Haberler

27 Mayıs'a Hem Kutlama Hem Protesto

27 Mayıs Karşıt Görüşlü İki Grup Tarafından Aynı Anda Hem Kutlandı Hem de Protesto Edildi

27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Topkapı'daki anıt mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.

Demokrat Parti (DP) İstanbul İl Başkanlığınca yapılan törende, Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın mezarlarına çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu.

Törende konuşan DP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem, Menderes ve arkadaşlarının Türkiye'yi kalkındırmak için çalıştıklarını ve hizmetleriyle halen anıldıklarını söyledi.

Tören, partililer ve vatandaşların okudukları dualarla sona erdi.

27 Mayıs askeri müdahalesinin 50. yılı Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan karşıt görüşlü iki grup tarafından aynı anda hem kutlandı hem de protesto edildi.

Abdi İpekçi Parkı'na öğle saatlerinde gelen ve kendilerini Demokrasi Hareketi olarak adlandıran bir grup, temsili olarak, kurdukları darağacında Adnan Menderes'i asılmaktan kurtardı.

Daha sonra grup adına okunan basın açıklamasında, 27 Mayısın acıyla anıldığı belirtilerek, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile arkadaşlarının ilke ve dünya görüşleri için çalıştıkları, bunun bedelini ise canlarıyla ödedikleri savunuldu.

50 yıl önce milli iradenin korku ve dayatmayla susturulduğu öne sürülen açıklamada, aynı olayın bugün olması halinde böyle bir girişime asla müsaade edilmeyeceği dile getirildi.

Söz konusu grubun etkinliği sırasında Abdi İpekçi Parkı'na gelen Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri ise açıklama yapan grubu sloganlarla protesto etti.

''27 Mayıs halka özgürlük vermiştir'', ''27 Mayıs politik devrimdir'' ibareleri yazılı dövizler taşıyan ve aynı şekilde sloganlar atan grup adına okunan basın açıklamasında ise 27 Mayıs hareketiyle halktan yana çok önemli değişiklikler yapıldığı belirtilerek, bunun en somut belgesinin 1961 Anayasası olduğu ifade edildi. Açıklamanın ardından sloganlar atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

27 MAYIS DARBESİNE İLANLI PROTESTO

Eskişehir'de Hukuksal Bakış Derneği, 27 Mayıs 1960 yılında yapılan Türkiye'nin ilk askeri darbesini ve yapanları ilginç bir yolla protesto etti. Dernek üyesi avukatlar, kentte yayın yapan yerel gazetelere verdikleri ilanla, darbelerin Türkiye'nin gelişmesini ne kadar olumsuz etkilediğini ve insanlara verdiği zararları anlatırken, bir daha asla darbe istemediklerini belirtti.

"Darbe mi? bir daha asla istemiyoruz" başlıklı ilanda, 27 Mayıs 1960 Askeri darbesiyle asılan dönemin başbakanı Adnan Menderes'in idam sehpasında çekilmiş fotoğrafı ile yine 12 Mart Muhtırası sonrası idam edilen Deniz Gezmiş ve iki arkadaşı ile 12 eylül 1980 darbesinde idam edilen 9 ülkücü gencin fotoğraflarına yer verildi. Söz konusu darbe mağdurlarının resimlerinin yanında ise onların idam edilmeden önce söyledikleri duygu dolu sözleri yer aldı.

Dernek Başkanı Avukat Turgay Balaban, amaçlarının darbelerle yaşanmış insanlık dışı hareketleri, bunları yapanları protesto etmek, bu tür tarihe kara lekelerle geçen olayların bir daha yaşanmaması ve insanları duyarlı hale getirmek için bu ilanı verdiklerini söyledi.

Darbelerin siyasi görüşü ne olursa olsun herkese acı çektirdiğini, geride üzüntü, gözyaşı bıraktığını vurgulayan Avukat Balaban, "Artık her ne şekilde olursa olsun darbe istemiyoruz." dedi. Avukat Balaban, "İnsanlar acı, ızdırap yaşamasın. Analar, babalar, sevgililer ağlamasın. Çocuklar yetim kalmasın. Ülkemiz refah ve mutluluk içinde olsun. Artık darbenin kelimesinin bile telaffuz edilmesine tahammülümüz yok." diye konuştu.

Yaşanan son gelişmeler karşısından darbe heveslilerinden hesap sorulabildiğinin altını çizen Avukat Balaban, demokrasinin tüm kurumlarda yerleşerek halk tarafından da daha iyi benimsenmesini istediklerini kaydederek, "Bu bağlamda, ülkemizin, insanlarımızın darbele

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title