Haberler

Zeytinliklerin İmara Açılmasına Ziraatçılardan Tepki

Güncelleme:

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, torba yasa içerisinde bulunan kanun tasarısı ile zeytinlik alanların imara açılacağını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, TBMM'de görüşülen torba yasa içerisinde bulunan '3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile zeytinlik alanların imara açılacağını söyledi.

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, memleketi Adana'da söz konusu tasarıyı değerlendirdi. Tasarıya göre 25 dönümden az büyüklükteki zeytin bahçelerinin 'zeytinlik' statüsünden çıkartıldığını anlatan Özden Güngör, bu tasarıya karşı mücadele edeceklerini belirtti. Türkiye'de binlerce yıldır zeytin üretimi yapıldığını aktaran Güngör, "Yaklaşık 500 bin üretici, 160 milyondan fazla ağaçla zeytin üretiyor. Türkiye'deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüm kadar, ama tasarıya göre 25 dönümden az alanlar, zeytinlik sayılmıyor" dedi.

TASARIYI ANLATTI

Özden, mevcut yasada, 'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre uzaklıkta zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır' denildiğini hatırlattı. Özden Güngör, şöyle devam etti:

"Şimdi yapılan düzenlemeyle kamu yararı görülmesi durumunda, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yapılmasının önünü açılıyor. Zeytinliklerde ayrıca elektrik üretimi, petrol ve doğalgaz işletme faaliyetleri, jeotermal, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, yol, altyapı ve üst yapı faaliyetlerine izin veriliyor."

"YOK EDİLEN ALANLARA ZEYTİNLİKLER DE EKLENECEK"

Yapılmak istenen değişiklikle mevcut yasadaki, 'Zeytincilik sahaları daraltılamaz' hükmünün işlemez hale getirildiğini savunan Güngör, şunları kaydetti:

"Yatırım taleplerini masum bir kılıfa sokmak için bu konuda karar verme yetkisi 9 kişiden oluşan 'Zeytin Sahalarını Koruma Kurulu'na bırakılıyor. En az 5 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alabilen kurulun ne ilginçtir ki 5 üyesi o ilin valisinin emrindeki kamu görevlilerinden oluşuyor. Diğerleri ise ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden oluşuyor. Bu tasarının yasalaşması halinde tarım alanlarının amaç dışı kullanımı yaygınlaşacak. Yok edilen toprak ve su kaynaklarımıza zeytinlikler de eklenecek. Bilimin gösterdiği yol yerine, yasalarla açılan çıkmaz yoldan gidilmesinin yalnızca rant çevrelerine faydası olabilir. Rant odaklı yaklaşımlarla verilen zararlara yenilerinin eklenmesine karşı mücadele edeceğiz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Zeytinlik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title