Haberler

AB'ye Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Geçici Çözüm

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB'ye Yaş Meyve Sebze İhracatında Bulgaristan Engeli Aşılması Noktasında Geçici Bir Çözüm Elde Edildiğini Açıkladı. Türk Tır'larının Bulgaristan'da Test İçin Numune Verip Yola Devam Edeceğini, Test Sonuçlarının İhracatın Yapıldığı Ülkeye Gönderileceğini Belirten Bakan Çağlayan, "Kesin Çözüm İçin AB Makamlarıyla Görüşmelerimiz Devam Ediyor" Dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB'ye yaş meyve sebze engelinde Bulgaristan engelinin aşılması noktasında ilk somut gelişmenin yaşandığını açıkladı. Bakan Çağlayan, AB ve Bulgaristan makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda soruna, "TIR'ların test için numune verdikten sonra yola devam etmeleri ve test sonuçlarının ihracatın yapıldığı ülke makamlarına Bulgar makamlarınca gönderilmesi" konusunda anlaşmaya varılmasıyla geçici çözüm getirildiğini vurguladı. Bakan Çağlayan "Kesin çözüm için AB makamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Devlet Bakanı Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin, Türkiye'den AB ülkelerine yönelik yaş meyve ve sebze ihracatında, ilk numune testlerinin Bulgaristan gümrüğünde yapılmasına dönük kararından sonra, bu ülkede yaşanan sıkıntıların aşılmaya başlandığını söyledi. Çağlayan, AB ve Bulgaristan makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda soruna, "TIR'ların test için numune verdikten sonra yola devam etmeleri ve test sonuçlarının ihracatın yapıldığı ülke makamlarına Bulgar makamlarınca gönderilmesi" konusunda anlaşmaya varılmasıyla geçici çözüm getirildiğini açıkladı ve "Kesin çözüm için AB makamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

-"İLK NUMUNE TESTLER BULGARİSTAN'DA YAPILACAK"-

AB tarafından Türkiye'den Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında, ilk numune testlerinin AB'nin ilk gümrüğü olan Bulgaristan'da yapılmasına dönük bir karar alındığını anımsatan Bakan Çağlayan, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Ancak Bulgaristan'da testleri yapacak laboratuvar altyapısı konusunda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle, Avrupa'ya yaş meyve sebze taşıyan TIR'larımız 4-5 güne kadar Bulgaristan'da beklemek zorunda kalıyordu. Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kaptan Andrevo gümrüğünde numune alma altyapısı oluşturulamadığı için TIR'larımız Sofya ve Filibe'ye gitmek zorunda kalıyor, ancak buralarda da numune alındıktan sonra test yapılamadığından başka laboratuvarlara gönderiliyor ve test sonuçları çıkana kadar TIR'larımız bu kentlerde beklemek durumunda kalıyorlardı.

Uygulamanın başlangıcından bu yana AB ve Bulgaristan makamlarıyla yoğun görüşmeler yapıyoruz. İlgili AB makamlarına konuyla ilgili mektup yazarak konuyu gündeme getirdik ve AB nezdindeki Daimi Temsilciliğimiz eliyle sorunun çözümü konusunda temasa geçtik. Bunun yanında, Bulgaristan makamlarıyla Büyükelçimiz ve Ticaret Müşavirimiz sürekli temas halinde. Girişimlerimiz sonucunda, Bulgaristan makamlarıyla sorunun çözümü konusunda önemli bir adım attık. Kaptan Andrevo gümrüğünde şimdilik numune alma altyapısı olmadığından TIR'larımız Sofya ya da Filibe'ye gitmeye devam edecek. Ancak, numune verip beklemeden yola devam edecek. Bulgaristan makamlarınca yapılacak testlerin sonuçları, ihracatın yapıldığı nihai ülkeye gönderilecek. Türk firmaları numune verirken dolduracakları formlarda test sonucuna ilişkin orijinal belgenin gönderilmesini istedikleri adresi detaylı olarak bildirecekler ve oraya gönderilecek."

-"UYGULAMANIN ESNETİLMESİ İÇİN AB'YLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR"-

Gerek Kaptan Andrevo gerekse Sofya ve Filibe gümrüklerinde Türk firmalarına ve TIR sürücülerine 24 saat yardımcı olmak üzere, Bulgaristan'da yerleşik bir danışman firmayla Antalya Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği arasında sözleşme imzalanması sağlandığını bildiren Bakan Çağlayan, bu suretle, firmaların gümrüklerde ihtiyaç duyacakları bir yetkili ile çalışabileceklerini kaydetti. Bakan Çağlayan, "Danışman firma, gümrüklerde sorun yaşandığında doğrudan devreye girerek, denetim sürecinin hızlanmasını temin edecektir. Bunun yanında, sorunun çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan, numunelerin Türkiye sınırındaki Kaptan Andrevo gümrüğünde alınabilmesi için Bulgaristan makamlarıyla görüşmeler yaparken, diğer yandan da AB yetkilileriyle uygulamanın esnetilmesi ve testlerin nihai ihracat ülkesinde yapılması konusundaki temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.(ANKA)

(HGS/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title