Haberler

76 Yaşındaki Aziz Dedenin Azmi

Güncelleme:

Diyarbakır'da 10 çocuk babası 37 torun sahibi 76 yaşındaki Aziz Topkaya, Halk Eğitim Merkezi'ne gelerek 'ben okuryazarlık belgesi almak istiyorum' dedi.

Diyarbakır'ın Hani İlçesine bağlı Abacılar köyünde yaşayan 76 yaşındaki Aziz Topkaya,10 çocuk 37 torun sahibi. Köyünde Çiftçilik ve hayvancılık yaparak hayatını kazanmış, çocuklarını okutmuş, şimdi ise 76 yıllık tarihine okuma yazmayı öğrenerek ışık tutuyor. Aziz Topkaya'nın okuma-yazma isteği ise nesillere ders olacak şekilde. Bir harf öğretinin kırk yıl kölesi olurum atasözü misali öğrenmiş Aziz Dede okuma-yazmayı. Abacılar köyünde okulların olmadığı dönemlerde gençlik yıllarını yaşayan Aziz Topkaya, uzak mesafelerdeki okullara gidemediği için de okuma ve yazma öğrenememiş fakat yılmamış.

Azmiyle insanları kendisine hayran bırakan Aziz Topkaya, yaptığı açıklamada, "Bir harf öğrenebilmek için okuma-yazma bilenlerin yanına giderdi. Bana bu harfin ne olduğunu söyler misin? Sorusunu sorardım. Çoğu zamanda köyde okuyan çocuklarımızın yanına giderdim bende onlarla birlikte ders çalışmalarına ortak oldum. Bilmediklerimi çocuklardan öğrendim. Bana çok yardımcı oldular diyen Topkaya, 29 harfi yan yana yazdırarak okuma ve yazmayı öğrendim" dedi.

Hani İlçe kaymakamı Tahir İğde'nin talimatları doğrultusunda Hani ilçe merkezi ve köylerinde okuma yazması olmayan ve aileleri tarafından okullardan alınan yaşı geçen kızlar başta olmak üzere yaşlı kadın ve erkeklerin tespit edilmesi için Hani Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce ilçe merkezi başta olmak üzere tüm köylerde alan taraması çalışmaları başlatıldı. Başlatılan alan taramasına Hani Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulbaki Üçdağ, Müdür Yardımcısı Okşan Barut ev ev dolaşarak okumaz yazmaz durumda olanları tespit edip ilçe genelinde rapor hazırlayıp Hani kaymakamlığına sunacaklar. Daha sonrada İlçede kapsamlı okuma yazma kampanyaları başlatılacak.

İlçeye bağlı Abacılar Köyünde yapılan ev ziyaretinde 76 Yaşındaki Aziz Topkaya'nın evine konuk olan Hani Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulbaki Üçdağ'ın Seviye tespit sınavında hiç okula gitmediği halde okuma yazmayı öğrenen Aziz Topkaya seviye tespit sınavında 1 kademe okuma yazma kursunun birinci kademesini bitirdikten sonra ikinci kademeye başlayan Topkaya, şimdi okumanın ve yazmanın tadını çıkarıyor. Okuma yazma bilmediği için yaşadığı sıkıntıları anlatan 76 yaşındaki Aziz Topkaya, öğrenmenin yaşı olmadığını vurguladı. Topkaya, şunları kaydetti. ''Bankaya veya herhangi bir kurumu gittiğimde okumam yazmam olmadığı için kurumlarda her zaman zorluk çekiyordum. Okuma yazmayı öğrenmeye Karar verdim, İlk başlarken çok zorlandım ama şimdi bütün harfleri, rakamları öğrendim. Rahatlıkla okuyabiliyorum, telefon açabiliyorum. Belgemi de çok yakında alacağım ve çok mutluyum.

Hani İlçe Kaymakamı Tahir İğde, yaptığı konuşmada, eğitime önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle kırsal kesimlerde, okuma yazma bilmeyen genç kızlarımız var. Yaşı büyüdüğü için aileleri tarafından okullardan alınan kızlarımızı tekrar okula kazandırmak için çalışma başlattık. Alan taraması sonrasında kaymakamlık olarak ilçe merkezi ve köylerimizde okuma yazma kampanyalarını başlatacağız. Gençlerimizi kızlarımızı kadınlarımızı ve yaşlı amcalarımızı ve dedelerimizi okuryazar yapacağız. Sonrasında da okuryazarlık belgelerini kendilerine vereceğiz. İlçemize bağlı Abacılar köyümüzde 76 yaşındaki Aziz Topkaya vatandaşımızın okuryazar olmasına çok sevindim. Kendisini tebrik ediyorum en kısa zamanda da kendisini ziyaret edip belgesini bizzat kendim vereceğim dedi. Kaymakam İğde, Bunların büyük çoğunluğu bayan ve yaşlılarımız 21. yüzyılda böyle bir manzara bize yakışmıyor" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title