Haberler

Apophis göktaşı dünyaya çarparsa ne olur?

Güncelleme:

Apophis, Dünya için potansiyel olarak tehlikeli kabul edilen bir göktaşıdır. 340 metre genişliğinde olan bu göktaşı, yörüngesindeki yerinden dolayı endişe verici tahminlere yol açmıştır. 2004 yılında oldukça konuşulmuş, bilim insanları tarafından 2029 ve 2036'da Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşacağı ve 2068'de gezegenimize çarpabileceği tahmin edilmişti. Peki Apophis göktaşı dünyaya çarparsa ne olur?

Yapılan yeni gözlemler, Apophis'in önümüzdeki 100 yıl boyunca Dünya'ya çarpma olasılığının bulunmadığını gösteriyor. NASA, Apophis'in 100 yıl boyunca Dünya'yı vurmayacağını belirterek, gök cisminin "riskli asteroid" listesinden çıkarıldığını duyurmuştu. Bu göktaşı, 13 Nisan 2029'da Ay'dan on kat daha yakın bir mesafeden geçeceği tahmin ediliyor, yani yaklaşık 32 bin kilometre uzaklıkta olacak. Boyutları ve çarpma ihtimali düşünüldüğünde, olası bir çarpma ciddi hasara neden olabilir. Ancak uzmanlar, bu tür büyük nesnelerin Dünya'ya çarpma olasılığının nadir olduğunu belirtiyor.

APOPHİS GÖKTAŞI DÜNYAYA ÇARPARSA NE OLUR?

Apophis adlı göktaşı, Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Yılan Şeytan Apophis'ten ismini almıştır. 2004 yılında keşfedilen bu asteroidin yeryüzüne çarpma olasılığı birçok araştırmaya konu olmuştur. Ancak kesin bir tarih belirlemek zor. İşte detaylar:

  • 2029: Apophis, ilk olarak 13 Nisan 2029'da dünyaya yaklaşacak. Bu tarihteki çarpma ihtimali sadece yüzde 2,7.
  • 2036: Dünya ile ay arasından geçerken 13 Nisan 2036'da yüzde 3 oranında çarpma olasılığı konuşuluyor.
  • 2068: Apophis'in 12 Nisan 2068'de dünyaya çarpması tehlikesi ise 150 binde 1 olarak öngörülüyor.

Apophis'in çapı 370 metredir ve büyük bir yıkıma neden olabilecek potansiyele sahiptir. Ancak şu an için çarpma tehlikesi olmasa da gelecekte riskli hale gelebilecek bütün tehlikeli göktaşları için dikkatli olmalıyız. NASA, Apophis'in en az 100 yıl boyunca dünyaya tehdit oluşturmayacağını açıklamıştır.

Apophis göktaşı dünyaya çarparsa ne olur?

DÜNYA'YA GÖKTAŞI ÇARPARSA NE OLUR?

Dünya'ya göktaşı çarpması gerçek bir tehlike olabilir. İşte bazı bilgiler:

Chicxulub Krateri: Tarih boyunca Dünya'ya çarpan asteroitler, kraterler bırakmıştır. En ünlüsü, 66 milyon yıl önce Meksika'nın Yucatán Yarımadası'na çarpan asteroittir. Bu olay, dinozorların yok olmasına neden olmuştu.

Atmosfere Giren Göktaşları: Göktaşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosferde yanarak meteor adını alır. Bazıları ise yeryüzüne düşer ve meteorit olarak adlandırılır. 2013'te Rusya'da yaşanan patlama, atmosferde yanan bir göktaşının parçalarının yere düşmesine örnektir.

Büyük Göktaşları: 1,5 kilometre genişliğinde bir asteroit Dünya'ya çarparsa, saatte yaklaşık 48.280 kilometre hızla yüzeye çarpacaktır. Bu, 1 milyon megatonluk bir bombaya eşdeğer enerjiye sahip olacaktır. Ancak bu tür büyük göktaşlarının Dünya'ya çarpma olasılığı düşüktür.

Önlemler: Küçük göktaşlarına karşı önlemler alınabilirken, büyük asteroitlerin çarpmasını önlemek daha zordur. Bilim insanları bu konuda çalışmalar yapmaktadır, ancak henüz kesin bir çözüm yoktur.

Sonuç olarak, göktaşlarının Dünya'ya çarpması gerçek bir risktir, ancak şu an için büyük bir tehlike oluşturmamaktadır.

Apophis göktaşı dünyaya çarparsa ne olur?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Dünya Dünya Gündem Teknoloji Dünya Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Bakmadan Geçme

İSTANBUL'UN FETHİ KISA MESAJLAR! 29 Mayıs İstanbul'un Fethi anlamlı, güzel ve resimli sözler neler? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 29 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Resmi Gazete bugün (29 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 29 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title