Haberler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Batı Trakya'da

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Batı Trakya'daki Türk azınlığın, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli, en güçlü köprü olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Batı Trakya'daki Türk azınlığın, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli, en güçlü köprü olduğunu söyledi.

Batı Trakya'da, Dostluk Eşitlik Barış Partisi'nin (DEB) kurucusu ve ilk Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet'i anma törenlerine katılmak için bölgeye gelen Bozkır, programının ikinci gününde Gümülcine ve İskeçe'deki Türk azınlık kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.

Gümülcine'deki temaslarına seçilmiş Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret ederek başlayan Bozkır, daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği'ne (GTGB) geçti.

GTGB'ye gelişinde dernek Başkanı Koray Hasan ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan  Bozkır, bahçede soydaşlarla sohbet etti ve birlikte fotoğraf çektirdi.

Bozkır, burada yaptığı konuşmada, daha önce de ziyaret ettiği GTGB'nin ve özellikle de yaşlı çınarların bulunduğu bahçesinin kendisi için ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Bakan Bozkır, "Dünyanın birçok yerini gezme imkanım oldu ama bu bahçenin bende bıraktığı iz gerçekten çok derindir. Ne zaman huzurlu bir yere gideyim desem hep burası aklıma gelir. Sizlerle beraber olmaktan gerçekten çok büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Buradaki ifadelerimin hiç biri siyasetin gereği olan kelimeler değil" dedi.

Türk azınlığın en eski kuruluşlarından biri olan GTGB'nin genç neslin gelişmesine önemli katkıları bulunduğunu ifade eden Bozkır, gençleri bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Bozkır, "Burada gençlerden oluşan görüntü çok duygulu bir manzaradır. Geleceğimiz gençlerdir. Gençlerimizi ne kadar iyi geliştirirsek, onlara ne kadar imkan sağlarsak, o zaman geleceğimizden bahsetme imkanına kavuşuruz. Bu nedenle bu köklü kuruluşumuzu, bugünkü başkanı ve bundan önceki başkanları şükranla yad ediyorum ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum" diye konuştu.

Bakan Bozkır, Türk hükümetinin Yunanistan ile her zaman iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiğini belirterek, bunun Türk azınlığın refah ve huzuruna da olumlu etkileri olacağı dile getirdi.

Batı Trakya'da şu anda hiçbir şeyin Türk azınlığın arzu ettiği şekilde olmadığını bildiğini ifade eden Bozkır, Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin sorunların çözümüne katkı sağlayacağını vurguladı.

Bozkır, şunları kaydetti:

"Tabii şu anda hiçbir şey sizin arzu ettiğiniz, bizim arzu ettiğimiz noktada değil. Ama bunları daha geliştirmek için ülkeler arasında gerginlik değil, dostluk ilişkileri olmasının yararlı olduğunu her zaman düşünüyoruz. Biz Türkiye ile Yunanistan arasında her zaman iyi ilişkiler olmasını arzu ettik, iyi komşuluk ilişkileri olmasını arzu ettik. Geçmişte yaşanan ve belki de biraz gergin diye adlandırabileceğimiz yıllardan sonra şimdi bu iyi komşuluk ilişkileri sırasındaki tablolara baktığımızda, sizlerin de ilişkilerimiz ne kadar iyi olursa, çok daha rahat ortamda yaşayabildiğinizi, haklarınızın geliştiğini, mutluluğunuzun arttığını müşahede ediyoruz."

AB Bakanı Bozkır, Türkiye'nin, ekonomik açıdan zor bir dönem geçiren komşusu Yunanistan'ın daha iyi şartlarda olmasını ve ekonomik krizi bir an önce atlatmasını temenni ettiğini belirterek, "Bunun için elimizden gelen herhangi bir imkan varsa bunu göstermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" dedi.

Türk hükümetinin bu konudaki amacının aynı zamanda Türk azınlığa da yardımcı olmak olduğunu belirten Bozkır, şöyle dedi:

"Yunanistan'ın ekonomik tablosunda eğer bu şekilde bir iyileşme olursa, sizlere de olumlu olarak yansıyacağını, sizlerin de çok daha huzurlu, gençlerimizin geleceğe güvenle baktığı bir ortama kavuşacağınızı düşünüyoruz. Türk Azınlık, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli, en güçlü köprü ve bu köprünün azalması değil, daha güçlenmesi her iki ülkenin yararına olacak bir gerçektir. Bunu gerçekleştirmek için biz Türk hükümeti olarak ve Yunanistan'da da Yunan hükümeti ümit ediyoruz ki bu tablonun daha da geliştirmesi için gayret sarf edeceğiz."

Konuşmaların ardından Bakan Bozkır ve beraberindekilere Gümülcineli gençler Türk Halk Müziği konseri ve halk oyunları gösterileri sundu.

Bozkır, Gümülcine'den sonra İskeçe bölgesine giderek, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret etti. Mete ile bir süre görüşen Bozkır, İskeçeli din görevlileriyle de bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

"Türk kimliği kağıt üzerinden silinmekle haritadan silinmez"

Bakan Bozkır ve beraberindekiler daha sonra şehir meydanında yürüyerek, İskeçe Türk Birliği'ne (İTB) gitti.

İTB'ye gelişinde dernek Başkanı Ahmet Kurt ve yönetim kurulu üyeleri tarafından kapıda çiçeklerle karşılanan Bozkır, burada yaptığı konuşmada, İTB'nin ismindeki Türk kelimesi nedeniyle Yunan mahkemeleri tarafından kapatılmasına değinerek, Türk kimliğini kağıt üzerinde silmekle haritadan yok edilemeyeceğini belirtti.

İTB'nin bu konuda sürdürdüğü hukuk mücadelesi sonunda Türk kimliğinin yeniden tescil edileceğine dair inancını dile getiren Bozkır, "Kağıt üzerinde Türk kelimesini kaldırmak mümkün olabilir ama gönüllerden kaldıramadığınız hiçbir şey kağıt üzerinden kaldırmakla haritadan silinmez. İşte burada İskeçe Türk Birliğinin binasındayız ve Türk kimliğini vurguluyoruz. Bundan sonra da hep Türk Birliği olacağını söylüyoruz. Ama inşallah hukuk yolları bu yanlışlığı düzeltecektir ve tekrar İskeçe Türk Birliği olarak tescil edilecektir. Aslında burada olan kıyafetler, renkler Yunanistan için de bir kazanımdır. Yunanistan komşumuzdur, dostumuzdur. Biz Yunanistan ile iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Egemen Bağış Batı Trakya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title