Haberler

Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı

Güncelleme:

Türkiye'nin uzun süredir beklediği AB ile müzakereler yeniden başladı. 17 numaralı 'Ekonomik ve Parasal Politika' fasıl başlığı Brüksel'de açıldı.

Türkiye, Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde 15'inci başlığını bugün açtı. Brüksel'de TSİ 18.30'da başladı. Hükümetler arası konferansta 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politika" başlığı görüşüldü.

TOPLANTIYA ÇOK SAYIDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KATILDI

Toplantıya Türkiye adına AB ile Müzakere Heyeti Başkanı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına ise dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, müteakip dönem başkanlığı adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

FASIL, REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASINA DAYANIYOR

Bu fasıl, AB'nin ekonomi politikası, serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi temelinde rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşviki, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyüme ve istihdamın arttırılması gibi ortak hedefler doğrultusunda üye ülkelerin ekonomi politikalarının uyumlaştırılmasını kapsıyor.

TEK PARA POLİTİKASININ UYGULANMASI HEDEFLENİYOR

Parasal politika kapsamında ise fiyat istikrarının muhafazasını amaçlayan tek para politikasının uygulanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Merkez bankalarının bağımsızlığının sağlanması, kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi ve kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması amaçlanıyor.

MEHMET ŞİMŞEK: TÜRKİYE BUNA HAZIR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB ile 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politikalar faslının müzakerelere açılmasının sokaktaki vatandaşa gerçek anlamda dokunan birçok boyutu olduğunu söyledi.

AB ile hükümetler arası konferans öncesinde açıklama yapan Şimşek, "Çünkü fiyat istikrarı sağlanırsa, mali disiplin sağlanırsa, makrofinansal istikrar sağlanırsa kalıcı refah artışı sağlanır. Türkiye sürdürülebilir, dengeli, yüksek büyümeyi sağlar. Türkiye buna hazır. Bu fasılla ilgili Türkiye zaten ileri düzeyde bir uyum içerisinde. Kapanış kriteri anlamında da birkaç basit husus var. Hemen kısa süre içerisinde gerçekleştirebileceğimiz hususlar. Fakat burada önemli olan sürecin yeniden canlandırılmasıdır." dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin sadece kriz yönetimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye-AB ilişkileri sağlam zeminde ilerlemeli. Hedefimiz ne? Tam üyelik." diye konuştu. Çavuşoğlu, şu andaki işbirliğinin konjonktürel kalmamasını istedi.

Brüksel'deki hükümetler arası konferans öncesinde soruları cevaplayan Çavuşoğlu, AB ile müzakerelerde bir fasılın açılmasını "ilişkilerimize ivme kazandıran bir adım olarak görmemiz lazım" sözleriyle değerlendirdi.

"Hem Türkiye hem AB bir kere daha anladı ki sadece bugün karşı karşıya kaldığımız krizlerin yönetiminde değil; birçok alanda işbirliğimizi güçlendirmemiz lazım." diyen Çavuşoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, diğer fasılların açılması için de çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye Brüksel Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (26)

ceylan:

turk halki silahlanmali ve pkk ve molotof atan senpatizanlari vurma karari cikmali yasada !!!!hayinler tc vatandasliktan cikarilmali ve iraka gonlerilmeli !!!!!

40
12
yanıtYanıtla
1122:

Helal kardeşime en doğrusunu söylüyorsun ülkede azınlık olduk bu ne ya kime sorsam ya kürt ya arap.

yanıt20
yanıt4
Salak koyunlara:

Saray bozuntusunun yaptıklarına bütün AB uyarıları aykırıdır. Artık ekonomiyi maf etmiş ve ümitsiz duruma getirmişdır. Bu herif asla halkın menfaatinle ilgilenmiyor, yalnız kendi menfaati önemlidir. Siz keşke ne kadar salak olduğunuzun yalnız bir parçasını bilseniz koyuncuklarım.

14
19
yanıtYanıtla
aksekili:

allahtan sen varsin olmasan ne yapcaktim simdi ben

yanıt8
yanıt5
0164:

avrupanin yeni oyunlari

21
5
yanıtYanıtla
yorumcu:

ne geldiyse basımıza bu avrupa birliginden geldi hala uslanmadık Allah sonumuzu hayır etsin.

15
6
yanıtYanıtla
abizer:

OBIR SECIME KADARDA BUNLARLA AVUTURLAR AMPUL KAFALILARI BU HASHASILER BELCIKA BASBAKANININ KONUSMASINI DINLEYEN VARSA ANLARLAR

10
9
yanıtYanıtla
anti savaş:

AB türkiye yi alacak ama önce akp sayesinde bölecekler sonra istemedikleri dinci ve yobaz kesimi kürt tarafına kovacaklar daha sonra kürt kısmını ışid devletine verecekler diğer tarafı AB ye alacaklar ve TC yok olmuş olacak

7
7
yanıtYanıtla
PİR YOLU:

Atatürkü görmeye tahammülünüz yok parayı ortadan kaldırma politikası. Atatürk gibi olmanız mümkün değil unutulup gideceksiniz :)

8
5
yanıtYanıtla
OSMANLI:

YARIN BORSA UÇAR. . . .

6
6
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title