Haberler

3. Türkiye Enerji Zirvesi

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, "Akaryakıt kaçakçılığını önlemek, neredeyse sadece bayi kesimini denetlemek üzerine kurulu."

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, "Akaryakıt kaçakçılığını önlemek, neredeyse sadece bayi kesimini denetlemek üzerine kurulu. Yetkililerden ricamız, mevcut sistemin yeniden yapılandırılması" dedi.

Alkan, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde Gaz&Power Dergisi tarafından düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada akaryakıt kaçakçılığının, birçok kez tedbir paketleri getirilmesine rağmen bir türlü önlenemediğini belirterek, bunun en önemli sebebinin kaçağın sadece kayıtlı kesimde ve özellikle bu kesimin bayi katmanında aranması olduğunu iddia etti.

Kaçak akaryakıtın sebebinin önce kayıt dışında aranması gerektiğini ifade eden Alkan, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar sadece kayıtlı kesimde kaçak aramanın sorunu çözmeye yetmediği ve dolayısıyla bundan sonra da yetmeyeceği anlaşılıyor. Akaryakıt kaçakçılığını önlemek neredeyse sadece bayi kesimini denetlemek üzerine kurulu. Yetkililerden ricamız, mevcut sistemin yeniden yapılandırılması. Türkiye'de 12 bin 500 civarında istasyonun tamamı otomasyon sistemine bağlandı. Amaç istasyonlardaki akaryakıt hareketlerini anında izleyerek, kaçağı önlemek. Peki bu sistem bu kadar faydalı ise o halde 100 civarında olan dağıtıcı terminallerine aynı sistem neden takılmıyor. Bu ufak misal dahi ülkemizde akaryakıt kaçağını önlemek için alınan tedbirlerin yetersiz olduğunun çok açık bir göstergesi."

Akaryakıttaki kaçağı önlemek için şimdiye kadar alınan tedbirlerin ve buna ilişkin mevzuatın yeniden ele alınması gerektiğini öneren Alkan, kaçak akaryakıtla mücadelede sektör aktörlerinin görüşlerine daha çok başvurulmasını istedi.

Alkan, 10 numara yağla daha etkin mücadele edilmesi için akaryakıt harici ürünlerden alınan ÖTV ile akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin eşitlenmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki akaryakıt piyasasının mevzuatı hiçbir batılı ülkede ve belki de dünyanın hiçbir yerinde eşine rastlanmayan bazı özellikler taşıyor. Hiçbir ülkede, herhangi bir sektörde ticari bir alıcının sadece bir firmadan mal alacağı kanunla korunmuş değil. Ancak, ülkemizde bu uygulama maalesef var. Eminiz ki sadece ülkemize mahsus bu uygulama, ileride hukuk fakültelerinde örnek ders olarak okutulacak. Bu konunun bir kere daha altını çiziyorum. Özel teşebbüsün kendi arasındaki ticari ilişkiler sadece o teşebbüsleri ilgilendirir."

-"BOTAŞ'ın yapılandırılmasını destekliyoruz"-

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı da doğalgaz sektörünün gelişimi açısından 44 milyar metreküplük (bcm) tüketime ulaşılmasının önemli olduğunu belirterek, ancak bu durumun gaz arzı açısından sıkıntı yaşanması ihtimaline neden olduğunu söyledi.

BOTAŞ'ın rahat ihale yapabilmesinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Kazancı,"BOTAŞ'ın yapılandırılması sürecini destekliyoruz ama hala bitirilmemiş kompresör ve diğer yatırımlar var. BOTAŞ kamu ihale mevzuatından muaf tutulmalı" dedi.

4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ile ilgili değişikliğe dernek olarak önerilerini sunduklarını bildiren Kazancı, eksik gördükleri hususlara dair diğer görüşlerini TBMM'deki komisyonda da aktaracaklarını dile getirdi.

-"Şahdeniz-2 güney koridorunu geliştirmek için önemli"-

BP Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker ise Türkiye'nin enerjide dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin en çabuk büyüyen doğalgaz pazarı niteliğine de sahip olduğunu söyledi.

Hazar Havzası'nın dünyanın en büyük doğalgaz potansiyeline sahip bölgelerinden birisi olduğunu dile getiren Türker, şöyle dedi:

"Bu potansiyeli ekonomik hale getirmek için Türkiye çok önemli bir ülke. Diğer yandan, Şahdeniz-2 Projesi güney koridorunu geliştirmek için çok önemli bir proje. Proje ile 16 bcm gaz daha üretime katılacak ve 4 bin kilometre uzaktaki Avrupa pazarına Türkiye arcılığıyla ulaştırılacak."

BP olarak TANAP Projesi'ne katılım daveti almaktan mutlu olduklarını ifade eden Türker, diğer ortaklar ile projeye katkı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Erdem Gültekin - KAYSERİ

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Kazancı Muhsin Alkan Kayseri Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title