Haberler

Zirai Don, Kozmetik Ürünlerini de Etkiledi

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün, kayısı çekirdeğinden yapılan kozmetik ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden olduğu bildirildi Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey: "10 liraya satılan kayısı çekirdeğimiz 25 lira 30 lira gibi rakamlara satılmaktadır.

NAİM BOŞKUT - RAMAZAN KAYA - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün, kayısı çekirdeğinden yapılan kozmetik ürünlerinde fiyatların yükselmesine neden olduğu bildirildi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu bünyesinde barındırdığını söyledi.

Kozmetik sanayi başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan kayısı çekirdeğinin yurt içi ve yurt dışında rağbet gören bir ürün olduğunu dile getiren Özbey, "30 Mart'ta yanan kayısımız dünyada da etkisini göstermeye başladı. Kayısı çekirdeğinden kozmetik sanayinde önemli oranda yararlanılıyordu. Gelen bilgiler kozmetik sanayinde kullanılan kayısı çekirdeği talebinin arttığı yönünde ama maalesef mahsulümüzün kısıtlı olması dolayısıyla üreticiler tabi ki kayısı çekirdeği de elde edemediler" diye konuştu.

Özbey, kayısı çekirdeği fiyatlarında geçen seneye oranla artma olduğunu belirterek, "10 liraya satılan kayısı çekinmediğimiz 25 lira 30 lira gibi rakamlara satılmaktadır. Bu da demektir ki kadınlarımızın güzelleşmek için kullandıkları ürünlerde otomatikman artacak gibi gözüküyor" dedi.

Çekirdeğin azlığı ve pahalı olmasının kozmetik sanayi sektörünü de etkilediğini söyleyen Özbey, "Özellikle kozmetik sanayinde ileri durumda olan İtalya, Fransa gibi ülkelerden aldığımız bilgiler, çekirdek bulamadıkları için çekirdekten elde edilen yağ, krem ve sabun gibi şeyleri bu sene herhalde biraz olmaması nedeniyle hem pahalı olacağı hem de kısıtlı olacağı görüşü hakim. Biz de tabi ki görüyoruz kayısı çekirdeği fiyatlarımız biraz arttı, biraz demeyelim de daha çok artı" ifadesini kullandı.

Fiyatlar yükseldi

Kentte kayısı çekirdeğinden kozmetik ürün elde eden ve satışını yapan Murat Özden ise 20 yıldır bu sektörde olduğunu söyledi. Zirai dondan dolayı yükselen fiyatlardan kozmetik sektörünün de etkilendiğini dile getiren Özden, fiyatlardaki yükselmeleri ilk zamanlar müşterilerin yadırgadığını anlattı.

Kayısı çekirdeği fiyatlarının bu yıl çok arttığını anımsatan Özden, "Biz de normalde kayısı çekirdeğine gelen zammın tamamını ürünlerimize yansıtmadık, yansıtamıyoruz. Yansıttığımız taktirde ürün satışlarımızın da azalacağını bildiğimizden dolayı yapamadık. Ama kısmen de mecburiyetten dolayı bir miktar fiyatlarımıza yansıttık, satışlarımızda ciddi bir düşüş yok" diye konuştu.

Özden, kozmetik işine sabunla başladıklarını ve Türkiye'de kayısı çekirdeğinden ilk kayısı sabununu kendilerinin yaptığını ifade etti.

Kayısı çekirdeğinden değişik kozmetik ürünleri elde ettiklerini belirten Özden, şunları söyledi:

"Türkiye'nin ilk kayısı sabununu ürettik. Çünkü sabunun ham maddesi yağ olduğundan yaklaşık 3-4 aylık bir ARGE çalışmasından sonra kayısı çekirdeğini çıkardık ve kayısı çekirdeği yağından sabun yaptık. Şunu gördük kayısı çekirdeği yağı cilt bakımı için en ideal yağdır. Nemlendirme açısından gözaltı kırışıklıklarına iyi gelir. İçerisinde beta karoten maddesi vardır. B-17 maddesi vardır. Cildi gerginleştirme, güneş yanıklarına normal lekelere iyi geliyor ama en önemli özelliği nemlendirme özelliğidir. Biz bu özelliği diğer kozmetik ürünlerinde de yapamaz mıyız diye çalışmalara başladık. Kayısı sabunundan sonra kayısı kremini, kayısı losyonunu, kayısılı güzellik setini ve cilt maskesi olarak bir çok ürünlerde kayısı çekirdeği yağını ham madde olarak kullandık. Gerçekten çok iyi ürünler ortaya çıktı. Müşterilerimiz çok memnunlar."

Murat Özden, kayısı çekirdeğinden yaptıkları kozmetik ürünlerini yurt genelinde her yere gönderdiklerini yut dışında ise Irak, Malezya, İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ettiklerini sözlerine ekledi. - Malatya

Kaynak: AA / Güncel

Gürsel Özbey Murat Özden Türkiye Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title