Haberler

3 Mart'ta Ölen 263 Madenci Anıldı

Güncelleme:

3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesinde yaşanan grizu patlamasında ölen 263 madenci için anma töreni düzenlendi.

3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde yaşanan grizu patlamasında ölen 263 madenci için anma töreni düzenlendi.

Maden Şehitleri Anıtı'nda yapılan anma törenine, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, sendika yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve maden işçileri katıldı.

Tören, GMİS, TMMOB ve KESK'in anıta çelenk koymasından sonra bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törende bir konuşma yapan TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, bugün 3 Mart 1992'de meydana gelen Kozlu'daki grizu faciasının yıldönümü olduğunu belirterek 3 Martta Türkiye'nin her tarafında 'İş cinayetlerine karşı mücadele' günü ilan edildiğini ifade etti. Kaymakçı şunları söyledi:

" 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu'da yaşanan ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın yıldönümü, 'İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' olarak kabul edilmiştir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergeler sunmaktadır. ILO rakamlarına göre; bugünün dünyasında her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemiz açısından durum oldukça vahimdir. Ülkemizde her gün ortalama 176 iş kazası olmakta, 3 emekçi yaşamını kaybetmekte ve 5 emekçi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir. Bu nedenle ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Bir kere daha söylüyoruz: işçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel bütünlüğünün korunması olmalıdır. İş cinayetleri kader değildir. İş cinayetleri engellenebilir, yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın. Yeter ki; her çalışmanın öznesi insan ve yaşam olsun." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Kaymakçı Kozlu Yerel Haberler

title