Haberler

ABD'deki Ferguson Protestoları

Washington'da bir grup eylemci, kentteki bazı idari binaların önünde ölü taklidi yaptı.

ABD'nin başkenti Washington'da, St. Louis kentindeki Soruşturma Kurulunun Ferguson'da silahsız Michael Brown'ı öldüren polis Darren Wilson'un yargılanmamasına yönelik kararını protestolar devam ediyor.

Black Youth Project 100 (Siyahi Gençlik Projesi 100) adlı siyahi haklar savunucusu sivil toplum kuruluşunun organizasyonuyla bugün kentin çeşitli noktalarında toplanan bir grup protestocu, bir araştırmaya göre ABD'de her 28 saatte bir siyahinin polis ya da mahalle bekçisi tarafından öldürülmesine dikkati çekmek ve bu soruna karşı ilgili idarecilerin adım atması çağrısında bulunmak için eylemler düzenledi.

Siyahlara karşı ayrımcılık yapmakla suçladıkları polis üzerinde yaptırım yetkisi bulunan kurumların önünde toplanan protestocular, her bir kurumun önünde, Michael Brown'ın öldürüldükten sonra cesedinin 4 saat boyunca caddede bekletilmesini sembolize etmek adına 4 dakika süreyle ölü taklidi yaptı.

Rapordaki istatistiğe uygun olarak eylemlerini 28 saat boyunca aralıklarla sürdürecek protestocular bu kapsamda gün boyunca, "Siyahların Yaşamı Değerli", "Mike Brown İçin Adalet", "Irkçılığa, Polis Şiddetine Son" yazılı pankartlarla kent meclisi, polis şikayet merkezi ve belediye başkanlığı gibi binaların önüne gelerek sloganlar attı, "ölü taklidi yapma, polis şiddetine kurban giden siyahilerin adlarını okuyarak saygı duruşunda bulunma" gibi eylemler sergiledi.

-"ABD'de ırkçılık sistematik bir sorun"-

Gösterinin organizatörlerinden Jonathan Lykes, AA muhabirine, ABD'de sistematik bir ırkçılık sorunu bulunduğuna işaret ederek, buna karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

İnsanların bu son yaşananlara kızmakta haklı olduğunu kaydeden  Lykes, şöyle devam etti:

"Amacımız bu öfkeyi ve acıları güce dönüştürmek. Bu ülkedeki ırkçılık tarihine eklemlenmiş sistemleri nasıl değiştirebileceğimizi, bu ırkçılık tarihini nasıl tersine çevirebileceğimizi, Darren Wilson gibilerinin serbest kalabilmesine izin veren politikaları, polisin siyahların yaşadığı mahallelerdeki rutin uygulamalarını nasıl değiştirebileceğimizi konuşmalıyız."

Tüm bu idealleri uzun vadeli stratejik ve kalıcı bir plana dönüştürmeleri gerektiğini anlatan Lykes, dolayısıyla bu eylemlerinin tek bir günlük tepkisel bir protesto olmakla sınırlı kalmayacağını, ülke genelinde özgürlük ve adalet için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Samantha adlı bir başka eylemci de şu anda büyük bir öfke ve acı duyduğunu, dün Darren Wilson hakkındaki jüri kararının ardından bir siyahinin yaşamının daha değersiz ilan edilmiş olunduğunu söyledi.

Amerika'da ırk ayrımcılığın yaygın bir sorun olduğuna işaret eden Samantha, "bu durumda bir düzelmenin de olmadığını çünkü ırkçılığın ve beyaz üstünlüğünün sistematik nedenlerinin yeterli derecede ele alınamadığını" savundu. Samantha, örneğin okullarda hala siyah-beyaz ayrımcılığının devam ettiğini, siyahilerin iş bulmasının da aşırı derecede sınırlı olduğu görüşünü dile getirdi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Michael Brown Darren Wilson Washington Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title