Haberler

28 Şubat mağdurları, "o günleri" anlattı -

MEHMET KAMAN / MEHMET GÜNEŞ - Ülkede 17 yıl önce yaşanan 28 Şubat postmodern darbe sürecinde başlatılan katsayı uygulamasıyla yurt dışından eğitim için Türkiye'ye gelen binlerce öğrencinin üniversite eğitimine yönelik hayalleri ellerinden alındı.

MEHMET KAMAN / MEHMET GÜNEŞ - Ülkede 17 yıl önce yaşanan 28 Şubat postmodern darbe sürecinde başlatılan katsayı uygulamasıyla yurt dışından eğitim için Türkiye'ye gelen binlerce öğrencinin üniversite eğitimine yönelik hayalleri ellerinden alındı.

Almanya'dan 1992 yılında kardeşi Fatih Mehmet Öztürk ile eğitim çin Türkiye'ye gelen Ömer Faruk Öztürk (33), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gördüklerini ve o dönem büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Türk kültürüyle büyümek ve Türkçelerini geliştirmek için Türkiye'yi seçtiklerini anlatan Öztürk, imam hatip lisesini bitirdiklerinde ise 28 Şubat sürecinde başlatılan katsayı engeli karşılaştıklarını, bunun sonucunda da Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumak zorunda kaldıklarını belirterek, "Bu bölüm için Türkiye'ye gitmem gerekmiyordu. Almanya'da da bu okulu okuyabilirdim. Hayallerimiz hedeflerimiz elimizden alındı" diye konuştu.

28 Şubat döneminde kendisi gibi birçok arkadaşının mağdur olduğunun altını çizen Öztürk, "Başörtülü oldukları gerekçesiyle okula alınmayan kardeşlerimize destek olmak istediğimizde, bizleri de okula almayıp, devamsızlıktan sınıfta kalma ile tehdit edildik. Öğretmenlerimiz de bu mağduriyetin giderilmesi için bize destek olmak istediklerinde, engellerle karşılaştı" dedi.

Öztürk, "İnşallah bundan sonra Türkiye hep ileriye doğru gider ve doğru adımlar atar. Kimsenin dini yaşantıdaki özgürlüğü kısıtlamaya hakkı yok. Çevremde psikolojisi bozulup, sarsılan insanlar tanıyorum. Bunun gibi olayların tekrar yaşanmaması için dua ediyorum. Allah, 28 Şubat gibi sıkıntılı günleri tekrar yaşatmasın" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin dillerinden ve kültürlerinden uzak yaşadıklarını aktaran Ömer Faruk Öztürk, şöyle devam etti:

"Babamız bizi öğretmenlerimize emanet etti. Vatanımız bize sahip çıksın duygusuyla Türkiye'ye gittik. 28 Şubat sürecinde dışlandık, mağdur olduk. Zaten Almanya'da yeterince yabancı muamelesi görüyoruz. Türkiye'de de Almancı muamelesi görmeye alıştık. 28 Şubat'ta böyle bir ayrımcılık yaşadığımız zaman çok büyük rahatsızlık duyduk. Bu rahatsızlığı yaşayan sadece ben de değilim. O yıllarda Avrupa'nın çeşitli yerlerinden birçok öğrenci Türkiye'ye okumak için gelmişti. 28 Şubat'ta kendimizi öz vatanımızda yabancı hissettik. Dışlandık, mağdur edildik. İnşallah tekrar böyle bir şey yaşanmaz. Almanya'da bütün milletler ve inançlar barış içerisinde yaşayabiliyorlarsa biz neden ülkemizde kardeşlik içerisinde yaşamayalım."

Ömer Faruk Öztürk, katsayı uygulamasından dolayı, İstanbul'da istediği üniversiteyi kazanma şanslarının olmadığını belirterek, "Sınav maratonunda geri düştük. Okuldan ayrılıp yurt dışına, açık liseye gidenler oldu. Başörtülü kardeşlerimiz yurt dışında okumak zorunda bırakıldı. Çok sıkıntılı zamanlar geçirdik. Sınavda Almanca Öğretmenliği bölümünü kazanarak okulu bitirdim. Ama herkes benim kadar şanslı değildi. İmam hatip lisesinde okuduğumuz için zaten toplumda dışlanıyor 'uzaylı' muamelesi görüyorduk. İçimizde çok başarılı arkadaşlarımız vardı, bir çoğuna yazık oldu" diye konuştu.

- "Allah o günleri tekrar yaşatmasın"

1997 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduğunu söyleyen Ömer Faruk Öztürk'ün ağabeyi Fatih Mehmet Öztürk de (34), 28 Şubat sürecini derinden yaşayanlardan biri olduğunu ifade ederek, "Allah öyle günleri tekrar kimseye yaşatmasın. Hem ülkemiz hem de o süreci yaşayan bizler için gerçek anlamda çok zor ve üzüntülü günlerdi" ifadelerini kullandı.

'28 Şubat'ı din ve vicdan özgürlüğüne vurulan darbe olarak nitelendiren Öztürk, "Hala o yarayı içimizde taşıyoruz. Yapılanları ve yaşananları unutamadık. Üstün başarılı olup, derece yapacak öğrenciler mağdur edildi. Bunlara şahit olduk. Allah öyle günleri ülkemize göstermesin, yaşatmak isteyenlere de fırsat vermesin" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Faruk Öztürk 28 Şubat Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title