Haberler

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Yarın Başlıyor

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu yarın koşulacak 141 kilometrelik Alanya-Alanya etabıyla başlayacak.

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu yarın koşulacak 141 kilometrelik Alanya- Alanya etabıyla başlayacak. 20 takımdan 160 sporcu 8 gün boyunca toplam 1254 kilometre yol kat edecek.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 50. yılında bisiklet heyecanını Alanya'dan İstanbul'a taşıyacak. Dünyanın yegane kıtalararası etaplı bisiklet turuna katılacak profesyonel takım ve sporcuların üst düzey mücadelesi 27 Nisan Pazar günü Alanya'da başlayacak. 8 gün boyunca Akdeniz ve Ege sahilleri boyunca ilerleyecek olan Turkuaz Rekabet sporcuların İzmir'den uçak ile İstanbul'a transferi ardından 4 Mayıs Pazar günü görkemli finişe ev sahipliği yapacak olan İstanbul etabı ile sona erecek.

1254 KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRECEKLER

Toplam mesafesi 1254 kilometre olan TUR 2014 yarış parkurunda bisikletçileri üçüncü ve altıncı etapta iki önemli tırmanış finişi bekliyor. Deniz seviyesine göre 1825 metre yükseklikte Elmalı Göğübeli geçidinde bitecek olan 3. etap 50. yıl mücadelesinin en uzun ve en yüksek etabı olarak dikkat çekiyor. Tur 2014'ün en uzun ikinci etabı olan 6. etabın sona ereceği Selçuk tırmanışında ise bisikletçiler son 5 kilometrede 400 metre yükseğe tırmanarak Meryem Ana tepesine ulaşacak. Tırmanış bölümleri bakımından zengin ve sporcuları zorlayacak bir diğer etap ise 1 Mayıs günü koşulacak olan Marmaris - Bodrum (Turgutreis) mücadelesi. 50. yılında Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun en uzun üç etabının aynı zamanda en yüksek etaplar olması tırmanış puanları ve genel klasman liderliği bakımından tırmanış ustası bisikletçilere önemli birer fırsat sunacak. Nispeten düz parkurlara sahip diğer beş etap ise sprinterler arasındaki ataklar ile mücadeleyi üst düzeye çıkararak sporculara sprint puanları klasmanı için avantaj sağlayacak. İlk kez 1968 yılında Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda finiş etabına ev sahipliği yapan İzmir 2014 yılında bir değişiklik ile gündemde. Son iki yıldır Lozan meydanında sona eren 7. etap finişi 2014 yılında şehrin diğer yakasına Karşıyaka İskelesi'ne taşınacak.

MARMARA TURU ADIYLA BAŞLADI

1963 yılında ' Marmara Turu' adıyla düzenlenmeye başlayan ve ilk kez 1965 yılında uluslararası statüde düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu' 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı makamı himayesine alındığı yıldan bu yana Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) yarışma takviminde adına yakışır bir ilerleme kaydetmiş ve 2010 yılından itibaren 2. HC kategorisine yükselerek Avrupa Turları arasında prestijli bir konuma ulaştı. 2008 yılından bu yana ulusal ve uluslararası kanallarda canlı yayınlanan Türkiye görüntüleri ülkenin doğal güzellikleri ve kültürel mirasının 8 gün boyunca 156 ülkede milyonlarca izleyiciye ulaşması bakımından da önemli bir fırsat sunan tur her geçen yıl seyircilerin ilgisi ve katılımının artmasıyla Türkiye'de bisiklet kültürünün gelişmesinde önemli rol oynuyor.

76 ÜLKEDE İZLENECEK

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun canlı yayın süresinin 27 saat olacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve TRT'nin 50. yılında, Turkuaz rekabet 27 Nisan - 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında TRT-3, TRT Spor, TRT Türk ve TRT HD kanallarında dönüşümlü olarak canlı ve tekrar yayınlarla ekranlara taşınacak. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 50. yılında Eurosport'un bisiklet takviminde yerini aldı. 27 Nisan - 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında her etabı canlı yayınlanacak olan TUR 2014 mücadelesinin, 10 saat 45 dakikası canlı olmak üzere, toplam yayın süresi 22 saat 45 dakika olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bu sayede Avrupa ve Asya kıtasında Eurosport'un erişim sağladığı 76 ülkeyi erişim ağına dahil edecek.

TUR TARİHİNDE TÜRKİYE'Yİ LİDERLİĞE TAŞIYANLAR

1963 yılından 1965 yılına kadar "Marmara Turu" adıyla koşulan TUR'u 1963 ve 1965 yıllarında Rıfat Çalışkan kazanmıştı. 1974 yılında TUR'u Seyit Kırmızı kazanırken, sonraki yıllarda üç sporcumuz duble zafer geleneğini sürdürdü. 1973 ve 1975 yıllarında yıldızı parlayan Ali Hüryılmaz TUR'u iki kez kazanma başarısı gösterdi. 23 yıl sonra 1998 yılında ise bu sefer kürsüde sporcumuz Erdinç Doğan yer aldı. 1999 yılında da birinci gelerek duble yapan Doğan ardından Mert Mutlu ise 2001-2003 yıllarında çifte zafere imza attı.

