Haberler

İnceğiz Mağaralarına Sprey Boya İle Zarar Verildi

Güncelleme:

Çatalca'da bulunan tarihi İnceğiz Mağaralarının duvarlarına sprey boyayla zarar verildi. Mağarayı gezen vatandaşlar önlem alınmasını istiyor.

Tarihi İnceğiz Mağaralarının duvarlarına sprey boyayla zarar verildi, vatandaşlar önlem alınmasını istedi

Ateş yakılarak ve boyanarak hasar verilen mağara dron ile görüntülendi

İSTANBUL - Çatalca'da bulunan ve tarihi M.Ö. 5500 yılına kadar dayanan İnceğiz Mağaralarının duvarlarına sprey boyayla zarar verildi. Yazıların zamanla arttığı gözlemlenirken, ateş yakılan mağaranın duvarları daha fazla hasar gördü. Mağarayı gezen vatandaşlar, karşılaştıkları kötü manzara karşısında üzüldüklerini belirterek önlem alınmasını istedi.

Çatalca'nın İnceğiz Köyü'nde bulunan tarihi İnceğiz Mağaralarının duvarlarına gün geçtikçe daha çok zarar verildiği görüldü. Güvenlik görevlisinin olmadığı iddia edilen mağara çevresinde giriş çıkışların kontrol edilmediği öne sürüldü. Mağaranın duvarlarındaki sprey boyayla yazılan yazıların gün geçtikçe arttığı ifade edildi. Kazınan duvarlara isimlerin yazıldığı görülürken, geceleri ise ateş yakıldığı duvarlardaki izlerden anlaşılabiliyor. Mağaraları ziyarete gelen vatandaşlar ise duruma tepki göstererek bu duruma son verilmesini istiyor. Tarihi mağara Yeşilçam'da birçok filme de konu olmuştu. Kemal Sunal'ın 'Salako', 'Davaro' gibi filmlerindeki bazı mağara sahneleri bu mağaralarda çekilmişti. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip İnceğiz Mağaralarına gün geçtikçe tahribat artıyor.

"Bu insanlar ellerinde boya kalemi ile mi geziyor?"

İlk defa İnceğiz mağaralarına ziyarete geldiğini ifade eden Ersin Şimşek, "Kemal Sunal'ın bir filmi vardı. Ben de onu gördüm öyle ziyarete geldim. İçeri girdiğimde duvarlarda uygunsuz yazılar ile karşılaştım. Tarihi eserlerin bu şekilde yıpratılmasını doğru bulmuyoruz. Neden böyle şeyler yapıyorlar? Bu insanlar ellerinde boya kalemi ile mi geziyor? Anlamış değilim. Kalp de çizmişler isimler de yazmışlar, buraya isim yazdığı zaman ne olacak? Ne düşünce ile yazdıklarını anlamıyorum. Duvarlar hep siyah ateş yakılmış bunları doğru bulmuyoruz. Bir güvenlik görevlisi olsa en azından daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Akla gelmeyecek manzaralar ile karşılaşıyorsunuz"

İnceğiz Mağaralarına sürekli geldiğini ifade eden Lütfü Polat, "İçerde akla gelmeyecek manzaralar ile karşılaşıyorsunuz. Duvarlara yazı yazmışlar, burayı gezen birinin kültürlü olması gerekiyor ki buranın değerini bilsin. Çok ayıp bir şey, kesinlikle kınıyoruz. Yetkililere de söylüyorum bir önlem alınsın diyorum. Gerçekten şu tarihe yazık oluyor. Ben 30 sene yurt dışında kaldım, orda böyle bir eser bulsalar kuş kondurmazlar. Ben şimdi çevreden kendim 2 poşet pislik temizledim. Burada Kemal Sunal'ın bir filmi çekilmişti hatırlıyorum, buradan onu da rahmetle analım" dedi.

"Şuanda içeride kötü bir manzara var"

Kemal Sunal'ın filminin burada çekildiğini hatırladığını ifade eden Enes Yürümez, "Şuanda içeride kötü bir manzara var. Duvarlara yazılar yazılmış çirkin bir görüntü olmuş. Olmaması gereken şeyler yazmışlar ateş yakmışlar mağaralara zarar vermişler. Daha iyi önlemler alınabilir. Burası tarihi bir mağara. Daha iyi korunabilir çünkü güzel bir yer" diye konuştu.

"Her yer bakımsız bir temizlik yok"

İlk defa ziyarete geldiğini söyleyen Cemal Kayhan, "Dışarıdan baktığımızda hoş bir görüntü ile karşılaşmadık yani. İnternette gördüm burayı kilometrelerce yoldan geldim. Hoş bir görüntü ile karşılaşmadım ve beklediğim gibi çıkmadı. Her yer bakımsız bir temizlik yok" dedi.

Çatalca İnceğiz ve çevresindeki doğal oyuklarda ilk yerleşim tarih öncesi çağlarda başladı. Mağaralarının doğal oyuklar dışında insan eliyle oyularak genişletilmesine MÖ 1200'lü yıllarda başlandığı biliniyor. Mağara M.S. 4. yüzyıldan itibaren manastır olarak kullanıldı. 11-12. yüzyıllarda en faal dönemini yaşayan manastırın kat sayısı arttı. Üç bölümden oluşan mağara manastır topluluğunun en görkemlisinin, 1. grup olanı olduğu kaydedildi. Kalker bloğunun içine 4 katlı olarak oyulurken, üst katlara kayalara oyulmuş merdivenlerle çıkılmaktadır. İçerisinde bir kilise, kaya içine oyulmuş mezar yerleri ve vaftiz teknesi olarak kullanıldığı düşünülen bir çukur bulunmaktadır. İnceğiz Mağaraları ve Maltepe Nekropol Alanı'ndan çıkarılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Çevre Kültür Genel Kültür Sanat Güncel Haberler

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afganistan kararı! Diplomatik pasaporta vize muafiyeti kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afganistan kararı! Diplomatik pasaporta vize muafiyeti kaldırıldı

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Bakmadan Geçme

İsrail, gece yarısı Han Yunus'a bomba yağdırdı! Filistin'de kaç kişi öldü? 2024 TEMMUZ'DA EMEKLİYE ZAM SON GELİŞME #128204 Emekliye Temmuz'da zam yapılacak mı? En düşük emekli maaşı ne kadar? 29 MAYIS GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI! Bugün burçları neler bekliyor? AŞK, KARİYER, PARA... GELİNİM MUTFAKTA 29 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128250 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 29 Mayıs hangi burç? 29 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 29 Mayıs tarihi hangi burç olur? Nihat Doğan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Nihat Doğan kaç yaşında, nereli? Nihat Doğan biyografisi! Yalçın Karatepe kimdir? Halk Tv konuğu Yalçın Karatepe kaç yaşında, nereli? Yalçın Karatepe biyografisi! 29 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? 29 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? İstanbul'un Fethi toplu taşıma ücretsiz mi? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm izle! TRT 1 Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? Fetihler Sultanı son bölüm neler oldu? 29 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? Bugün ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Survivor'da dün akşam kim elendi? Survivor Özgür elendi mi? 29 Mayıs Survivor'a kim veda etti? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 29 Mayıs Survivor elenen isim!
Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title