Haberler

Babadan Kızına Böbrek Nakli

Osmaniye'de yaşayan böbrek hastası 18 yaşındaki genç kız, babasından alınan böbrekle tekrar sağlığına kavuştu.

Osmaniye'de yaşayan böbrek hastası 18 yaşındaki genç kız, babasından alınan böbrekle tekrar sağlığına kavuştu.

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Osmaniye'de yaşayan ve 13 yaşındayken halsizlik nedeniyle doktora giden Aybüke Açıkgöz, kan seviyesindeki düşme nedeniyle 5 yıl tedavi gördü. Şikayetlerinde bir değişiklik olmayınca farklı hastanelere giden Açıkgöz'e 8 ay önce böbrek yetmezliği teşhisi kondu.

Teşhis konduktan sonra Adana'daki bir hastaneye devredilen genç kızın, diyalize girmesi ve böbrek nakli olması gerektiği belirlendi.

Açıkgöz'ün anne ve babası kızlarının tekrar sağlığına kavuşması için böbreklerini vermek istedi. Yapılan testlerin ardından din görevlisi olan baba Amil Açıkgöz'ün (47) doku uyumu nedeniyle kızına böbreğini vermesinin uygun olduğu tespit edildi.

Nakil için Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'ne gelen baba ve kızı, gerekli işlemlerin ardından ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı operasyonla baba Açıkgöz'den alınan böbrek, kızına nakledildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen baba Amil Açıkgöz, 4 çocuğunun olduğunu ve onların sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmesi için elinden geleni yaptığını söyledi.

Kızı Aybüke'nin sağlığına kavuşması için böbrek nakli gerektiğini öğrendiklerinde hemen gönüllü olduğunu ifade eden Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Bir anda böyle bir rahatsızlığın ortaya çıkması tabiki bizi çok üzdü. Teşhis konulunca hemen ben de annesi de 'böbreğimizi veririz' dedik. Tetkikler sonucu dokular uyunca nakil işlemi için hastaneye yattık. Nakil yapıldıktan sonra böbreğin çalışıyor olduğunu öğrenince çok mutlu oldum. Kızımın tekrar eski sağlığına kavuşmuş olması, yaşadığım bütün ağrıları bana unutturdu. Nakilden sonra bütün organlarımı da bağışladım. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışı ile ilgili fetva verdi. Nakille insanların sağlıklı olacağını, dinen bir sakıncası olmayacağını söyleyerek insanları organ bağışına teşvik etti. İnsanlar organ bağışında bulunmalı. Yaptığının hayrını fazlasıyla görecek. Evladına da olsa, bir başkası da olsa yaptığın iyiliğin karşılığını göreceksin."

Tekrar sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşaşan Aybüke Açıkgöz de "Gerekli tetkikleri yaptırmak için Gaziantep'e geldik. Babamın dokuları uyunca hemen nakil işlemini gerçekleştirdik. Diyalize hiç girmeden nakil yapıldı. Bunun için çok şanslı olduğumu düşünüyorum" diye konuştu.

Organ nakli ile ilgili çalışmalar konusunda bilgiler veren hastanın Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu ise organ bağışının önemine değinerek "Günümüz koşullarında, gerekli şartlar dahilinde kapalı şekilde de gerçekleştirilen ameliyatlarla böbrek vericileri çok kısa bir sürede ayağa kalkıp, hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Her iki hastamızda tedavilerinin ardından taburcu oldular. Sağlıkları da oldukça iyi durumda. Ancak böbrek bağışı sayısı konusunda hala yol alabilmiş değiliz" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Osmaniye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title