Haberler

ABD, Libya'nın Ateşkesini Tanımıyor

Güncelleme:

Beyaz Saray, Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye Bağlı Güçlerin İlan Ettiği Ateşkesi Tanımadığını Bildirdi.

Beyaz Saray, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesi tanımadığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi.

Beyaz Saray danışmanı, Libya'ya müdahalenin ilk gününde müttefiklerin "iyi bir gün" geçirdiğini ifade etti.

Donilon, ayrıca Obama'nın Libya konusuyla ilgili olarak Ürdün Kralı Abdullah' ile telefon görüşmesi yaptığını, liderlerin Libya'ya karşı geniş bir koalisyona gerek olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Bu arada, ABD, Mısır'da yapılan anayasa değişikliğinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Donilon, Mısır'daki anayasa değişikliğini, "çok önemli bir olay" olarak nitelendirdi.

Mısır'da anayasanın bazı maddelerindeki değişiklik için dün referandum yapılmış, anayasada değişiklikleri öngören reformlarla ilgili halk oylamasında, halkın 77,2'sinin "evet" oyu kullandığı açıklanmıştı. - RIO DE JANEIRO

GATES: ABD KONTROLÜ DEVREDECEK

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin, Libya'daki askeri misyonun kontrolünü ya İngiltere ve Fransa'nın ya da NATO'nun öncülük edeceği bir koalisyona devretmeyi beklediğini bildirdi.

Gates, Rusya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin operasyondaki rolünün sınırlanması konusunda çok güçlü hisler beslediğini ve "ordunun üzerindeki baskının herkesten çok farkında olduğunu" söyledi.

ABD Savunma Bakanı, "Bu sürecin başında, kendine özgü kapasitelerimizi kullanmayı kabul ettik, ancak önümüzdeki günlerde baş sorumluluğu başkalarına devredebilmeyi bekliyoruz. Koalisyonu desteklemeye devam edeceğiz, koalisyonun bir üyesi olacağız, koalisyonda askeri rolümüz olacak, ancak öncü rolü biz üstlenmeyeceğiz" dedi.

Libya'ya yönelik operasyonun liderliğini gelecekte kimlerin üstleneceğine dair çeşitli olasılıkların bulunduğunu ifade eden Gates, İngiliz ve Fransızların ortak komutası ya da NATO komutasının bu seçenekler arasında yer aldığını belirtti.

"ARAPLAR, NATO ŞEMSİYESİ KONUSUNDA HASSAS"

ABD Savunma Bakanı Gates, ancak Arap Birliğinde, NATO şemsiyesi altında hareket etmeye karşı bir hassasiyetin olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla sorulması gereken soru, NATO misyonu, NATO bayrağı olmadan NATO'nun komuta ve kontrol mekanizmasını kullanabilmemizin bir yolunu bulup bulamayacağımız" diye konuştu.

Libya'daki muhaliflerle birlikte çalışılması fikri ve koalisyon güçlerinin muhalifleri onlarla ortaklık kuracak kadar iyi tanıyıp tanımadığına dair bir soru üzerine Gates, Libyalıların, kendi siyasi süreçlerine dair sorunları nihayetinde kendilerinin çözmesi gerektiğini, koalisyonun muhaliflere yardım etmek için ne tür ek adımlar atacağını ise "zamanın göstereceğini" söyledi.

Gates, operasyonun Libya lideri Muammer Kaddafi'yi hedef almasının gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine de koalisyonun BM Güvenlik Konseyi kararındaki amaçlara bağlı kalması gerektiğini, bu amaçlara yenilerinin eklenmesinin sorun yaratabileceğini ifade etti.

Birçok ülkenin Libya'nın bütünlüğünün bozulmamasını istediğini bildiren Gates, Libya'nın bölünmesinin, bölgede "kalıcı istikrarsızlığa" yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gates, Obama'nın danışmanlarının tümünün, Libya'ya askeri güç kullanma kararını desteklediğini sözlerine ekledi.- WASHINGTON

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Güncel Haberler

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Çakma Atatürk, 19 Mayıs'ı da boş geçmedi! Zeybek oynadığı görüntüleri paylaştı

Çakma Atatürk, 19 Mayıs'ı da boş geçmedi! Zeybek oynadığı görüntüleri paylaştı

Bakmadan Geçme

Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title