Haberler

1,73'ü Aşan Dolara Müdahale

Güncelleme:

Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine bugünden itibaren ara verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugünden başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, geçen hafta AB Liderler Zirvesi'nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alındığı kaydedildi.

Açıklamada, alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirmesinde bulunulduğu belirtilirken, "Bu çerçevede 25 Temmuz 2011 (bugün) tarihinden başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verilmiştir. Döviz alım ihalelerine ilişkin stratejimiz önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebilecek ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabilecektir" denildi.

-ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ-

TCMB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını uzun vadeli yükümlülükler için azalttı.

Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamaya göre, banka, bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltırken, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gitmedi ve yüzde 12 olarak sabit tuttu.

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliğe göre, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarındaki oran yüzde 11'den yüzde 10'a, 3 yıl dahil 3 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran yüzde 11, 5'den yüzde 10'a, 3 yıldan uzun vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran ise yüzde 11'den yüzde 9'a indi.

Söz konusu düzenleme 22 Temmuz 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 5 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.

Değişiklikle mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon dolar likidite sağlanacak.

Kriz Uyarıları Borsaya Kan Kaybettirdi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, iktidar kanadından gelen kriz uyarıları ile kan kaybına uğradı.

Cuma günü 60 bin puanın altına inen endeks, bu haftaya da satıcılı girdi. İlk seans güne 575, 02 puan kaybıyla 59 bin 227 puan seviyesinde başladı. Piyasa uzmanları bu durumu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Kriz Türkiye'yi de etkileyebilir, hazırlıklı olmalıyız. " ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin "Kriz yolda, fazla para harcamayın. " sözlerine bağladı.

Borsanın kan kaybında ilk etapta ABD ve kimi Avrupa ülkelerinde görülen ekonomik sorunların önemli rol oynadığına işaret eden İnfo Yatırım'dan Selim Işıklar, "Bu dilimde dış piyasalarda bir gerileme varken, piyasamız güçlü bir görünüm arz ediyordu. Cari açığın dışında tüm verilerde olumluluk vardı. Güçlü iktidar moral verirken, kredi notunun artırılacağı öngörülüyordu. Bir baktık, Başbakan Yardımcısı Babacan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gedikli'den açıklamalar geldi. Bu isimler ardı ardına 'Fazla harcamayın kriz geliyor. ' türünden ikazlarda bulundu. Tabii, bu açıklamalar direkt olarak piyasaları vurmaya başladı. " ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title