Haberler

HPV aşısı nedir, kimlere yapılmaz? #128137 HPV aşısı kimlere yaptırılır, ne zaman yapılmalıdır?

Güncelleme:

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Bu kanser genellikle HPV (human papillomavirus) adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyonla ilişkilidir. Erken evrelerde genellikle belirti vermez, ancak ilerledikçe vajinal kanama, ilişki sırasında ağrı ve pelvik ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve tedavi ile tedavi edilebilir. HPV aşısı nedir, gerekli mi ve kimlere yapılmaz sıkça sorulur.

Hpv aşısı, insan papilloma virüsü ( Hpv ) enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Bu virüs genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır ve kadınlarda serviks kanseri ve genital siğiller gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aynı şekilde erkeklerde de genital siğil ve bazı kanser türlerine neden olabilir. HPV aşıları, farklı tiplerdeki HPV'ye karşı koruma sağlar ve genellikle iki, dört veya dokuz doz olarak uygulanır. Aşı, serviks kanseri, genital siğiller ve diğer HPV ile ilişkili sağlık sorunlarına karşı etkili bir koruma sağlar. Peki HPV aşısı nedir, ne işe yarar, gerekli mi ve kimlere yapılmaz?

HPV AŞISI NEDİR?

HPV aşısı, Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen bir DNA virüsüne karşı koruma sağlayan bir aşıdır. İçerdiği virüs benzeri proteinler, vücudun HPV'ye karşı antikor üretmesini destekler. Bu aşı, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden kaynaklanan genital siğilleri ve rahim ağzı kanseri, penis kanseri, anal kanser ve orofarinks gibi bazı kanser türlerini önler. Aşının cinsel ilişki başlamadan önce yapılması gerekmektedir. HPV aşısı, 9-26 yaş arası kadınlar ve erkekler için önerilmektedir. Gardasil aşısı da HPV'ye karşı koruma sağlayan bir aşıdır ve farklı virüs türlerine karşı etkilidir. HPV aşısı, enfeksiyonu önlemek ve bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla kullanılır, ancak mevcut enfeksiyonları tedavi etmez.

HPV aşısı nedir? Kimlere yapılır?

HPV AŞISI GEREKLİ Mİ?

HPV aşısı, insan papilloma virüsüne (HPV) karşı bağışıklık kazandırarak rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı koruma sağlar. HPV, cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık %50'si hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. HPV aşısı, özellikle 11-12 yaş arasındaki gençlere yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, 9 yaşından itibaren başlanabilir ve 26 yaşına kadar olan her bireye uygulanması önerilir. Aşının etkili olduğu HPV tipleri arasında tip 16 ve 18 yer alır, ancak tüm HPV tiplerine karşı koruma sağlamaz.

HPV aşısı nedir? Kimlere yapılır?

HPV AŞISI KİMLERE YAPILMAZ?

HPV aşısı genellikle çoğu kişiye güvenli bir şekilde uygulanabilir, ancak bazı durumlarda aşı önerilmeyebilir veya dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Özellikle aşağıdaki durumlarda HPV aşısı yapılmayabilir veya doktorunuzla önceden tartışılması gerekebilir:

  • Aşıya karşı ciddi bir alerji geçmişi olanlar.
  • Daha önce HPV aşısına karşı ciddi bir yan etki gelişenler.
  • Geçmişte aşı içerisindeki bileşenlere karşı ciddi bir reaksiyon gösterenler.
  • Hamile olanlara genellikle HPV aşısı yapılmaz, çünkü aşının hamilelik sırasında güvenli olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak hamilelik planları olan kadınlar, aşının gebelikten önce alınması gerekip gerekmediğini doktorlarıyla tartışmalıdır.
  • Ciddi bir akut hastalığı olanlar veya ateşi olanlar, aşıyı ertelemeleri gerekebilir.
  • Organ nakli olan ve immün sistemi zayıflamış kişilerin yaptırmaması gerekir.
  • Kanser hastalarına da HPV aşısı yapılması doğru değildir.
  • Herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya aşıya karar vermeden önce endişeleriniz varsa, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Aşı HPV Aşı HPV Gündem Sağlık Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 9 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var?
Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title