Haberler

AB ve Efta'da Otomobil Pazarı Yüzde 3'lük Artışla 1 Milyon Adete Yükseldi

AB ve Efta Ülkelerinde Otomobil Pazarı 2010 Şubat'da Yüzde 3'lük Artışla 1 Milyon Adet Düzeyine Çıkarken, En Yüksek Artış Yüzde 53 ile Portekiz, En Sert Düşüş İse Yüzde 63 ile Romanya'dan Geldi.

AB ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 2010 Şubat'da yüzde 3'lük artışla 1 milyon adet düzeyine çıkarken, en yüksek artış yüzde 53 ile Portekiz, en sert düşüş ise yüzde 63 ile Romanya'dan geldi. Türkiye'de ise ÖTV indiriminin sona ermesinin ardından Ocak 2010'da daralmaya başlayan otomobil pazarı, kampanyaların etkisi ile 2010 Şubat'ta yeniden canlandı. OSD'nin yayınladığı, "Avrupa ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi 2009-2010" raporuna göre, otomobil pazarı AB (27) ve EFTA ülkelerinde 2009 yılı Şubat ayında 0.97 milyon adet seviyesinde olurken, yüzde 3 oranında arttı ve 2010 yılının aynı ayında 1 milyon adet düzeyine yükseldi. Rapora göre, 2010 yılı Şubat ayında AB otomobil pazarında en yüksek artış, yüzde 53 ile Portekiz'de gerçekleşirken, Portekiz'i yüzde 47 ile İspanya, yüzde 45 ile Norveç, yüzde 39 ile İrlanda, yüzde 27 ile İngiltere, yüzde 23 ile İsveç, yüzde 21 ile İtalya, yüzde 18 ile Fransa, yüzde 16 ile Danimarka ve Avusturya, yüzde 13 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 11 ile Hollanda yüzde 6 ile Finlandiya, yüzde 6 ile Slovakya, yüzde 4 ile Belçika ve yüzde 2 ile Slovenya takip etti.

2010 Şubat'da en sert düşüş ise yüzde 63 ile Romanya'da gerçekleşirken, Romanya'yı yüzde 58 ile Macaristan, yüzde 48 ile Estonya, yüzde 44 ile Bulgaristan, yüzde 40 ile Letonya, yüzde 30 ile Almanya, yüzde 19 ile İzlanda ve Polonya, yüzde 17 ile Lituanya, yüzde 12 ile Yunanistan ve yüzde 2 ile İsviçre takip etti.

-TÜRKİYE'DE SATIŞLARI KAMPANYALAR ARTIRDI-

Türkiye'de ise ÖTV indiriminin 30 Eylül 2009 tarihinde sona ermesi ile birlikte Ekim ayında tekrar daralmaya başlayan otomobil pazarı, Kasım ayında firmaların yaptığı yoğun kampanyalar sonucunda otomobil satışları, 2009 Aralık döneminde önemli oranda arttı. Bu durum, talebin öne çekilmesine bağlı olarak 2010 yılı Ocak ayında otomobil satışlarının gerilemesine neden oldu. Bununla birlikte Şubat ayında tekrar hareketlenen talep ve kampanyalar sonucunda Şubat ayında otomobil pazarı yüzde 42.5 oranında artarak 21 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

-TİCARİ ARAÇ PAZARINI, HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞI ARTIRDI-

2010 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 3 oranında azalan AB ve EFTA ülkelerinde ticari araç pazarı 127 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı ayda Türkiye'de 12 bin adet düzeyinde gerçekleşen ticari araç pazarı, hafif ticari araç pazarındaki artışın etkisi ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40 oranında artış sağaldı. OSD'nin yayınladığı rapora göre, AB ve EFTA ülkelerinde ticari araç pazarında Şubat ayında, en fazla düşüş yüzde 73 ile Romanya'da gerçekleşti. Romanya'yı yüzde 72 ile Lituanya, yüzde 70 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 51 ile Estonya, yüzde 34 ile İzlanda, yüzde 28 ile Finlandiya, yüzde 25 ile Hollanda ve Bulgaristan, yüzde 24 ile Slovakya, yüzde 20 ile Polonya, yüzde 17 ile Slovenya, yüzde 16 ile Belçika, yüzde 15 ile Lüksemburg, yüzde 11 ile Danimarka, yüzde 9 ile İsviçre, yüzde 7 ile Avusturya, yüzde 4 ile Fransa ve yüzde 3 ile Almanya takip etti.

Öte yandan Şubat ayında ticari araç pazarının İrlanda'da da yüzde 60, İtalya'da yüzde 21, İspanya'da yüzde 20, Norveç'te yüzde 13, İngiltere'de yüzde 10, Yunanistan'da yüzde 6, Portekiz'de yüzde 9 oranında ticari araç satışlarının arttığı görüldü. Hafif ticari araç pazarı, yine AB ve EFTA ülkelerinde 2010 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, sadece yüzde 2 artarak 109 bin adet düzeyine geriledi. Türkiye'de ise kampanyaların devam etmesine bağlı olarak hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında artarak 11 bin adet seviyesinde gerçekleşti.(ANKA)

(HMD/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

Bakmadan Geçme

İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title