Haberler

Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecek

Güncelleme:

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin hazırlanan rapor ABD Kongresi'ne sunuldu. Raporda, ABD silahlarının uluslararası hukuka aykırı şekilde kullanılmış olabileceği belirtilirken, İsrail'e yönelik eleştiriler de yer aldı. İki gün önce de Biden, Netanyahu'nun Gazze'nin Refah kentinde büyük bir askeri harekat başlatması durumunda ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurabileceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin hazırlanan raporu ABD Kongresi'ne sundu.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan diplomatların görüşleri ile Pentagon ve Beyaz Saray'dan sağlanan bilgiler ışığında hazırlanan raporda İsrail'e yönelik eleştiriler dikkat çekti. İsrail'in 1 Ocak 2023'ten bu yılın nisan ayı sonuna kadar olan dönemde uluslararası insani hukuku ihlal ettiğine dair iddialar olduğu belirtilen raporda, bu eylemlerde ABD silahlarının kullanılıp kullanılmadığına dair "kesin bilgiye" sahip olunmadığı ifade edildi.

"ULUSLARARASI İNSANİ HUKUK YÜKÜMLÜLÜKLERİNE AYKIRILIK" VURGUSU

Buna rağmen, İsrail'in ABD yapımı savunma malzemelerine önemli ölçüde bağımlı olduğuna dikkat çekilen raporda, "Bu malzemelerin 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri tarafından uluslararası insani hukuk yükümlülüklerine veya sivillere yönelik zararı azaltmaya yönelik uygulamalara aykırı şekilde kullanılmış olabileceğini değerlendirmek mümkündür" ifadeleri kullanıldı. Raporda, Gazze'deki şartların bölgede yaşanan bireysel olaylara ilişkin kesin bulgulara ulaşmayı zorlaştırdığı kaydedildi.

"SİVİL YARDIM MİKTARI YETERSİZ"

İsrail'in 7 Ekim'den sonraki ilk aylarda insani yardım akışını artırmak için ABD hükümetiyle "tam olarak işbirliği yapmadığı" belirtilen raporda, son zamanlarda ise bu yöndeki çabalarda "önemli artış olduğu" tespiti yapıldı. Buna rağmen, Filistinli sivillere ulaşan yardımın miktarının "yetersiz" kalmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Şu anda İsrail hükümetinin ABD insani yardımının taşınmasını veya teslim edilmesini yasakladığını veya başka bir şekilde kısıtladığını değerlendirmiyoruz" denildi.

Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecekİsrail ordusunun Refah'a başlattığı kara saldırısı ve yardım girişlerini engellemesi neticesinde bölge yeni bir açlık krizi kapıda

İSRAİL ORDUSUNA ELEŞTİRİ

Raporda, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sivil kayıpları azaltma konusunda başarısız olmakla eleştirildi. İsrail ordusunun sivillere yönelik zararı azaltabilecek bilgi, deneyim ve teknolojiye sahip olduğu vurgulanan raporda, "Yüksek seviyelerdeki sivil kayıplar da dahil sahadan elde edilen sonuçlar, IDF'nin tedbirleri her durumda etkili bir şekilde kullanıp kullanmadığı konusunda önemli soru işaretleri yaratmaktadır" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in sivil kayıpları önlemek adına Gazzelileri saldırılar hakkında önceden bilgilendirmeye çalıştığı iddia edilen raporda, "Çatışmalarda bildirilen sivil kayıp oranı aynı zamanda İsrail'in ihtiyati tedbirlerinin etkinliği hakkında da ciddi soruları gündeme getiriyor" denildi.

BIDEN'DAN "SİLAH SEVKİYATI" TEHDİDİ

Öte yandan; geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'nin Refah kentinde büyük bir askeri harekat başlatması durumunda Amerika'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurabileceğini ilk kez belirtti. Bu açıklama sonrası rest niteliğinde bir mesaj yayınlayan Netanyahu, "Yalnız durmamız gerekiyorsa yalnız duracağız. Daha önce de söylediğim gibi gerekirse tırnaklarımızla mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Antony Blinken İsrail Refah Gazze Yerel Politika Güncel Haberler

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

500

Yorumlar (9)

akrep kral:

kimsenin kimseyi taktığı yok boş hepsi

53
1
yanıtYanıtla
Roni Kılıç:

Yok canim,Reis havladimi hepsi hizaya cekiliyorlar

yanıt6
yanıt32
Demir Acer:

Savaşın patronu taşeronun kulağını çekmiş

38
0
yanıtYanıtla
Rıdvan Doğan:

amerika yazar israil oynar tüm dünya hiçbirsey yapamaz. bu dünyada güçlü olacaksin. okuyacaksin ureteceksin kendi gobegini kestiğin zaman sana köle olurlar. kimsenin sana savas acmaya cesaretide olmaz. halkin huzur icinde guven icinde refah bi sekilde yasar

34
1
yanıtYanıtla
Adam Bey:

Birbirinden bulsunlar inşallah! Nehirden denize kadar Filistin azad edilecek diye söz var: from the river to the sea, Palestine will be free.

26
1
yanıtYanıtla
Turgay Söyler:

Bu nasıl bir rapor adamlar sizin uçaklarla tanklarla vermiş olduğunuz bombalarla vuruyorlar

22
0
yanıtYanıtla
Gökhan Ccc:

bunların hepsi fiyasko şirin gorunmek

8
0
yanıtYanıtla
Doğrucu:

Yersennnnn geçen hafta 150,milyar dolarlık silah hibesinden sonramı bunlar :)) makarnacılar inanır bu habere

3
3
yanıtYanıtla
Emin Görmecikli:

Allah'ım bu İsrail ve ABD ye bir dert ver kesinlikle dermanı olmasin

5
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title