KATILIM LİSTESİ

27 Nisan- 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan TUR 2014 mücadelesinde 20 Takım 8'er sporcusuyla katılacak. Toplam 160 sporcunun yer alacağı müsabakaya 8 Profesyonel Takım, 12 Profesyonel Kıta Takımı ve Türkiye'yi temsilen Torku Şekerspor katılacak. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na katılacak takımlar ve sporcular şöyle:

UCI Kodu Takım Adı Ülke Kıta Takım Kategorisi

AST: Astana Pro Team - KAZ - Asya - Profesyonel

BEL: Belkin Pro Cycling Team - NED - Avrupa Profesyonel

CAN: Cannondale - ITA - Avrupa - Profesyonel

LAM: Lampre - Merida - ITA - Avrupa - Profesyonel

LTB: Lotto-Belisol - BEL - Avrupa - Profesyonel

OPQ: OmegaPharma-Quick Step - BEL - Avrupa - Profesyonel

OGE : Orica-GreenEDGE - AUS - Okyanusya - Profesyonel

KAT: Team Katusha - RUS - Avrupa - Profesyonel

BAR: Bardiani-CSF - ITA - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

CJR: CajaRural-Seguros RGA - ESP - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

CCC: Polsat-Polkowice - POL - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

COF: Cofidis-Solutions Crédits - FRA - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

DPC: Drapac Professional Cycling - AUS - Okyanusya - Profesyonel Kıta Takımı

MTN : MTN-Qhubeka - RSA - Afrika - Profesyonel Kıta Takımı

TNN : Team NovoNordisk - USA - Amerika - Profesyonel Kıta Takımı

TSV: TopsportVlaanderen-Baloise - BEL - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

UHC : UnitedHealthcare Pro Cycling Team - USA - Amerika - Profesyonel Kıta Takımı

WGG: Wanty-GroupeGobert - BEL - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

YEL: YellowFluo-NeriSottoli - ITA - Avrupa - Profesyonel Kıta Takımı

TRT: Torku Şekerspor - TUR - Avrupa - Kıta Takımı

TUR 2014 Parkuru:

Etap Etap Uzunluğu Tarih

1. Etap: Alanya - Alanya (141 km) 27 Nisan

2. Etap: Alanya - Kemer (175 km) 28 Nisan

3. Etap: Finike - Elmalı (185 km) 29 Nisan

4. Etap: Fethiye - Marmaris (132 km) 30 Nisan

5. Etap: Marmaris - Bodrum (Turgutreis) (183 km) 1 Mayıs

6. Etap: Bodrum - Selçuk (182 km) 2 Mayıs

7. Etap: Kuşadası - İzmir (135 km) 3 Mayıs

8. Etap: İstanbul - İstanbul (121 km) 4 Mayıs

TUR TARİHİNDEN NOTLAR

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda öne çıkan yıllar şöyle:

1963: Marmara Turu adıyla start alır.

1965: 1. Uluslararası Marmara Turu adıyla ilk kez uluslararası kimlik kazanır ve bu özelliğinden dolayı sonraki yıllarda ismi değişen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun başlangıç yılı kabul edilir.

1965: Beden Terbiyesi yetkilileri Devlet Başkanı Cemal Gürsel'i ziyaret eder ve turun Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması gündeme gelir.

1966: Çalışmalar sonuç vermiş ve tur ilk kez Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmıştır. Tur bu yıl '2. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Marmara Bisiklet Turu' adını almıştır.

1968: Yarışma adından 'Marmara' ifadesi kaldırılarak 'Türkiye' vurgusu yapılır ve uluslararası düzeyde dördüncü yılında yarışmanın adı artık 'Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Turu' olarak kullanılmaya başlanır. O yıl düzenlenen müsabaka gazetelerde 'Türkiye Turu'nun birinci yılı olarak manşetlere taşınır.

1971: Dönemin gazetelerinde '4.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu' haberi yer alır. Halbuki başlangıcı Marmara Turu olarak düşünüldüğünde turun dokuzuncu yılı, ilk kez uluslararası katılımın gerçekleştiği yıl olan 1965 senesi göz önüne alınırsa da yedinci yılıdır.

1972: O yıl aynı gazetelerde turun adı '8.Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu' olarak yer alır ve sonraki yıllarda bu sıralama izlenir. Böylece uluslararası kimliğe kavuştuğu yıl olan 1965 senesi turun 1.yılı olarak tescillenmiş olur. Aynı yıl tur rotasının sonraki yıllarda değiştirilmesini önlemek üzere dondurulması gündeme gelir.

1973: Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50.y ılı anısına '50.yıl Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu' olarak kullanılır.

1977: Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın turu kazanan yabancı ekiplere verilmesini önlemek için turun en başarılı Türk ekibine verilmesi kararlaştırılır ve bu karar iki yıl uygulanır.

1979-1982: Turun /Devlet Başkanlığı Bisiklet Turu/ olarak anıldığı yıllardır.

1981: Atatürk'ün doğumunun 100. yılı anısına '100. Yıl Devlet Başkanlığı Bisiklet Turu" adıyla koşulur.

2006: 2.2 kategorisinde UCI takviminde yer alır.

2008: 'Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu' adıyla UCI takviminde 2.1. kategorisinde düzenlenir.

2010: UCI takviminde 2. HC kategorisine yükselir.

2014: 1965 yılında uluslararası düzeyde birincisi organize edilen tur, 2014 yılında 50. yılını kutlayacaktır. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Marmara Alanya Spor Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title