Haberler

"2010’da Tüketiciyi En Çok Bankalar Mağdur Etti"

Güncelleme:

Geçen Yıl Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'ne Gelen Şikayetlerden Derlenen 2010 Yılı Hak İhlalleri Raporu'nu Değerlendirendi.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu; "2010 yılında Tüketiciler Birliği'ne hakkında en fazla şikayet ulaştırılan sektör, bankacılık sektörü olmuştur. Şikayetlerin giderek arttığı bu sektörde firmalar tüketici şikayetlerine kulak tıkamamalı, kamu otoritesi de denetim ve düzenleme yetkilerini kullanarak mağduriyetlerin önüne geçmelidir." dedi.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Tüketiciler Birliği 2000 yılından beri, derneğe başvuran tüketicilere Başvuru Merkezi aracılığıyla ücretsiz hukuki yardım hizmeti vermektedir. Bu çerçevede on binlerce tüketiciye hukuk desteği sağlayan birim, derlenen verilerle yarıyıllarda ve yılsonlarında "Hak İhlalleri Raporu" yayımlamakta ve ülkedeki tüketici sorunlarının fotoğrafını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Tüketiciler, merkeze telefon yoluyla veya bizzat gelerek ulaşabildikleri gibi, birliğin internet sitesi aracılığıyla diledikleri anda başvurularını iletebilmekte ve dernekten aynı yolla cevap alabilmektedirler.

2010 Yılı Hak İhlalleri Raporu'na göre yıl genelinde Başvuru Merkezi'ne 7.068 adet tüketici başvurusu olmuştur. Başvuruların yoğunlaştığı ana konular şöyle olmuştur:

2010 yılında Ayıplı Hizmet şikayetleri, Ayıplı Mal şikayetlerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bu durum tüketicinin ticari hayatında hizmet bileşeninin giderek arttığını göstermektedir. Artan elektronik ürünler dolayısıyla Satış Sonrası Hizmetlere ilişkin şikayetler bu yılda ağırlık kazanmıştır.

Kapıdan Satışlar bu dönemde de en çok şikayet edilen konulardan olurken, tüketiciler kötü niyetli satıcılara karşı uyanık olmalıdırlar. Ayrıca tüketiciler, haklarını öğrenmek amacıyla merkeze başvurma yolunu seçmiştir.

2010 yılında gelen her dört başvurudan biri Bankacılık sektörüyle ilgilidir. Bankacılık sektörü şikayetlerini ise İletişim ve Tüketici Elektroniği şikayetleri izlemiştir. Bu üç sektör, toplam başvuruların yarısından fazlasını oluşturmuştur.

Ekim ayında Maliye Bakanlığı'nın KKDF oranındaki artış kararını bankaların devam eden tüketici kredilerine de uygulamaları, sektörle ilgili başlıca şikayet konusu olmuştur. Tüketici mevzuatına göre sözleşme maddelerinin tüketici aleyhine yorumlanması haksız şart olarak değerlendirilmesine rağmen, KKDF oranındaki artışın devam eden kredilere uygulanması açık bir hak ihlalidir.

Tüketicilerin yüz milyonlarca lira kaybına yol açan bu uygulamaya karşı kamu otoritesi de gerekli müdahaleyi yapmamıştır. Tüketiciler Birliği kanunun verdiği yetkiyle, tüketiciler adına bu konuda yargı mücadelesini başlatmıştır.

Ayrıca kart aidatları ve hesap işletim ücretleri, yüksek kredi kartı faizleri, komisyonlar ve bankacılık işlemlerindeki harçlar tüketicileri mağdur etmeye devam etmektedir. Kart aidatı ve hesap işletim ücretinin hukuksuz olduğuna dair sayısız hakem heyeti kararının yanı sıra yüksek yargı kararları bulunmasına rağmen bu konuların temel bir çözüme kavuşturulmaması bankaları en çok şikayet edilen kurumlar haline getirmiştir.

İletişim sektörü ise özellikle GSM şikayetlerinden dolayı tüketicinin en çok mağdur edildiği sektörlerin başında gelmiştir. Firmaların tüketici onayı olmadan tarife değişikliğine gitmesi, sürpriz faturalar, istenmeyen mesajlar ve gizli zamlar GSM firmaları ile ilgili en çok gelen şikayetler olmuştur. GSM firmalarının keyfi tarife değişikliklerine kaşı çok sayıda tüketici dava açarken, yargı nezdinde de firmaların haksızlıkları tespit edilmiştir.

Ayrıca, Yalın ADSL ve telefonlardaki sabit ücretler de iletişim sektöründeki şikayetlerden olmuştur. Yalın ADSL uygulaması bu yıl ülkemizde uygulanmaya başlamasına rağmen, yeni bir sabit ücret icadı olan "Yalın ADSL erişim ücreti" ile pratikte hiçbir şeyin değişmediği ve tüketici mağduriyetinin maalesef devam edeceği görülmüştür.

Tüketicilerin en çok problem yaşadığı üçüncü sektör Tüketici Elektroniği olurken, ayıplı mal ve satış sonrası hizmetlere ilişkin şikayetler bu sektörde yoğun olmuştur."

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title