Haberler

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre: Nerede Birleşmiş Milletler?

Güncelleme:

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze'de ateşkes çağrısı yapmadığını belirterek eleştirilerde bulundu. Töre, Türkiye'nin Kıbrıs Adası'ndaki mücadelesini ve KKTC'nin kurulma sürecini anlattığı konuşmasında, Türk milletinin birlik ve dirliğini koruması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Doğu Akdeniz'de taviz vermeyeceklerini ve evrensel insan haklarının Gazze için neden geçerli olmadığını sordu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Birleşmiş Milletlerin (BM) 165 gündür Gazze'de ateşkes çağrısı bile yapamadığını belirterek, "Nerede Birleşmiş Milletler? Nerede Birleşmiş Milletler Barış Gücü? Söz konusu Gazze olunca, söz konusu Türkler, Müslümanlar olunca Birleşmiş Milletlerin yaptığına bakın." dedi.

Yeni Dünya Vakfınca Eyüpsultan'da düzenlenen "Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de Gelecek Perspektifleri" başlıklı konferansa Töre, Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, Yeni Dünya Vakfı Başkanı Mahmut Göksu ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasında Türkiye'nin Kıbrıs Adası'ndaki mücadelesini ve KKTC'nin kurulma sürecini anlatan Töre, iç ve dış tehditlere karşı uyanık olunması, Türk milletinin birlik ve dirliğini koruması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda BM'nin hemen ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatan Töre, "Şimdi 165 gün oldu. Birleşmiş Milletler, Gazze'de ateşkes çağrısı bile yapamıyor. Nerede Birleşmiş Milletler? Nerede Birleşmiş Milletler Barış Gücü? Söz konusu Gazze olunca, söz konusu Türkler, Müslümanlar olunca Birleşmiş Milletlerin yaptığına bakın ama onlara cevap veren bir lider var Türkiye'de. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan." diye konuştu.

Töre, AB ülkelerinin halen Gazze'de ateşkes çağrısına olumlu cevap vermediğini belirterek, "İngiltere tarafsız kalıyor, çekimser kalıyor. Amerika veto ediyor. Birlikte hareket ediyorlar." ifadelerini kullandı.

KKTC devletini sahiplenmeleri gerektiğinin altını çizen Töre, "Nerede olursak olalım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yaşatmamız gerekir." dedi.

"Bize emanet edilen o topraklarda taviz verme hakkına sahip değiliz"

"Kıbrıs'ta barış olsun diye biz kendi milli devletimizden vaz mı geçeceğiz?" diye soran Töre, şöyle devam etti:

"Türk askerinin adadan çekilmesine evet mi diyeceğiz? Rumlara, Yunanlılara deniz kıyılarını mı vereceğiz? Birçok yerleşim birimini Rumlara mı vereceğiz Kıbrıs'ta barış olsun diye? O, asla kabul edilemez. Aldanmak yok, yanılmayacağız, aldanmayacağız. Aldanırsak Kıbrıs, Girit olacak. Kıbrıs, 12 adalardan sonra 13. ada olacak. Onun için biz hepimiz hayır diyoruz. Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, milli bir devlet olarak yoluna devam etmelidir."

Doğu Akdeniz, Türkiye ve KKTC'den taviz vermeyeceklerini vurgulayan Töre, "Bize emanet edilen o topraklarda taviz verme hakkına sahip değiliz. O, bizim şehitlerimizin, gazilerimizin bize emanetidir. Şehitlerin ve gazilerin emanetine leke sürdürtmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Evrensel insan hakları Gazze için niye yok?"

Töre, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj gemileriyle sondaj yapmasına yönelik eleştirilere tepki göstererek, ABD ve Batılı ülkelerin bu bölgede işlerinin olmadığını söyledi.

Batı'nın evrensel insan haklarında çifte standart uyguladığına işaret eden Töre, "Evrensel insan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi. İyi, tamam ama bizim için niye yok bunlar? Gazze için niye yok bunlar?" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Töre'ye hediye takdim edildi, konferans fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Doğu Akdeniz Türkiye Akdeniz Kıbrıs Gazze Güncel Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Bakmadan Geçme

AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor? Ali Koç - Aziz Yıldırım CANLI İZLE! Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç/Aziz Yıldırım hangi kanalda? Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını nerde yayınlanıyor?
Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

title