Haberler

Zonguldak Tso Başkanı: Çatalağzı'nda İthal Kömür 17 Bin Kişiyi İşsiz Bırakır

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Salih Demir, Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) özelleştirme ile birlikte ithal kömür kullanılmaya başlanması halinde özel sektör firmaları ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) üretimi...

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Salih Demir, Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) özelleştirme ile birlikte ithal kömür kullanılmaya başlanması halinde özel sektör firmaları ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) üretimi sürdüremeyeceği ve 17 bin kişinin işsiz kalacağını ifade etti.

ZTSO Başkanı Salih Demir, yazılı bir açıklama yaparak, Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren ÇATES'in özelleştirilmesi sürecini değerlendirdi. Termik santralin özelleştirilmesiyle ilgili ihale tarihinin 14 Şubat 2014 olarak açıklandığını hatırlatan Demir, havza madenciliğinin geleceği açısından ihale şartnamesinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İhale şartnamesinde özelleştirme sonrasında termik santralde kullanılacak kömür kaynağının belirtilmediğine dikkat çeken Demir, açıklamasında şunları kaydetti:

"ÇATES, Zonguldak havzasında üretilen taşkömürünün zenginleştirilmesi işleminde ortaya çıkan düşük kalorili ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla planlanmış ve işletmeye alınmıştır. Başkaca kullanım alanı bulunmayan filtrasyon ürününü ana yakıt olarak kullanan ÇATES, havzadaki madencilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin teminatı olarak işlev görmektedir. ÇATES'in Zonguldak kömürü tüketmeye devam etmesi hem TTK hem de özel sektör için hayati önemdedir. Mevcut piyasa koşulları, tesisin konumu ve gerçekleşen uygulamalar dikkate alındığında, bu özelleştirme yöntemiyle ÇATES'in tamamen ithal kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimali yüksektir."

TTK ve özel sektör madencilerinin ÇATES'e sattıkları kömürle ayakta kalabildiklerini vurgulayan Demir, açıklamasını şöyle bitirdi:

"ÇATES'te ithal kömür kullanılması halinde havzada üretim yapan özel sektör firmalarının üretimi sürdüremeyeceği, 2014 yılında sona erecek rödövans sözleşmelerini yenilemeyeceği ve 5 bin 500 kişinin doğrudan istihdam edildiği bu sektörün kısa sürede devre dışı kalacağı aşikardır. Cirosunun önemli bir kısmını kaybedecek olan TTK'nın da bu koşullarda üretime devam etme imkanı azalacak ve 11 bin 500 kişiyi istihdam eden kurumun da hızla tasfiyesi gündeme gelecektir." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Salih Demir Çatalağzı Zonguldak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title