Haberler

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Van, Hakkari, Muş ve Bitlis'te tören düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Van, Hakkari, Muş ve Bitlis'te tören düzenlendi.

Van'daki etkinlikler, sabah namazında camilerde kılınan namaz ve okunan dualarla başladı. 1915 yılında 2 bin 500 kişinin şehit düştüğü Zeve Şehitliği'nde devam eden törende, Vali İbrahim Taşyapan çelenk sunarak şehitlik defterini imzaladı.

Saygı atışının yapılması sonrası konuşan Vali Taşyapan, Zeve Şehitliği'nde yatan erkek, kadın, çocuk, tüm isimsiz kahramanların, toprakların müdafaası için şehit düştüğünü söyledi.

Taşyapan, 18 Mart'ta şehitlerin nöbetine şahitlik etmek, Fatiha'larla anmak ve onları anlamak için anma etkinliği yapıldığını belirterek, "Başta bu şehitlikte yatan kahramanlar olmak üzere, bu topraklar için toprağa düşmüş bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu.

Program sonrası Zeve mezarlığına kadar yürüyen Vali Taşyapan ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve şehit yakınları, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın okuduğu duaya eşlik etti.

Buradan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezine geçen Vali Taşyapan ve beraberindekiler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bando takımı tarafından hazırlanan programı izledi.

Çanakkale Zaferi ile ilgili şarkı, türkü ve şiirlerin okunduğu etkinlik sonunda Çanakkale Savaşı'na ait resimlerin yer aldığı sergiyi gezen Taşyapan, ardından gazi ve şehit aileleri onuruna verilen yemeğe katıldı.

-Hakkari

Hakkari'deki tören valilik önünde bulunan Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Kültür Merkezinde devam eden programda, günün anlam ve önemimi belirten konuşmalar yapılıp, Kur'an-ı Kerim okundu.

Slayt gösteriminin yapıldığı programda, Vali Yakup Canbolat tarafından 2008 yılında kaleme alınan "Çanakkale" adlı şiir Sümbül Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Selami Özkan tarafından okundu.

Programa Vali Yakup Canbolat, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal, vali yardımcıları Cumhur Duran, Hüseyin Sayın, Mehmet Emin Taşçı, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

-Muş

Muş'ta, Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen törene Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay İsmail Işık, kurum müdürleri, askeri erkan, şehit alileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Yüzbaşı Serdar Albayrak yaptı.

Şehit mezarlarına karanfil sunan protokol üyeleri daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programı izledi.

Vali Büyükersoy, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin Kürt'ü,Türk'ü, çerkezi ile bütün İslam unsurlarının yer aldığı bir savaş olduğunu belirterek, "Çanakkale Savaşı, sadece bu coğrafyanın insanlarının değil Anadolu coğrafyasının dışından Halepli, Humuslu, Şamlı, Süleymaniyeli, Erbilli bütün insanların da katıldığı, onların dedelerinin, babalarının da şehit olduğu bir savaştır" diye konuştu.

-Bitlis

Bitlis Şehitliği'nde düzenlenen tören de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Şehitler Anıtı'na çelenk sunulması sonrası günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri şehitlikte dua ederek mezarlara karanfil bıraktı.

Törene Vali Orhan Öztürk, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile askeri erkan şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Zaferi Hakkari Bitlis Muş Yerel Haberler

title