Haberler

2. Uluslararası Davraz Kongresi

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Gelirimizi orta seviyeden yüksek seviyeye çıkardık, teknolojide düşükten ortaya yürüdük, demokraside de vesayetçi, biraz ayıplı bir demokrasiden normal bir demokrasiye geçiş yaptık. Yeterli mi? Yetmez. Türkiye daha iddialı bir yere gidecekse daha iyi performans sergilemelidir" "Avrupa Birliği ortalamasına göre Türkiye'nin kişi başına geliri yüzde 36'ydı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 12 yılda sürdürülebilir kalkınma konusunda başarılı performans sergilediğini ancak bunların yeterli olmadığını, Türkiye'nin daha iddialı bir noktaya ilerlediğini bildirdi.

Bakan Yılmaz, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından 2. Uluslararası Davraz Kongresi kapsamında Barida Otel'de düzenlenen "Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri" konulu konferansa katıldı.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, bugün ihracat rakamlarının açıklandığını ve sevindirici sonuçlar elde edildiğini söyledi. İhracatta önemli ölçüde artış, ithalatta ise azalma olduğuna işaret eden Yılmaz, cari açıkta da yüzde 30 civarında azalmanın olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ekonomide geçen yıl yüzde 4 büyüme sağladığını anlatan Yılmaz, bu yıl da yüzde 4 civarında büyümeyi hedeflediklerini kaydetti. Sanayi, turizm, tarım gibi birçok alanda hareketlilik yaşandığını ifade eden Bakan Yılmaz, "Her alanda Türkiye'nin büyüdüğünü görüyoruz. İnşallah bu yıl da yüzde 4 civarında büyüme gerçekleştireceğiz. Bu büyüme geçen yıla göre daha kaliteli olacak çünkü dış talep katılımlı bir büyüme olacak" dedi.

"Reel yüzde 5 büyüme"

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin son 12 yılda önemli bir performans ortaya koyduğunu vurguladı. Dünyada küresel bir kriz yaşanırken, Türkiye'nin reel olarak yüzde 5 civarında büyüme sağladığını dile getiren Yılmaz, ihracatın 36 milyar dolardan 152 milyar dolara yaklaştığını, enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü ifade etti.

Kamu borçlarının milli gelire oranının yüzde 36'lara çekildiğini, bütçesini iyi dengeleyen, faize çalışan değil, hizmet üreten bir bütçe ile Türkiye'nin yönetildiğini anlatan Yılmaz, bunun yansımalarının her alanda görüldüğünü kaydetti. Türkiye'nin son 12 yılda elde ettiği başarıları geçmişle kıyaslamanın doğru olmayacağını, aynı performanstaki ülkelerle değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyaya bakarak Türkiye'nin performansını değerlendirmek gerekiyor. Bir tek rakam Türkiye'nin bütün performansını özetliyor. 2002 yılında satın alma periyoduna göre söylüyorum. Avrupa Birliği ortalamasına göre Türkiye'nin kişi başına geliri yüzde 36'ydı. 2013 yılında bu rakam yüzde 55 oldu. Yaklaşık 20 puanlık bir iyileşme sağlamış olduk. Demek ki Türkiye uluslararası yarışta farkı bir miktar kapatmış. Aynı rakam bize daha gidecek çok mesafemiz olduğunu gösteriyor. Kısa zamanda epeyce yol almışız ama daha gidecek yolumuz var."

Başarının sırrı siyasi istikrar ve güven ortamı

Yılmaz, Türkiye'nin makro dengelerini kurarken siyasi istikrarını ve güven ortamını da ön planda tuttuğuna işaret etti. Türkiye'nin 12 yıllık performansını başarılı gören Yılmaz, "Türkiye'nin başarısındaki sırrı, istikrar içinde değişimi yakalaması. İkisi birbirine zıt kavramlar olarak gözüküyor ama değişim varsa istikrar olmaz, önemli olan bu ikisinin bir araya gelebilmesidir. Türkiye bir yandan siyasi istikrar ve güven ortamını sağladı ve bunun içini reformlarla doldurdu. İstikrar içinde bir değişimi yönetmeyi başardı Türkiye" diye konuştu.

