Haberler

3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, 3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı çerçevesinde sivil toplum kuruluşları arasında yapılan toplantıda, İHH'nın Suriye için 100 milyon dolar yardım vaadinde bulunduğunu söyledi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, 3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı çerçevesinde sivil toplum kuruluşları arasında yapılan toplantıda, İHH'nın Suriye için 100 milyon dolar yardım vaadinde bulunduğunu söyledi.

Kuveyt'te düzenlenen ve 78 ülkenin katıldığı 3'üncü Uluslararası Suriye Donörler Toplantısına katılan Yıldırım, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Yıldırım, "Birleşmiş Milletler'in (BM) Kuveyt'te yapılan toplantısının bir alt birimi olarak, STK'lar da toplantı yaptı. Orada 508 milyon dolar civarında yardım sözü verildi. Biz de İHH olarak, 100 milyon dolar söz verdik. Bir yıl içerisinde yapacağımız yardımın miktarı, bu STK'lar içerisinde en fazla verilen söz olarak kabul edildi. Tabi biz bu miktarların hepsini az buluyoruz. Tabi Suriye'deki insani dramın boyutu çok daha fazla. Bugün devletler olarak verilen sözler var. Şu anda içeride bu görüşmeler yapılıyor. Boyutları çok istediğimiz gibi olmasa bile verilen bu sözlerin yıl içerisinde bir çok ihtiyacı karşılayacağını düşünüyoruz" dedi.

-"Her gün kolları bacakları kopmuş kadınları, çocukları ve insanları çıkarıyoruz"

Yıldırım, yardımların ulaştırılması konusundaki eleştirilerini de bu konferans aracılığıyla duyurduklarını aktararak, şunları söyledi:

"Tabi biz bu görüşmelerde BM'ye eleştirilerde de bulunduk. Bu yardımların sadece Suriye rejimiyle değil, Suriye'nin bütün bölgelerine ilişkin çalışmalarla daha orantılı bir şekilde dağıtılması gerektiğine inanıyoruz. Yine dünyanın devreye girerek yardım koridorları açması gerekiyor.

Şu anda Suriye'nin içerisinde aynen Gazze'ye uygulanan amabargo gibi bir ambargo var. Gazze bir bölge. Suriye'nin içerisinde böyle üç dört bölge var. Burada insanlar açlıktan kedi köpek yiyorlar ve bu ambargolar henüz kırılabilmiş değil. Oysa özgür dünyanın görevi bütün ambargoları ortadan kaldıracak bir yardım koridoru açmaktır. Şu ana kadar uluslararası güçler bu görevini yerine getirmemiştir"

Yıldırım, hava sahasının savaş uçaklarına kapatılmasını BM yetkililerinden talep ettiklerini aktararak, "Çünkü sivil halka yönelik bombalar atılıyor, varil bombaları atılıyor. Yani düşünebiliyor musunuz fırınları önünde kadın ve çocukların üzerine atılan bomblar nedeniyle insanlar ölüyor, şehit oluyor. Biz içeriden ayrıca yaralı da çıkaran bir kuruluşuz. Her gün kolları bacakları kopmuş kadınları, çocukları ve insanları çıkarıyoruz. Bu artık tahammül sınırlarını aşmış durumda. O nedenle özetle hava sahasının savaş uçaklarına kapatılması, iki, yardım koridorlarının mutlaka açılması, üç, yardımların da arttırılması gerektiği konusundaki düşüncelerimizi aktardık ve Türkiye halkı adına da en fazla yardım yapma sözünü vermiş olduk. Umarım Suriye halkının dertlerine çare olur" diye konuştu.

- Türkiye'deki sığınmacı kampları

"Üç yıldır Suriye'ye yapılan yardımların çok az bir kısmının Türkiye'deki kamplara gitmesi" hakkında değerlendirmesi sorulan İHH Genel Başkanı, şunları kaydetti:

"Ben Türkiye'deki kamplara dış dünyanın yardımlarını çok az buluyorum. O konuda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını düşünüyorum. Fakat şu ana kadar mülteci hareketliliği ve hayatı içerisinde, Türkiye en güzel kampları açmış ve bütün dünyaya örnek olmuştur. Türkiye konusunda uluslararası güçler bir imtihan kaybına uğramakla beraber, bizim asıl hedefimiz, Suriye'nin içindeki zor durumda insanlara yardımların doğru bir şekilde dağıtılması.

Suriyenin içerisinde, bir Suriye rejiminin kontrol ettiği bölge, iki, muhalifelerin kontrol ettiği bölge, üç, kürtlerin kontrol ettiği bölge, 4 de DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeler. Bu bölgelerin hepsinde mağdur olan halka, kadın ve çocuğa bu yardımların ulaştırılması lazım. Mezhep meşrep önemli değil, önemli olan kimin ihtiyacı varsa. Ama yardımları ulaştırmak da yeterli olmuyor çünkü, uluslararaı kanunlar gereği BM bunu Suriye rejimiyle oturuyor, görüşüyor. Yardımların çoğunu Suriye rejimi üzerinden vermeye çalışıyor. Doğal olarak onlar da kendi istedikleri bölgeye bu yardımları götürüyorlar. BM daha yeni Türkiye üzerinden birkaç insani yardımı operasyonu yaptı. Umarım bu yardım operasyonlarının sayısını arttırır."

Yıldırım, dün 45 civarında STK arasında yapılan toplantıda 500 milyon dolar civarında yardım vaadinde bulunduğu bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Yıldırım Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Mike Tyson Jake Paul maçı ne zaman, hangi kanalda 2024? Hemşireler Günü mesajları ve sözleri 2024! Hemşireler Günü ne zaman 2024? Dünya hemşireler günü tarihi nedir? 11 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 11 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 11 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 11 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık izle! (2024-TÜRKÇE DUBLAJ) Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık filmi Türkçe dublaj full nereden izlenir? 11 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 11 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 11 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 11 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 11 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 11 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

title