Haberler

3. Roma Türk Film Festivali başladı (2) ROMA

3. Roma Türk Film Festivali başladı (2) ROMA

3. Roma Türk Film Festivali başladı (2) - ROMA

3. Roma Türk Film Festivali başladı

- Onur Ödülü'ne layık görülen Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney: - "Yılmaz Güney geçmişten günümüze uzanan ve yaptıklarıyla bugün halen insanları etkileyen bir sanat köprüsüdür"

ROMA (AA) - İtalya'nın başkenti Roma'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Roma Türk Film Festivali, yapılan gala gecesiyle Romalı sinemaseverlere kapılarını açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nin katkıları, Beymen ve Digitürk'ün sponsorluğunda, SRP İstanbul tarafından başkentin merkezindeki Barberini Sineması'nda düzenlenen festivalin açılışı, kırmızı halı geçişi ve Uğur Yücel'in yönettiği "Soğuk" adlı filmin gösterimiyle yapıldı.

İtalya ve Türkiye'den iş, sanat, diplomasi dünyasından pek çok ünlü isimin bir araya geldiği gecede, festival onursal başkanı Ferzan Özpetek, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney ile Melike Demirağ, gecenin sunuculuğunu üstlenen aktris Hazal Kaya ile aktör Mete Horozoğlu, yönetmen Uğur Yücel ve "Soğuk" filminin oyuncuları kırmızı halıda boy gösterdi. Geceye, ünlü komedyen Cem Yılmaz da eşi Ahu Yılmaz ile katıldı.

Festival Başkanı Serap Engin, gecenin açılış konuşmasında, İtalyan seyircilerin önceki yıllarda gösterdiği ilgiden aldığı güçle festivali üçüncü kez düzenlediklerini belirterek, İtalyan sinemaseverlere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve sponsorlara da teşekkür eden Engin, yönetmen Ferzan Özpetek'in festivale desteğine övgüde bulunup, sahneye davet etti.

Özpetek de "Önceki yıllarda, Casa del Cinema'daydık. Orası bize artık küçük gelmeye başlamıştı. Ümit ediyorum ki, daha da seyirci sayımız artar" dedi. Özpetek'in, "Bunların dışında daha ne söyleyebilirim" demesi üzerine seyirciler arasında oturan Cem Yılmaz'ın ünlü yönetmen "Cantare" diye seslenip şarkı söylemesini istemesi, salonda kahkahayla karşılandı.

Katkılarından dolayı festival başkanı Engin'in birer teşekkür şilti verdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Roma Türk Film Festivali'ni bakanlık olarak desteklemeye bundan sonra da devam edeceklerini söyledi.

Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçenlerden Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de her geçen yıl festivalin daha da iyiye gideceğini kaydetti. Akil, emeklerinden ötürü Özpetek ve Engin'e büyükelçiliğin Prestij Kitabı'nı hediye etti.

-Onur ödülü Türk sinemasının "Çirkin Kral"ına-

Festival kapsamında her yıl verilen Roma Türk Film Festivali Onur Ödülü'nün bu yılki sahibi, festivalin "Anısına" bölümünde "Arkadaş", "Sürü" ve "Umut" filmleri yer alan Türk sinemasının "Çirkin Kral" lakaplı merhum yıldızı Yılmaz Güney oldu.

Ödülü, Ferzan Özpetek'in elinden alan Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, şunları söyledi:

"Yılmaz Güney geçmişten günümüze uzanan ve yaptıklarıyla bugün halen insanları etkileyen bir sanat köprüsüdür. Filmleri bugün halen evrensel ve geçerlidir. Eğer bugün yaşasaydı, halen ülkesinin ve dünyanın sorunlarını anlatmaya devam ederdi. Ben bu ödülü, hem Yılmaz Güney adına hem de ülkesinde ve dünyada baskı ve haksızlıklara uğrayanlar adına alıyorum."

Yılmaz Güney ile "Arkadaş" filminde başrolü paylaşan Melike Demirağ da filmle aynı ismi taşıyan parçayı seslendirdi.

Gala gecesinin son bölümünde, festivalin açılış filmi olan "Soğuk"un yönetmeni Uğur Yücel ve oyuncu kadrosundan Şebnem Bozoklu, Ezgi Mola izleyicilere tanıtıldı. Uğur Yücel, "Bir şeye canım yandığı için yazdım" dediği filminin karamsar bir hikayeyi konu edindiğini anlatırken, izleyiciler arasındaki Özpetek, Yücel'e filmin hepsini anlatıyor diye esprili şekilde itiraz etti. Yücel'in de "Ortasında da ne olduğunu söyleyeyim, hep birlikte izlemeden dağılalım" demesi salonda bulunanları güldürdü.

-Gecenin sunucuları Kaya ve Horozoğlu-

Gecenin sunucularından Hazal Kaya, İtalyan Lisesi mezunu olduğunu belirterek, "Bir gün İtalyanca'yı bu şekilde Roma Türk Film Festivali'nde kullanacağım aklıma gelmezdi. Çok heyecanlıyım, çok mutluyum, çok gurur duyuyorum" diye konuştu.

Diğer sunucu Mete Horozoğlu da Türk filmleri festivallerinin pek çok yerde yapıldığını, bunlardan biri olan Roma'da bulunmanın onurunu yaşadığını söyledi.

Horozoğlu, "Sanat anlamında kültür taşıyıcısı olarak sinema çok büyük bir yer ediyor globalleşmiş dünyada. Roma bunun iyi bir ayağı. Onu sunuyor olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Türk sinemasının durumu sorulan Horozoğlu, "Türk sinemasında sektörel anlamda birtakım olumsuzluklar var. Daha çok yapım tarafında karşılaştığımız birtakım sorunlar var. Globalleşen dünyanın kuralları getirildiği zaman çok daha iyi bir yer bulacaktır. Şu anda kurulmuş olan bir sinemanın devamı olarak, 80'den sonra çok iyi yerlere geldik. İnşallah 70'lerdeki dönemlerimizi aratmayacak döneme geleceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

Hazal Kaya da, Avrupalıların verdiği ilginç tepkileri gözlemleyince kendisi adına gururlandığını dile getirerek, "İyi şeyler yapıyoruz ve bence yapmaya da devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Türk sinemasının 15 seçkin eserinin İtalya'daki sinemaseverle buluşacağı 3. Roma Türk Film Festivali 29 Eylül Pazar günü sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ferzan Özpetek Yılmaz Güney Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title