Türkiye'nin rekabet gücünün de arttığını, 148 ülke arasından 53'üncü sıradan 44'e çıktığını dile getiren Yılmaz, bunların yeterli olmadığını ifade etti.

Sürdürülebilir kalkınma için 4 kriter

Kalkınma ve büyümenin farklı kavramlar olduğunu anlatan Yılmaz, büyümenin, kalkınmanın içinde bir kavram olduğunu, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için de ekonomik büyüme, refah artışı, sosyal artış, gelir dağılımı, çevre konuları ve temel hak ve özgürlükler konularında kriterlerin yüksek olması gerektiğini kaydetti.

Bu kavramlar doğrultusunda Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı ne ölçüde sağladığına değinen Bakan Yılmaz, "Ekonomide başarılı olmuşuz, büyümeyi hızlandırmışız, ihracatımızı artırmışız, bunlar ekonomik açıdan performansımızın iyi olduğunu gösteriyor" dedi.

Sosyal açıdan bakıldığında da Türkiye'nin iyi konumda olduğuna işaret eden Yılmaz, insanlar arasındaki gelir dağılımında nispi olarak iyileşmenin olduğunu ifade etti. Yılmaz, Türkiye'de günlük harcaması 1 doların altında olan kimse kalmadığına işaret etti.

Sürdürülebilir kalkınmada üçüncü kriterin de çevre ve doğa olduğunu anlatan Yılmaz, Avrupa Birliği kriterleri doğrultusunda çevre konusunda önemli çalışmalar yapıldığını, vahşi depolama, arıtma kanalizasyonları, hava kalitesine yönelik çalışmalar, ağaçlandırma gibi etkinliklerde önemli ilerlemeler kaydettiklerini bildirdi.

Çevre ile ilgili yapılacak çalışmalarda sadece bugünü değil, gelecek nesilleri düşündüklerini dile getiren Yılmaz, bu açıdan Türkiye'nin başarılı bir çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Demokrasinin kalkınmaya katkısı

Dördüncü kriterde yer alan temel haklar, yönetişim konusunda da Türkiye'yi başarılı gören Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güvenlik olmadan kalkınma olmuyor. Çatışmanın, kavganın, terörün olduğu bir ortamda kalkınmadan bahsedemezsiniz. Kişi başına gelir yüksek olabilir, sosyal olarak çok iyi çalışmalar yapmış olabilirsiniz, çevreyi de koruyabilirsiniz ama insanların inanç hürriyeti, düşünce özgürlüğü yoksa, insanlar bazı temel hak ve hürriyetlerden faydalanamıyorsa, yönetime katılamıyorsa orada tam anlamıyla kalkınmış bir ülkeden bahsedilemez."

Bakan Yılmaz, demokrasinin de kalkınmayı belirlediğini vurguladı. Düşünce ve inanç özgürlüğü olmadığı yerde yenilikçiliğin, teknolojinin olamayacağını ifade eden Yılmaz, "Gelirimizi orta seviyeden yüksek seviyeye çıkardık, teknolojide düşükten ortaya yürüdük, demokraside de vesayetçi, biraz ayıplı bir demokrasiden normal bir demokrasiye geçiş yaptık. Yeterli mi? Yetmez. Türkiye daha iddialı bir yere gidecekse daha iyi performans sergilemelidir" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri bulunduğunu anımsatan Yılmaz, Türkiye'nin gitmek istediği yolun belli olduğunu ve bu vizyonda planların yapıldığını kaydetti. 2 yıl süren planı 10 binin üzerinde insanın katkısıyla gerçekleştirdiklerini, ülkenin dört bir yanındaki insanlardan fikirlerini aldıklarını dile getiren Yılmaz, 10'uncu 5 yıllık planın hazırlandığını ve geçen yıl Meclis'te kabul edildiğini, uygulamaya da geçirildiğini bildirdi.

Bakan Yılmaz, insan odaklı çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda Türkiye'nin ileriye doğru yürüdüğünü söyledi. Yılmaz, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını yanıtladı.

Toplantıya Isparta Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile öğretim üyeleri katıldı. - Isparta

Kaynak: AA / Yerel

Avrupa Birliği Cevdet Yılmaz Isparta Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title