Haberler

5. Uluslararası Deprem Sempozyumu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, araştırmacıların afetler konusunda uygulanabilecek projelerine destek sağladıklarını belirterek, bu projelerden "Türkiye Sismik Tehlike Haritası"nın güncellenmesi çalışmasının 2015 sonu itibarıyla tamamlanıp yürürlüğe alınmasının hedeflendiğini bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, araştırmacıların afetler konusunda uygulanabilecek projelerine destek sağladıklarını belirterek, bu projelerden "Türkiye Sismik Tehlike Haritası"nın güncellenmesi çalışmasının 2015 sonu itibarıyla tamamlanıp yürürlüğe alınmasının hedeflendiğini bildirdi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) tarafından Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlenen "5. Uluslararası Deprem Sempozyumu"nun açılışında konuşan Çeken, 1999 yılında meydana gelen Marmara'daki depremin, Türk milletinin başına gelen en acı felaketlerden biri olduğunu söyledi.

Çeken, afetlerin fiziksel, ekonomik ve çevreye etkilerinin ülkelerin kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik büyümesini etkilediğine işaret ederek "1900'lü yıllardan bu yana ülkemizde meydana gelen önemli 76 doğal afet nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 89 bin 236 olmuştur. Bu afetlerin ekonomimize doğrudan etkisi 25 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Marmara ve Düzce depremlerinin Türkiye'de afet yönetimi ve koordinasyonu noktasında bir dönüm noktası olduğunu, AFAD'ın afet risklerini azaltma konusunda çok önemli çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Çeken, şöyle konuştu:

"Araştırmacılarımızın çalışmalarına destek olmak amacıyla Ulusal Deprem Araştırma Programını başlattık. Böylece araştırmacılarımızın afetler konusunda yapacakları çalışmalarda uygulamaya alabileceğimiz projelere destek sağlıyoruz. Bu projelerden en çarpıcısı olan Türkiye Sismik Tehlike Haritasının güncelleme çalışmasının 2015 sonu itibarıyla tamamlanarak yürürlüğe girmesi hedeflenmektedir. AFAD olarak Türkiye'nin her bir yanını deprem ölçüm cihazlarıyla donattık. Bugün itibarıyla Türkiye 800 civarında deprem istasyonuyla 7/24 esasına göre gözlenmektedir. Ulusal deprem stratejimiz, afet müdahale planımız, kurumsal stratejimiz ve diğer ulusal çaptaki strateji ve eylem planları geleceğe emin adımlarla ilerlememizde bize rehberlik etmektedir."

Çeken, Türkiye'nin afetlere yardım ve müdahale kapasitesi açısından dünyada önemli bir güç olmasının yanı sıra bilim ve teknoloji yoluyla afet zararlarının en aza indirilmesi konusunda da önemli projelere imza attığını belirtti.

-"Yerel yönetimler çok önemli katkı sağladı"

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da depremin risklerini ve yol açtığı can kayıplarını an aza indirmenin mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, deprem gerçeğiyle yaşaması gereken bir ülke olduğunu aktaran Güzeloğlu, "Türkiye deprem konusunda 1999'dan bu yana çok önemli mesafeler kat etti. Başbakanlığa bağlı, afetin tüm zarar ve risklerini yöneten, dünya çapında bir organizasyonel başarıyı gerçekleştiren bir yapımız var. Yerel yönetimlerimiz de temel alanlarda çok önemli katkılar sağladı" değerlendirmesinde bulundu.

Güzeloğlu, 5. Uluslararası Deprem Sempozyumunda sunulan bildirilerin gelecekteki olası deprem kayıplarının azaltılmasına katkı sağlayacağına olan inancını da dile getirdi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır ise toplantıda 5 panel gerçekleştirileceğini, 35 ayrı oturumda 358 bilim insanının katkı sağladığı 140 bildiri ve 33 poster sunulacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından sempozyum kapsamında düzenlenen "deprem" temalı resim yarışmasında dereceye giren ilkokul öğrencilerine ödülleri verildi, fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Basri Güzeloğlu Türkiye Marmara Ulubey Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title