Haberler

70 Yaşındaki Ali Uçar'ın Boks Sevdası

Buğra Ersavaş - 70 Yaşındaki 'Boks Sevdalısı' Ali Uçar, İlerleyen Yaşına Rağmen Türk Boksuna Katkılarını Hem Antrenör, Hem de Sporcu Yetiştirerek Sürdürüyor

Buğra Ersavaş - 70 yaşındaki 'boks sevdalısı' Ali Uçar, ilerleyen yaşına rağmen Türk boksuna katkılarını hem antrenör, hem de sporcu yetiştirerek sürdürüyor.

Uzun boks kariyeri boyunca önemli başarılara imza atan Uçar, boksör gençlere tecrübelerini sözle değil, ringde uygulamalı olarak gösteriyor.

Boksla dolu geçen uzun spor yaşamını AA muhabirine değerlendiren Ali Uçar, bu spora 1957 yılında Beşiktaş Spor Kulübü'nde başladığını söyledi.

İstanbul'da 2 yıl kaldıktan sonra boks hayatına Trabzonspor'da devam ettiğini belirten Uçar, 'Daha sonra Kadırga Spor Kulübü'nde Halem Algönül ile çalıştım. Askerde Jandarma Gücü'nde 30 ay askerlik yaptığım süre zarfında da bu tutkumdan vazgeçmedim. Polis olduktan sonra Emniyetspor'da çalışmalarımı sürdürdüm' dedi.

Boks yaptığı sırada birçok yabancı antrenörle çalıştığını kaydeden Uçar, 'Rumen, İtalyan, Polonyalı birçok yabancı antrenörle çalıştım. Bu çalışmaların sonucunda milli takıma seçildim. 11 kez milli oldum. 10 kez de Türkiye şampiyonu olmayı başardım. Almanya'da ve İskoçya'da milli takım forması altında birçok maç kazandım. 11 uluslararası müsabaka yaptım. Bunlardan 8'ini kazandım, 3'nü kaybettim ve bu maçlarda unutulmaz anlar yaşadım. Geriye dönüp baktığımda, sporun bana çok şey kattığını görebiliyorum' diye konuştu.

- YILLARIN TECRÜBESİ-

Yaklaşık 43 yıldan bu yana boks antrenörlüğü yaptığını ifade eden Ali Acar, şöyle devam etti:

'Aktif spor hayatımı noktaladıktan sonra antrenörlük yapmaya karar verdim. Uzun yıllar Türk boksuna birçok sporcu ve antrenör yetiştirdim. Benim yanımda antrenörlüğe başlayan Handan İsyan, Sefa Karataş ve Selahattin Başaran, şu anda milli takım antrenörlüğünü yapıyor. Bu, benim için gurur verici bir durum. Açtığım salona gelen öğrencilerime, bu sporun inceliklerini öğretmek ve boksu ne kadar çok sevdiğimi göstermek için mücadele ediyorum. 70 yaşındayım, demir gibiyim. Sporun bana katkıları gerçekten çok büyük oldu. Sporla iç içe olduğum için sağlıklı ve mutlu yaşıyorum. Haftanın her günü çalışıyorum. Boş zamanımız olmuyor, ancak bu durum beni hiç yormuyor.'

Yetiştirdiği gençlerin Türk boksunda başarılı olacağına inandığını belirten Uçar, 'Gençlere Türk boksunda başarılı olmalarını hedef koyuyorum. Yaşı geçmiş bir insanın bile bu sporu öğrenmesi hiç zor olmuyor. Herkes boksu çok severek yapıyor. Buraya gelen orta yaşlı insanlar hem sağlıklı bir spor hayatına kavuşuyor, hem de kilo veriyor. İnsanlar yaşları kaç olursa olsun mutlaka spor yapmayı alışkanlık haline getirmeli. Biz boksu sadece insan sağlığı için öğretiyoruz. Hiçbir şekilde buradaki öğrendiklerini başka insanlara kötü amaçla uygulamalarını istemeyiz' ifadelerini kullandı.

- EŞİ BOKS YAPMASINI İSTEMİYOR-

Ali Uçar, eşinin boksa başladığı sıralarda bu sporu yapmasını istemediğini ifade ederek, 'Eşim ilk başlarda bu sporu yapmamı istemiyordu, ancak ekmeğimizi bundan kazandıktan sonra o da bu durumu kabullendi. Boks gerçekten zor bir spor. Fiziksel temasa dayalı bir spor dalı. Eşim, burnumun şişmesine, bir yerimin morarmasına dayanamıyordu. Ancak buna karşın benim dışımda bütün çocuklarım da boks yapıyor. Torunlarımın da bu sporu yapmasını gönülden isterim' diye konuştu.

- 'FUTBOL BOKSTAN DAHA TEHLİKELİ'-

Antrenör Ali Uçar, çoğu ailenin boksun tehlikeli bir spor olduğu düşüncesiyle çocuklarını bu spora yönlendirmediğini söyledi.

Bu düşüncenin gerçeği yansıtmadığını ve boksun çok sağlıklı bir spor dalı olduğunu vurgulayan Uçar, 'Bu durumu bir şekilde çözmemiz lazım. İnsanların boksta başarılı olması için bu spora erken yaşta başlamaları gerekiyor. Boks, dünya klasmanında tehlike açısından 18. sırada yer alıyor. Futbol bile bokstan daha tehlikeli. Adamın diz kapağına vuruyorsun, menisküs ameliyatı oluyor, ömür boyu spor yapma şansını kaybediyor. Bunun gibi birçok tehlikeleri var. Güreşçileri görüyorsunuz, kulakları kırık. Karate gibi sporlar çok daha fazla tehlikeli. Boks, ailelerin zannettiği kadar tehlikeli değil' diyerek sözlerini tamamladı.

(BĞR-MUH-SS) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (1)

MgAg@yahoo.com:

Helal olsun hocamıza. Kendisinden boks derleri alıyorum, bizden daha dinç maşallah.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title