yok. Ama halen Yesemek'i bilmeyenler var. Tanıtım konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hediyelik tanıtım heykelcikleri yaptırıyoruz. Bunları dağıtacağız. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumların katılımıyla bir tanıtım grubu kurmaya çalışıyoruz." - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Ergün Özuslu Gaziantep Karatepe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500

Yorumlar (1)

mehmetcicekmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yesemek koyu sayfası

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title