Haberler

6. Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası'nın kurulmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bu konudaki düzenlemeyi önümüzdeki yıl içinde nihai haline getireceğiz" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası'nın kurulmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bu konudaki düzenlemeyi önümüzdeki yıl içinde nihai haline getireceğiz" dedi.

Yılmaz, 6. Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu'nda (INGAS 2015), 13 yılda doğalgaz kullanan 6 il merkezinden 72 şehre ulaşıldığını, bu yıl doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküpü aşacağını söyledi.

Sadece dağıtım sektöründe 10 milyar dolarlık yatırımın söz konusu olduğuna işaret eden Yılmaz, yeni dönemde siyasi iradenin kendilerine verdiği desteği sürdüreceğini ve 2023 hedefine el birliği ile ulaşılacağına olan inançlarının sonsuz olduğunu dile getirdi.

Etkin ve güvenli şebeke işletmeciliği konusunda en önemli unsurların başında sevkıyat kontrol merkezlerinin geldiğini vurgulayan Yılmaz, bu merkezlere ilişkin incelemeleri bu yıl başlattıklarını ve kuruma sunulan raporları incelediklerini, ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek en kısa sürede mevzuat haline getirmeyi planladıklarını ifade etti.

Yılmaz, doğalgaz borsasına yönelik ciddi adımların atıldığı ve akıllı şebeke sistemlerinin ön plana çıktığı enerji piyasasında, doğalgaz dağıtım şebekelerinin şeffaf ve güvenli bir şekilde işletilmesine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Gelişmiş bir doğalgaz piyasasının oluşturulabilmesi için atılması gereken en önemli adımlardan birisinin de Dengeleme Gazı Piyasası'nın kurulması olduğuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Tedarikçilerin gün içerisinde oluşacak dengesizlikleri piyasa tabanlı olarak fiyatlandırılmasını amaçlayan bu piyasanın kurulmasına yönelik çalışmaları 2013 yılında başlattık. Dengeleme gazı fiyatının piyasada belirlenmesi ve piyasa oyuncuları tarafından da eşit koşullarda tedarik edilmesini sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Tedarikçilerin gün öncesinden organize edilmiş bir gaz borsası üzerinden dengesizliklerini gidermek üzere gaz ticareti yapmalarını hedefleyen Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası'nın kurulmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu konudaki düzenlemeyi önümüzdeki yıl içinde nihai haline getireceğiz."

"69 gaz dağıtım şirketinden 59'u için tarife yapacağız"

Yılmaz, doğalgaz dağıtım şirketleri için 2012-2016 tarife uygulama döneminin gelecek yıl sona ereceğini belirterek, "69 gaz dağıtım şirketinden 59'u için tarife yapacağız. Bazı şirketler ilk kez EPDK tarifesine geçerken, bazılarının da mevcut EPDK onaylı tarifesi güncellenecek" dedi.

Yeni dönemde çalışmalarını sektörle yakın işbirliği içinde sürdüreceklerini vurgulayan Yılmaz, bu süreçte şirket birleşmeleri konularının gündemde olması gerektiğini dile getirdi.

Yatırımlar ile işletme giderlerinin en doğru şekilde kanalize edilebilmesi için sektörden katkılar beklediklerine dikkati çeken Yılmaz, bu konudaki temel prensiplerinin verimli ve ekonomik işletmecilik olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'nın kısa bir konuşma yaptığı sempozyuma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da telgraf yolladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

TALISCA BEŞİKTAŞ'A MI DÖNECEK? Talisca, Beşiktaş'a geri dönmek istiyor! Ziraat Türkiye Kupası finali ne zaman? ZTK final maçı ne zaman, nerede oynanacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 9 Mayıs Perşembe Survivor yeni bölüm! Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçından görüntüler! Survivor'da dün akşam kim elendi? 9 Mayıs Survivor elenen isim kim? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz olacak? Koç Metalurji kaç lot verir? İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak, sıcak mı, yağmurlu mu? 9 Mayıs Perşembe hava durumu! 10 Mayıs Cuma günü okullar tatil mi? 10 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi? İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI 2024! İOKBS bursluluk sınav sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? SURVIVOR FURKAN KIZILAY KİMDİR? Furkan Kızılay kaç yaşında, nereli? Furkan elendi mi? 9 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title