Haberler

16. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nin Ardından

Festival 56 bin 102 kişiyi sahnelere çekti Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Doğan: "Festivale 18 grup, 21 oyunla katıldı ve 43 oyun sahneledi.

İBRAHİM ERİKAN - Bu yıl 16'ncısı 14 Nisan-16 Mayıs'ta gerçekleştirilen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 56 bin 102 kişiyi sahnelere çekti.

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen festivalin 16'ncısı, Fransız Ilitopie grubunun Seyhan Nehri'nde, tarihi Taşköprü ile Merkez Sabancı Camisi önünde gerçekleştirdiği "Suya Yansıyan Düşler" adlı gösteriyle başladı. Festivalde, Türkiye'den 13, yurtdışından 5 tiyatro grubu, 21 oyunu İstanbul'daki Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi ve Adana'daki Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde 43 temsil ile sanatseverlerin beğenisine sundu.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Gökhan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival boyunca Adanalı tiyatroseverlerin sanat dolu bir ay geçirdiğini söyledi.

Adana'nın en güzel mekanlarından Seyhan Nehri'nin Taşköprü ve Merkez Sabancı Camisi arasında kalan kısımda Fransız Ilitopie grubunun "Suya Yansıyan Düşler" adlı gösterisiyle festivalin başladığını anımsatan ve etkinliğin sanatseverlerin büyük beğenisini topladığını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Ilitopie, gerçekten muhteşem bir şov sahneledi. Rüya ve lunapark temalı geçit seremonileri, mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar gibi karakterlerle izleyicilere keyifli anlar yaşattılar. Festivale 18 grup, 21 oyunla katıldı ve 43 oyun sahneledi. Herkesini beğenisini toplayan oyunları 56 bin 102 kişi izledi. Bu sayı her geçen yıl artıyor. Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları organizesinde gerçekleştirilen bu festival Adana ve Türkiye için büyük kazanım."

Soma'daki maden faciası nedeniyle bazı etkinlikler iptal edildi

Doğan, 10-16 Mayıs'ta gerçekleştirilecek tarihi Taşköprü üzerindeki etkinliklerin bazılarının da Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle iptal edildiğini hatırlattı.

Taşköprü etkinliklerinin 3 gün gerçekleştirildiğini aktaran Doğan, 14-15-16 Mayıs'ta planlanan gösteriler ve kapanış kortejinin iptal edildiğini anımsatarak, "3 gün gerçekleşen Taşköprü etkinliklerini yaklaşık 7 bin kişi seyretti" dedi.

Sahnelenen oyunlar

Festivale bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İspanya, İran, Azerbaycan ve Romanya'dan tiyatro toplulukları katıldı.

Fransa'dan Ilitopie "Suya Yansıyan Düşler", İspanya'dan Yllana Tiyatrosu "Muu", Romanya'dan Passe-Partout Tiyatrosu "Biz İkimiz", İran'dan Inruzha Tiyatrosu "Kuraklık ve Yalan" ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu "Lenkeran Han'ın Veziri" adlı oyunlarını sahneledi.

Türkiye'den ise İstanbul Devlet Tiyatrosu, "Cimri", "Hamlet" ve "Çöl Fırtınaları", Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu", İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "İstanbul Efendisi", Ankara Ekin Tiyatrosu "Üçüncü Zil", Bursa Devlet Tiyatrosu "Sarıpınar 1914", Mersin Devlet Opera ve Balesi "Çalıkuşu", İzmir Devlet Tiyatrosu "Son Çığlık", Ankara Devlet Tiyatrosu "Nereye", Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Nafile Dünya", Kenter Tiyatrosu "İyi Geceler Desdemona Günaydın Juliet" ve "Toplu Hikayeler", Tiyatro Kedi "Bana Esmeyi Anlat" ve Van Devlet Tiyatrosu "Ay Işığı Sirki" adlı oyunları sanatseverlerin beğenisine sundu.

Yaşam boyu onur ödülü

Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012) ve Rutkay Aziz (2013) almıştı.

Bu yıl ise Zeliha Berksoy, Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştü. - Adana

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hacı Ömer Sabancı Taşköprü Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title